10

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 07

Militaire poffertjes en een likje groene verf

Tekst Bjorn Vermeulen

ROC-leerlingen Veiligheid en Vakmanschap doen mee aan NLdoet

VEVA Kookt
Militaire poffertjes in de maak, in een keuken bij zorginstelling Florence in Den Haag.

NLdoet is het grootste vrijwilligersevenement van het land. Onder de deelnemers zat vorige week een groep leerlingen van de opleiding Veiligheid en Vakmanschap aan het ROC Mondriaan. Bjorn Vermeulen, een tweedejaars militair-in-wording, bracht verslag uit. Het werd een dagje helpen met een tintje militaire training.

“Als school hebben we 6 klussen aangenomen in de regio Haaglanden. Deze klussen bestonden uit het aanharken van schooltuinen, snoeien van bomen bij basisscholen, verplaatsen van speeltoestellen, verven van huiskamers van zorginstellingen en het organiseren van een poffertjesmiddag. De klussen werden uitgevoerd door de eerste en tweedejaars leerlingen. 96 man sterk, leerlingen en docenten samen.

VEVA plantsoendienst
VeVa-leerlingen snoeien bomen bij een basisschool.

Bevel

Drie weken van te voren kregen wij een bevel over de vrijwilligersdag. Dit bevel hebben wij middels de commandovoeringsprocedure voorbereid. Ik ging zelf samen met 10 andere leerlingen naar zorginstelling Florence Oostduin in Den Haag, waar ouderen verzorgd worden. Daar werd een oud-Hollandse poffertjesmiddag georganiseerd.  We werden meegenomen naar het tijdelijke  ‘restaurant’, om hier kennis te maken met de andere vrijwilligers. Op verschillende verdiepingen werden huiskamers ingericht, tafels gedekt en beslag gemaakt om poffertjes te kunnen bakken.

Luchtmachtofficier

Aan de bewoners was goed te zien dat zij erg veel zin hadden in de middag. Ze kwamen ruim voordat het begon al de woonkamers aan. Hierdoor konden wij gezellig een praatje met ze maken. Daarbij hebben wij kennis gemaakt met een oud-luchtmachtofficier, wat heel leuk was.
Na een uur intensief poffertjes te hebben gemaakt, die volgens de bewoners erg goed smaakten, hebben wij alles weer netjes opgeruimd in de woonkamers. En natuurlijk na afloop ook de afwas gedaan!”

VEVA Groepsfoto