02

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 13

Nieuwsberichten

Bouw marinierskazerne Vlissingen bevestigd

De bouw van de marinierskazerne in Vlissingen is vorige week bevestigd. Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert en Commissaris van de Koning van Zeeland Han Polman tekenden een bestuursovereenkomst voor de Michiel Adriaanszoon de Ruyterkazerne.

De overeenkomst omvat werkafspraken over onderwerpen als de aankoop van grond, het bouwklaar opleveren van het terrein en het ruimtelijk mogelijk maken van de vestiging van de nieuwe kazerne. Na de ondertekening benadrukte de minister dat de bouw van de kazerne op deze locatie aansluit bij het werkgebied van de mariniers; ‘op de grens van land en water’. Een definitieve overeenkomst tussen Defensie, provincie en gemeente wordt nog uitgewerkt en is naar verwachting december 2014 gereed. Daarna volgen de aanbesteding en bouw. Als alles volgens plan verloopt, neemt Defensie de kazerne eind 2019 in gebruik.

Bouw marinekazerne

NostalgieNet zendt veteranenprogramma’s uit

Op de Nederlandse Veteranendag zendt het digitale televisiekanaal NostalgieNet 3 programma’s uit over veteranen.
In ‘Groetjes uit Libanon’ (zaterdag 28 juni 13.00 uur) vertellen drie oud-militairen over wat zij meemaakten op 9 november 1979 toen een legervoertuig op een antitankmijn reed. In ‘MuziekMaten’ (19.00 uur) worden vier Nederlandse veteranen geportretteerd, die allen een bijzonder verhaal vertellen over hun missie en de rol die muziek daarin voor hen speelde. De documentaire ‘In Vredesnaam!’ (23.00 uur) bestaat uit 5 portretten van voormalige militairen die werden ingezet in vredesoperaties in Korea, Libanon, Srebrenica, Irak en Afghanistan.

Logo nostalgie net

Scholieren in de kijker op Luchtmachtdag

Duizenden ‘talenten’ hebben vorige week tijdens de eerste Luchtmachtdag op Vliegbasis Gilze-Rijen speciale aandacht gekregen van het luchtmachtpersoneel. In vliegtuigshelters deelden de luchtmachters hun werkervaringen met scholieren uit het hele land. 

“De animo is boven verwachting”, vertelde kapitein Jaco Booij van de luchtgevechtsleiding van Nieuw Milligen. “Ik had opvallend veel gesprekken met leerlingen die oprecht geïnteresseerd zijn in een baan bij de luchtmacht.” Naast de duizenden potentiële luchtmachters waren er ook tienduizenden ‘gewone’ geïnteresseerden. Met het thema Operatie Luchtsteun liet de Koninklijke Luchtmacht zien op welke vele manieren haar mensen en middelen worden ingezet, zoals in Afghanistan.

Bekijk een beeldverslag van de Luchtmachtdagen verderop in het magazine.

KLu-Dagen

Inzet Defensie bij brandbestrijding vastgelegd

De procedures voor de inzet van militair personeel en materieel bij natuurbranden zijn woensdag officieel vastgelegd. Op het Artillerie Schietkamp in ’t Harde ondertekenden minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert, minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten en de voorzitter van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland John Berends een overeenkomst.

Hierin zijn de voorwaarden vastgelegd voor Defensie-inzet en welke procedures daarbij gevolgd moeten worden. “Want alleen als we afspraken helder vastleggen, kunnen we onze inzet vervolgen en uitbreiden”, zei Hennis. "De veiligheid van Nederland vraagt om teamwork en Defensie is een structurele veiligheidspartner. De Nederlander verwacht dat Defensie hulp biedt als het nodig. Dat is waar we in moeten investeren.” In de overeenkomst zijn onder andere afspraken gemaakt over de inzet van transporthelikopters met bluscapaciteit, die zich de afgelopen jaren al meer dan eens bewezen hebben bewezen.

brand blussen