01

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 17

Defensie in beeld

Beesten in de biathlon

Het was dan af en toe hondenweer de afgelopen dagen, maar dat weerhield 110 geleiders en hun viervoeters er niet van mee te doen aan de 23e editie van het Open Militair Kampioenschap Internationale Hondenbiatlon. Op vliegbasis Woensdrecht modderden ze door een parcours met 21 hindernissen, waaronder rioolbuizen en een wateroversteek. De combinatie van hond en mens werkt in Zwitserland blijkbaar het best, want zowel bij de mannen als de vrouwen ging het goud naar het Alpenland.

Water in nieuwe zakken

Mocht er weer een periode met droogte aankomen en daarmee brandgevaar in de natuurgebieden; het Defensie Helikopter Commando (DHC) is er klaar voor. Hij beschikt nu over 4 gloednieuwe bambi-buckets. Het gaat om 2 ‘waterzakken’ voor de Cougar-helikopters en 2 voor de grotere Chinooks, die respectievelijk 2500 liter en 10.000 liter water kunnen bevatten. Het bestrijden van grote branden is een van de nationale taken van Defensie.

Piekfijn op Prinsjesdag

Het zijn drukke tijden bij het kledingbedrijf van Defensie in Soesterberg. In de weken voor Prinsjesdag leggen medewerkers van de kleermakerij en de ceremoniële tenues (CT) de laatste hand aan de uniformen. Het is een komen en gaan van militairen die de CT’s komen passen, maar er is ook oog voor detail, zoals het aanbrengen van de spiegelkragen. In dit geval van het Regiment Stoottroepen Prins Bernhard.

69 jaar later

Bij het Indisch Monument in Den Haag is stilgestaan bij de capitulatie van Japan, 69 jaar geleden. Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp en de commandanten van de krijgsmachtdelen of hun plaatsvervangers, legden een krans uit naam van de krijgsmacht. Defensieminister Jeanine Hennis-Plasschaert woonde de jaarlijkse herdenking ook bij.

Sterke start

Er waren 9 asfaltmachines voor nodig, maar dan lag er ook wat op vliegbasis Volkel. De reusachtige voertuigen voorzagen het traject gelijktijdig van een deklaag. Daardoor ontstond naadloze asfaltering en is de sterkte optimaal. De renovatie is al sinds mei bezig. Explosieven uit de Tweede Wereldoorlog zorgen vooroponthoud en een flinke klus voor de Explosieven Opruimingsdienst Defensie die eerst ruimen. Naar verwachting is de klus in november geklaard. Het vliegveld is natuurlijk niet wegens werkzaamheden gesloten: de F-16’s maken nu gebruik van de parallelbaan.

Motorbrigade

De Koninklijke Marechaussee beschikt in de loop van volgend jaar over 172 spiksplinternieuwe motoren. Yamaha Motor Nederland levert de nieuwe exemplaren van het type FJR 1300A. De huidige motorfietsen zijn na 8 jaar intensief gebruik aan het einde van hun technische levensduur. De nieuwe motor is uiterlijk meer gestroomlijnd, heeft een grotere tankinhoud en een bredere kuip dan zijn voorganger. Het voertuig is aan de hand van gebruikerservaringen nog beter voor de taken van de marechaussee aangepast.

Bekijk in KMar Magazine een animatie van de nieuwe marechausseemotor:

http://magazines.defensie.nl/kmarmagazine/2014/06/nieuwe-kmar-motor