09

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 13

‘Elk gat is anders’

Tekst Leo de Rooij
Foto Evert-Jan Daniels

Genie steunt brandweer Drenthe

Niet voor 1 gat te vangen. Het zou zomaar het motto kunnen zijn van het waterboordetachement van de genie, onderdeel van 101 Geniebataljon. Daar waar nodig slaan ze een waterput. Of het nou is voor de eigen troepen in de missiegebieden Afghanistan of Mali of – zoals vorige week - op verzoek van de brandweer Drenthe.  “Mede dankzij Defensie kunnen we in dit omvangrijke buitengebied straks de brandveiligheid nog beter garanderen,” stelt brandweerofficier Gerritjan Ruesink, hoofd Risicobeheersing brandweer Drenthe

“We boren naar 60 meter diepte”, legt boormeester sergeant-majoor Wil Meijer het gespecialiseerde klusje uit. “Je stuit hier weliswaar op 90 centimeter al op grondwater, maar die 60 meter diep is nodig om een buffer te creëren zodat de brandweer straks 90 kuub water per uur kan oppompen.” 

Ook water nodig

Om naar water te boren, heb je trouwens water nodig. “Zo’n 15 kuub bij de start van de klus en voor iedere boormeter nog eens 1 kuub, anders stort je boorgat in. Het stelsel van de communicerende vaten, hè. Hebben we allemaal geleerd vroeger”, lacht Meijer.

Gecertificeerd

60 meter diep lijkt veel, maar voor het waterboordetachement is dat een fluitje van een cent. “Ons detachement is een gecertificeerd boorbedrijf”, benadrukt detachementscommandant adjudant Wim Greveling. Plaatsvervanger Meijer vult aan: “We kunnen waar ook ter wereld helemaal zelfvoorzienend een gat maken, welke techniek daarvoor ook benodigd is. Theoretisch kunnen we wel tot 500 meter diep boren. Je bent natuurlijk altijd afhankelijk van de lokale situatie en de grondsamenstelling ter plekke. Ieder gat is anders.” 

De genievlag wappert in de top van de speciale boorinstallatie, waarmee de genisten ieder soort ondergrond te lijf kunnen gaan.

Nadat het gat geboord is worden speciale pvc-pijpen, voorzien van filtersleuven, ruw opgeschuurd om ze aan elkaar te kunnen lijmen.

De pvc-buizen worden met speciale, zeer snel drogende lijm aan elkaar gelijmd.

Nadat de lijm is opgedroogd worden de pijpen in het boorgat naar beneden gelaten. Daaromheen wordt speciaal (gecertificeerd) zand gestort om het geheel op zijn plek te houden.

Ook bij dit gespecialiseerde klusje werken de genisten met zwaar materiaal. Helm op en handschoenen aan.

Kleine tegenslag: een gedeelte van de verlijmde pijpen is in de boorput gevallen. Dat betekent even zoeken naar een ‘McGyver-oplossing’, maar na een uurtje is alles weer onder controle.

De nieuwe waterput geeft de brandweer een extra buffer bij de brandbestrijding in het buitengebied. Van die buffer kunnen ze lang gebruik maken: een geslagen (geboorde) waterput gaat wel tot 30 jaar mee.