03

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 07

‘De inzet was super’

Defensie niet altijd zichtbaar, maar wel overal aanwezig

Een veilige, rustig verlopen top: dat was voor de mensen van Defensie de doelstelling tijdens de Nuclear Security Summit 2014. Of het werk van alle militairen nou zichtbaar was of juist onzichtbaar: hun missie is geslaagd. 

Commodore Theo ten Haaf, door Defensie verantwoordelijk gesteld voor de NSS, kijkt terug op een geslaagde defensie-inzet. “De inzet van Defensie was super”, concludeert de luchtmachtgeneraal. “En dat is een woord dat ik niet vaak gebruik. Alles liep gesmeerd. Het was mooi om te zien hoe iedereen zo goed samenwerkte. Al onze operationele commando’s onderling, maar ook met externe partners. Onze mensen wisten dat het tijdens de NSS om ‘het echie’ was, een nationale operatie. Ze realiseerden zich dat het goed moest zijn en dat hebben ze van alle kanten laten zien.”

CDR den Haaf
Commodore Theo ten Haaf.

Visitekaartje

Ten Haaf toont zich verheugd met de aandacht die de defensie-inzet kreeg in de media. “Die constateerden zelfs dat onze cadetten een prachtig visitekaartje afgaven in het World Forum, in het zicht van de wereldleiders. Voor onze jonge mensen ook een geweldig ervaringsmoment, want hoe vaak in je carrière maak je zo’n uniek moment mee?”

Het goede contact met de Nederlandse bevolking verdient volgens Ten Haaf een aparte vermelding. “Zeker in dit deel van Nederland zijn wij fysiek niet zo vaak aanwezig. Ik ben bij de bewaking en beveiliging van de routes geweest, en dan is het leuk om te zien dat de mensen interesse hebben in onze mensen en spullen. We werden zelfs voorzien van koffie met koek. We kregen veel positieve reacties van het publiek op onze aanwezigheid.”

Keihard nodig

“Uiteindelijk gaat het erom dat die conferentie veilig en beheerst is verlopen”, weet de generaal. “We hebben goed samengewerkt met de politie, Buitenlandse Zaken en alle overige diensten. We weten elkaar in de uitvoering goed te vinden, dat verliep uitstekend. De praktijk laat zien dat ons land bij een evenement van deze omvang niet om Defensie heen kan. Wij zijn in de praktijk keihard nodig en dat heeft goed gewerkt.”

Voor de kust

Een Rigid Hull Inflatable Boat van Zr. Ms. De Zeven Provinciën vaart naar het vaste land om ‘vers’ personeel op te halen. Het marinefregat lag voor de kust en bewaakte met haar smart-l radar het luchtruim, 24 uur per dag.

Patrouille

2 Apache gevechtshelikopters stijgen op vanaf vliegkamp Valkenburg voor een patrouille boven Den Haag.

Voor het eerst

De NASAMS van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC) stonden tijdens de nucleaire top paraat, bijvoorbeeld in de duinen op Langevelderslag bij Noordwijk.

De lanceerinstallaties, geladen met middellange afstandsraketten, hielpen het luchtruim beveiligen. Het was de eerste keer dat het luchtverdedigingssysteem in eigen land werd ingezet.

in control

Master controller majoor Jan ter Braake in actie in de Air Controlroom van het Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Daar coördineerde hij met zijn luchtmachtcollega's alle luchtverdediging en -bewaking tijdens de NSS.

Grenscontrole

Vanwege de NSS werd de grensbewaking weer tijdelijk ingevoerd. Zoals ook hier bij grensovergang Hazeldonk. Behalve dat enkele verdachte personen de toegang tot Nederland werd geweigerd, stuitten de grensbewakers van de Marechaussee ook op veel andere zaken.

Hulppost

Algemeen Militair Verpleegkundige sergeant-1 Linda 't Hardt stond klaar voor medische bijstand op een hulppost in Den Haag. Gelukkig heeft ze niet veel te doen gehad tijdens de NSS.

Onder water

Zelfs onder water zorgde Defensie voor veiligheid. Landmachtduikers van de Defensie Duikgroep stonden in de Nieuwe Maas bij Rotterdam stand-by voor de nucleaire top.

Wereldleiders begeleiden

Twee adelborsten van het Koninklijk Instituut voor de Marine staan bij het World Forum gereed om wereldleiders te begeleiden. Dat deden ze samen met cadetten van de Koninklijke Militaire Academie.

Speurders

Specialisten van Defensie zorgden voor het begin van de top ervoor dat het World Forum helemaal vrij was van explosieven en andere onveilige attributen. Daar konden de militaire speurders hun behendige viervoeters goed bij gebruiken.

Overleg

Vertegenwoordigers van Defensie waren ook in het hoogste overlegorgaan voor de NSS een vaste deelnemer. Regelmatig werd, voor en tijdens de top, overleg gepleegd tussen alle spelers in de organisatie. Defensie bracht als veiligheidspartner haar unieke expertise mee.

Obama

Voor velen het moment suprême: de aankomst van president Barack Obama op Schiphol.

Wachtmeesters-in-opleiding Frank Bisschops en Dion Veldema hadden de eer om onderaan de vliegtuigtrap te staan toen de Amerikaanse president Obama voet zette op Nederlandse bodem.