Tekst Arno Marchand
Personeelsnieuws
Boots nieuwe Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht
Viceadmiraal Boudewijn Boots is sinds 11 december de nieuwe Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht (IGK). In deze functie is hij ook Inspecteur der Veteranen en Inspecteur der Reservisten. Boots was hiervoor Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten.
Hij volgt luitenant-generaal der mariniers Frank van Sprang op. Die gaat op 1 januari met functioneel leeftijdsontslag.
De IGK heeft een onafhankelijke positie binnen de militaire organisatie, vergelijkbaar met de ombudsman. Hij adviseert de minister over alle vraagstukken die de krijgsmacht raken. Verder kan iedere (voormalige) defensiemedewerker of zijn of haar relatie een beroep doen op de IGK. Vaak gaat het om zaken waarbij een oplossing via de normale weg niet naar volle tevredenheid is afgehandeld.
Tegen de nieuwe IGK zei Minister Ruben Brekelmans dat aan diens werk nieuwe eisen worden gesteld. Dit door de toenemende onrust in de wereld, het grotere beroep op Defensie en de focus op Hoofdtaak 1. “De uitdagingen zijn groot, maar de kansen om het verschil te maken zijn dat ook.”
Van Sprang werd bij zijn afscheid benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau met de zwaarden. Die heeft hij te danken aan zijn bijzondere verdiensten voor het Commando Zeestrijdkrachten, het Korps Mariniers en de defensieorganisatie als geheel. Foto: Rob ter Bekke
Nieuwe generaal Joint Force Command
Luitenant-generaal John Mead, met de rode sjerp op de foto, is de nieuwe plaatsvervangend commandant van het Joint Force Command in Brunssum (JFCBS). De Brit volgt luitenant-generaal Luis Lanchares op, die naar Madrid terugkeert om een nieuwe functie op zich te nemen.
JFCBS is een van NAVO’s belangrijkste hoofdkwartieren. Het Brunssumse hoofdkwartier is verantwoordelijk voor het verdedigen van Centraal- en Noordoost-Europa. Foto: JFCBS
Generaals verdiepen zich in NAVO-missie Irak
Militaire en civiele adviseurs voorzien het Iraakse ministerie van Defensie van training en advies. Dat gebeurt voor de NAVO-missie in Irak met als doel de veiligheidssector in het land te versterken. Onder meer Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim en Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal André Steur lieten zich bijpraten over de voortgang van de missie.
De adviseurs van de alliantie staan onder leiding van luitenant-generaal Cas Schreurs, de Force Commander van de NAVO-missie. “De Irakezen zijn dankbaar voor de kennis en training die bijdraagt aan het versterken van de strijdkrachten en de strijd tegen ISIS en andere dreigingen”, aldus Eichelsheim. Volgens hem varieert de gedeelde expertise van een overkoepelende veiligheidsstrategie tot wat praktisch nodig is om het uitgestippelde pad tot een goed einde te brengen. “Welk materieel heb je daarvoor nodig, hoe onderhoud je dat en op welke manier train je mensen en leid je ze op? Door daar als NAVO kennis over te delen, helpen we Irak een goede partner van het bondgenootschap te worden.”
Naast gesprekken met internationale partners gingen Eichelsheim en Steur (links op de foto) naar de ‘eigen troepen’. Ze spraken met leden van de Force Protection in Bagdad, die de NAVO-adviseurs tijdens hun werk beveiligt. Ook reisden ze naar de Al-Asad Air Base. Vanaf daar levert een luchtmacht-detachement met Chinook-transporthelikopters luchttransport. Die is ten gunste van de NAVO-missie, maar ook van de Amerikaanse missie Operation Inherent Resolve.
Foto: Defensie
Krijgsmacht ontvangt vredesprijs
De Commandant der Strijdkrachten, generaal Onno Eichelsheim, heeft op 26 november namens de krijgsmacht de Carnegie Wateler Vredesprijs in ontvangst genomen. Deze eer werd toegekend aan de Koninklijke Marine, de Landmacht, de Luchtmacht en de Marechaussee voor hun inzet in meer dan tachtig vredesmissies wereldwijd.
“De Nederlandse krijgsmacht speelt een essentiële rol in de bevordering van internationale vrede en veiligheid”, stelt de jury. “Met deze prijs willen wij alle Nederlandse militairen danken, die dagelijks hun eigen grenzen verleggen om de grenzen van anderen te beschermen. De leden van de krijgsmacht zetten hun eigen levens in om wereldwijd democratie en vrede te behouden of op te bouwen.”
