Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 01

Nieuws in beeld

Heli aan boord

Een Cougar transporthelikopter van Defensie wordt aan boord gezet van een zeetanker, woensdag 8 januari in de haven van Antwerpen. Het schip brengt de heli naar Curaçao, waar hij binnenkort de maritieme boordhelikopter NH-90 tijdelijk waarneemt. “Een precisieklusje”, zegt majoor Wil van Rijn van de luchtmacht. “Vliegend krijgen we ‘m niet op het platform, we trekken ‘m er met een vrachtwagen op.” De helikopter biedt tot en met 30 november ondersteuning bij nationale taken in het Caribisch gebied, zoals hulp bij rampen, de kustwachttaak en counterdrugsoperaties. De luchtmacht heeft tot november onvoldoende NH-90’s en opgeleide flightcrews om die taken continu uit te voeren.

Verkocht

Ruim twee jaar geleden lostte de Leopard 2A6 gevechtstank zijn laatste schot voor de landmacht (foto). Deze week heeft de tank een nieuwe eigenaar gevonden: Finland koopt er 100. Volgende week bezoekt de Finse minister van Defensie, Carl Haglund, zijn Nederlandse collega Jeanine Hennis-Plasschaert. De verkoop van het leeuwendeel van onze tanks wordt dan bezegeld. In de deal zijn onderwijsleermiddelen, reservedelen, speciaal gereedschap, oefenmunitie en opleidingen inbegrepen.

‘Uploaden’

De Nieuwjaarsduik is een breed gedragen traditie in Nederland. Ook vele militairen beginnen het jaar met een frisse plons. Zo sprong het Vuursteuncommando, de eenheid voor defensiebrede inzet van mortieren en andere vuursteun, na het eerste appel van het jaar gegroepeerd het Veluwemeer in. “Een mooie manier om 2014 in te luiden en jezelf te ‘uploaden’”, vond een deelnemer. Met een Barbarabitter, het traditionele artilleristendrankje, proostte hij vervolgens op het nieuwe jaar.

Naar het Glazen Huis

Aan de jaarlijkse sponsoractie Serious Request van 3FM deden ook dit keer weer vele Defensiemedewerkers en –eenheden mee. De Koninklijke Marechaussee haalde 10.000 euro binnen met een 140 kilometer lange run-bike-run van het opleidingcentrum in Apeldoorn naar Leeuwarden. Daar werd aan de deur van het Glazen Huis de cheque aan 3FM-dj Giel Beelen overhandigd. Serious Request focuste zich deze editie op kinderen die sterven aan diarree.

Elfstedenkoorts op missie

In Kabul zijn ze wel wat gewend van de 150 Nederlanders, die momenteel op het ISAF-hoofdkwartier werken. Na Sinterklaas en een Nieuwjaarsduik maakten de buitenlandse collega’s vorige week kennis met een andere Hollandse traditie: de Elfstedentocht. Omdat schaatsen onmogelijk is in het winterse maar altijd droge missiegebied, legden de 340 deelnemers het 20 kilometer lange parcours rennend af. Vanaf het Holland House liep de route langs de Friese elf ‘steden’. Zo werd de Mongoolse compound ‘Bolsward’ en zagen de Turkse collega’s hun contingent veranderen in ‘Sloten’. Het was even wennen.

Wachten op een ‘go’

Een groep Amerikaanse militairen zit begin januari klaar voor een sprong uit een Chinook helikopter boven Fort Bragg, North Carolina. De militairen, gespecialiseerd in inzet vanuit de lucht, wachten op een ‘go’ van hun jumpmaster. Het seintje komt tijdens de oefening Falcon Assault van Nederlanders, afkomstig van de luchtmobiele brigade uit Schaarsbergen. Zij leiden de sprongen van Amerikaanse eenheden. Omgekeerd sturen Amerikaanse jumpmasters Nederlandse sprongen aan. Door het nu samen te oefenen, verloopt zulke internationale (joint) inzet tijdens echte operaties snel en soepel.