08

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 07

Het alter ego van de infanterie

Tekst kapitein Roel van de Wiel

Landmacht ‘adopteert’ Captain America bij première nieuwe film

captain america
Captain America is een fictief persoon, een superheld uit de populaire Marvel-stripboeken die voor het eerst uitkwamen in 1941. Hij ontstond in WO2 als motivatie boost voor Amerikaanse soldaten. In feite was hij bedoeld als rolmodel voor deze soldaten. Hij was moedig, had doorzettingsvermogen, vocht hard maar eerlijk en zette zich als ‘sentinel of liberty’ in voor vrijheid. Daarnaast was hij ook een gewone man uit New York die aan het front met hen meevocht. Aan het eind van WO2 bevroor hij in ijs en kwam daar pas recentelijk uit. Hij heeft dus 50 jaar van zijn leven gemist en voelt zich een of ‘man out of time’.

Wat heeft Captain America met de Koninklijke Landmacht te maken? Veel, bleek woensdag tijdens de première van de nieuwste actiefilm Captain America – The Winter Soldier in en rondom de Heineken Music Hall in Amsterdam. De landmacht adopteerde daar haar ‘alter ego’ met veel spektakel.

Luitenant-generaal Mart de Kruif heeft niet meteen de angstaanjagende uitstraling van ‘colonel Fury’ Samuel L. Jackson. Een decolleté als dat van ‘Black Widow’ Natasha Romanoff kent het landmachtuniform niet. En eerlijk is eerlijk: niet elke infanterist is even knap en breed als Captain America. Toch ziet generaal De Kruif, de commandant van de landmacht, duidelijke raakvlakken tussen zijn mensen en de woeste film-kapitein, zijn gevolg en missie. 

Direct gevecht

Captain America doet namelijk wat de infanteristen van De Kruif in het echt doen: vechten voor vrede en vrijheid. En dat doen ze, als het moet, met parachutes, helikopters, maar ook te voet of met een voertuig op de grond. Hoe dan ook: de ware infanterist beslist het gevecht in een direct gevecht, terwijl hij zijn vijand recht in de ogen aankijkt - soms zelfs letterlijk. In een film of stripboek én in het echt.

Bovendien: saamhorigheid onder soldaten maakt hen bijzonder. Ze komen voor elkaar op en gaan door waar anderen stoppen. En daar is Captain America het in de film weer roerend mee eens: “Soldiers trust each other, that’s what makes it an Army instead of a bunch of guys shooting.”

Jubileum landmacht

Natuurlijk, Captain America neemt ook in The Winter Soldier een nogal extreem loopje met de werkelijkheid rondom wereldvrede en de daarbij behorende ethische vraagstukken waarmee echte militairen van doen hebben. Toch adopteert de landmacht de actiefiguur graag voor haar 200-jarig jubileum. Dat viert de Koninklijke Landmacht het hele jaar met openbare evenementen. De première van Captain America – The Winter Soldier hoorde daar woensdagavond in Amsterdam bij.

Commando’s bevrijdden daar hun commandant tijdens een in scene gezette ontzettingsactie. In de lobby werden moderne militaire voertuigen en innovatief materieel tentoongesteld. Soldaten stonden er in oude en huidige tenues opgesteld. Zo legde de landmacht een nadrukkelijke link met de personages en de verhaallijn in de actiefilm.

x
Luitenant-generaal Mart de Kruif spreekt het publiek tijdens de première in de HMH toe.

De mens centraal

Die link met echte militairen bestaat ook zeker. In een hightech wereld staat nog altijd de mens centraal. De mens, met gevoel voor eer, dienstbaarheid, het verleden en traditie. En met respect voor veteranen en verloren collega’s. Of zoals Captain America het zegt: “We did things that made us sleep bad, so that people could be free.” Het zijn kernwaarden voor echte militairen en thema’s waarmee de landmacht in haar jubileumjaar naar buiten treedt.

De Kruif: “Ik hoop dat iedereen zich wel realiseert: veiligheid en vrijheid zijn geen vanzelfsprekende zaken. We hebben mensen nodig die voor die vrijheid vechten. Captain America is al 50 jaar een superheld, maar wij doen dat werk al 200 jaar. En het belangrijkste verschil is: Captain America is fictief, wij zijn echt.”

Boodschap

Niet in elke bioscoop in Nederland zal nu een Fennek geparkeerd worden of een militaire eenheid als voorafje de hoogste baas ‘live’ bevrijden. De boodschap mag echter duidelijk zijn: de Koninklijke Landmacht voelt zich verbonden met de stoere held in de nieuwste film van de Marvel-stripboekserie. En dat lijkt vergezocht, maar het jarige krijgsmachtdeel heeft wel een punt.

Generaal De Kruif had een bijzondere boodschap voor de mensen in de tot bioscoop omgetoverde muziekhal. Hij vindt militairen ‘maar rare mensen’, stelde hij. De generaal legde dat gelukkig wel uit. Bekijk de video hieronder!

x