06

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 07

Stand-by voor harde en softe aanpak

Tekst korporaal-1 Thijs Imandt

Marechaussee verzorgde bijstand bij kleine incidenten NSS

Marechaussees van de Bijstandseenheid KMar hebben de nucleaire wereldtop in Den Haag op diverse locaties ondersteund. Ze hielden onder meer een groep demonstrerende 50-plussers aan in de buurt van het centraal station en onderschepten een onbevoegd persoon bij het Catshuis.

Op dag 1 van de top protesteerde een groep van zo’n 60 personen bij het centraal station tegen de Nuclear Security Summit. Op verzoek van de politie hield een peloton van de Bijstandseenheid de demonstranten aan. “Ze gedroegen zich daarbij heel rustig en ze werkten goed mee”, vertelt een van hen. “Wij hoefden dus geen geweld te gebruiken om ze af te voeren. De betogers zijn onder onze begeleiding in een touringcar en 2 politiebusjes gezet naar het politiebureau overgebracht.”

bijstand

Binnenstad

Wat demonstranten niet wisten, is dat zich onder hen, mogelijk marechaussees in burgerkleding bevonden. Zij zijn van de Aanhoudingseenheid (AE) en kunnen op aanwijzing van hun pelotonscommandant of naar eigen inzicht aanhoudingen verrichten. “Wij zijn in staat om snel door de linies van de mobiele eenheid te gaan om een individu aan te houden. Dit doen we met onze standaarduitrusting die onder onze kleding verstopt zit, maar zonder schild en lange wapenstok. We moeten onze handen vrij hebben voor een aanhouding”, aldus sectiecommandant eerste luitenant Jethro van ’t Hof.

Zondag deed de eenheid een voorverkenning in de binnenstad. “We opereerden met twee secties, vier groepen van acht. Onze taak? Optreden samen met de mobiele eenheid van de politie als er demonstraties in de binnenstad uit de hand zouden lopen.” De marechaussees beoefenden voor de NSS zowel de softe als de harde aanpak. Die flexibiliteit, het opschalen van een laag naar een hoog geweldspectrum of andersom, maakt de BE uniek. Voor de harde inzet trainden ze samen met de politie in Ede Driesprong met landmachtmilitairen in de rol van demonstranten. 

‘Last line of defense’

Ook bij het Catshuis waren militairen te vinden, onder wie eerste luitenant Arjen Schlepers, sectiecommandant van de Bijstandseenheid KMar. Hij was verantwoordelijk voor de beveiliging van de achterzijde van het Catshuis. “We waren onopvallend aanwezig en dichtten het hele gebied achter het Catshuis met verschillende posten. Mijn personeel heeft naast het Glock-pistool ook een MP5-geweer, een kogelwerend vest, en een ballistische helm en ballistisch schild bij zich.”

De sectie van Schlepers vormde de ‘last line of defense’ in de buitenring van het Catshuis. Niemand mocht zonder accreditatie het aangrenzende park in dat normaal openbaar is. “Maandag hielden we een onbevoegd persoon aan. De persoon bevond zich zonder toestemming of geldige accreditatie binnen ons gebied”, vertelt Schlepers. De politie nam hem over zodat de Marechaussee zich weer kon richten op de beveiligingstaken. 

be