Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 01

Nieuwsberichten

Oud-CDS Huijser overleden

Voormalig Chef Defensiestaf (CDS) generaal buiten dienst Govert Huijser is zondag 5 januari in Roosendaal overleden.

Huijser, in 1931 geboren in Soerabaja op Java, begon zijn militaire loopbaan in 1949 aan de Koninklijke Militaire Academie. Na zijn opleiding tot infanterist werd Huijser tweede luitenant. Na een lange loopbaan bij de infanterie, met diverse uitzendingen, werd hij in 1983 benoemd tot Chef Defensiestaf. In die functie was de 4-sterrengeneraal verantwoordelijk voor de militaire operaties in het buitenland. In 1986 werd hij adjudant in buitengewone dienst van Hare Majesteit de Koningin. 2 jaar later ging hij met functioneel leeftijdsontslag. Huijser ontving diverse koninklijke onderscheidingen, onder meer die van Grootofficier in de Orde van Oranje Nassau en Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.
Generaal Huijser is in besloten kring begraven.

YouTube Defensie: bijna 2 miljoen hits

De YouTube-clips van Defensie zijn in 2013 bijna 2 miljoen keer bekeken. Dat is aanzienlijk meer dan het jaar ervoor. De bezoekers keken in 2013 ook meer dan 2 keer zo lang naar de beelden.

De best bekeken video op het YouTube-kanaal was afgelopen jaar de toelichting van minister Hennis-Plasschaert op de nota ‘In het belang van Nederland’: 24.455 keer. Het voorproefje van de Luchtmachtdagen 2013 op Vliegbasis Volkel staat op de tweede plaats met 19.387 kijkers.

Ga naar het YouTube-kanaal van Defensie

Inzet reddingsheli’s piekt in 2013

Met een totaal van 277 vluchten zijn de reddingshelikopters van Defensie het afgelopen jaar een recordaantal keer uitgerukt.

Het grootste deel betrof patiëntenvervoer vanaf de Waddeneilanden naar ziekenhuizen op het vasteland. 24 keer ging het om reddingsacties op zee. De inzet van de AB-412 reddingshelikopters, gestationeerd op Vliegbasis Leeuwarden, laat al jaren een stijgende lijn zien. In 2011 en 2012 ging het achtereenvolgens om 192 en 233 vluchten.

‘Killed in Action’ hommage aan Mark Schouwink

De ouders van de op 18 april 2008 in Uruzgan gesneuvelde soldaat Mark Schouwink, Gisela en Gerard, hebben hun verhaal opgetekend in een boek: Killed in Action.

Killed in Action is het aangrijpende verslag van de gebeurtenissen rond die vreselijke dag, bijna zes jaar geleden. De 168 pagina’s tellende paperback bestaat uit e-mailwisselingen, brieven en dagboekfragmenten en is een hommage aan hun zoon en Defensie. Het boek kost 14,95 euro en is onder meer verkrijgbaar via www.kaftmediawinkel.nl. De opbrengst gaat naar Stichting Hulphond Nederland t.b.v. het project Veteranenhond.

Nieuwe documentaireserie ‘Na de bevrijding’

Bij de NTR begint 31 januari de zevendelige televisieserie ‘Na de bevrijding’.

De kijker krijgt aan de hand van persoonlijke getuigenissen een indringend beeld van de jaren 1945-1950, een periode waarin Nederland zich na de oorlog herstelt. Elke aflevering heeft ook een 'XL-versie'. Op www.nadebevrijding.nl krijgt de bezoeker toegang tot de volledige filmbeelden, foto’s, muziek en kranten die zijn gebruikt in de documentaire. De serie is tot 14 maart elke vrijdag te zien op Nederland 2 om 21.05 uur.

EOD: ‘Vuurwerk richting militaire explosieven’

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) maakt zich zorgen over de ontwikkelingen rond illegaal vuurwerk. Door de toegenomen hoeveelheden, kracht en gevoeligheid van de stoffen, nemen de risico’s snel toe, constateert de EOD. Volgens de EOD is in sommige gevallen zelfs geen sprake meer van vuurwerk maar van geïmproviseerde explosieven.

Rondom de jaarwisseling moest de EOD 8 keer in actie komen voor geïmproviseerde explosieven (IED’s), samengesteld uit vuurwerk. EOD-voorlichter luitenant-ter-zee 1 Will Meurer: “De laatste jaren heeft het vuurwerk zich ontwikkeld van rotjes tot zware samengestelde explosieven die de kracht benaderen van militaire explosieven.” Dit betekent dat niet alleen degene die het afsteekt veel meer gevaar loopt, maar ook onschuldige voorbijgangers en de explosievenruimers.”