De Carnegie Wateler Vredesprijs is de een-na-oudste vredesprijs ter wereld en wordt sinds 1931 uitgereikt in het Vredespaleis. Hiermee eert de stichting een persoon of instelling die internationale vrede bevordert, door woord of daad. Foto: sergeant-majoor Cristian Schrik
Plaatsvervangers ruilen van baan
Plaatsvervangend commandant luchtstrijdkrachten generaal-majoor Robert Adang heeft in december drie dagen de leiding gehad over een deel van de marine. Tegelijkertijd nam collega schout-bij-nacht Harold Liebregs de touwtjes in handen bij de luchtmacht.
De functieruil bood de kans om te zien hoe het andere krijgsmachtdeel zich voorbereidt op Hoofdtaak 1, oftewel de acties die nodig zijn in het geval het NAVO-verdragsgebied wordt aangevallen. Om aan te geven dat de ruil zeer serieus is: beide commandanten namen daadwerkelijk elkaars agenda over, waren beslissingsbevoegd en zaten bij de Luchtmachtraad en Admiraliteitsraad.
Wat de onderwerpen betreft ging het over personeelsbeleid, investeringen en operaties.
Liebregs vond de rol van P-CLSK niet heel moeilijk. “De luchtmacht kampt met dezelfde problemen, uitdagingen en opdrachten als wij”, blikt hij terug. Adang deelt die visie. Hij dacht dat de cultuur bij de marine ‘wel wat hiërarchischer’ zou zijn. “Maar in de praktijk merkte je daar heel weinig van bij de overleggen”, stipt hij aan. “Verder is de sfeer vergelijkbaar met die bij de luchtmacht. Net als bij ons bestaat de marine uit specialisten, die alleen door samenwerking succesvol kunnen zijn.”
Hij noemt de aard van de operaties en de structuur van de organisatie en overleggen als grootste verschil tussen de marine en de luchtmacht. “Bij de marine zit een groot deel van de operationele eenheden op een steenworp afstand van je kantoor, terwijl ze bij ons tientallen of honderden kilometers verderop zitten. Daardoor zijn de besturende en uitvoerende activiteiten bij de marine wat meer met elkaar verweven.” Hij beseft dat de marine en luchtmacht veel meer met elkaar gemeen hebben. “Voor een gezamenlijke verdediging is samenwerking, vertrouwen en begrip essentieel. Dat heeft een uitwisseling als deze versterkt.” Foto: Defensie
CLSK Safety-dag: Veilig werken in oorlogstijd
Safety- en andere geïnteresseerde collega's kwamen eind november naar de Aviodrome in Lelystad voor de jaarlijkse CLSK Safety-dag. Gezamenlijk werd er gesproken over veilig werken in oorlogstijd.
In tijden van vrede, tijdens oefening en bij het gereedstellen heeft de organisatie allerlei broodnodige procedures en vangnetten om mensen zo veilig mogelijk hun werk te kunnen laten doen. Maar hoe ga je daarmee om tijdens een grootschalig gewapend conflict?
Overste Marnix Felius van de landmacht prikkelde het publiek met zijn verhaal over moderne oorlogsvoering. “Safety lijkt in strijd te zijn met warfighting, waar de persoonlijke veiligheid van de militair ‘in the end’ ondergeschikt is aan de opdracht. Maar veiligheid in algemene zin is wel degelijk een grondbeginsel van het gevecht. Je moet de ‘force’ in stand houden om de opdracht uit te kunnen voeren. Er is alleen wel een belangrijke balans, want te veel nadruk op veiligheid maakt de opdracht onuitvoerbaar.”
Hoofd National Air and Space Operations Center (NASOC) kolonel Jeroen van Bruchem (foto) nam het publiek mee in zijn kijk op veiligheid en operaties. ‘Winnen is loslaten’, was zijn boodschap. Aan de hand van een aantal voorbeelden liet hij zien dat alle procedures en regels die er zijn voor onze veiligheid, in specifieke gevallen losgelaten moeten worden om het gewenste effect te bereiken. Vertrouwen op elkaars kunnen is hierin een belangrijk aspect.
Personeel dat ook graag een uitnodiging wil krijgen voor de jaarlijkse CLSK Safety-dag kan dit kenbaar maken door een mail te sturen naar: CLSK.SafetyenCommunicatie@mindef.nl. Foto: sergeant-majoor Hilbert Buter
Mannenkoor mist finale
Het Luchtmacht Mannenkoor (LMK) kijkt terug op een onvergetelijke ervaring na het optreden voor het EO-programma Zing! In de uitzending van 30 november was het koor te zien, maar ondanks een vlammend optreden zat een finaleplaats er niet in.
Vijftien zanggroepen lieten zich dit seizoen van hun beste kant zien aan de jury, bestaande uit Tania Kross, Roel van Velzen en jurylid en presentator Giovanca Ostiana. Het LMK trad op in de derde aflevering, met ‘Hoop’ als titel. Samen met andere koren was er een vertolking van het Michael Jackson’s ‘Heal the world’ en solo ‘Happy Together’ van The Turtles en het bekende ‘When the Saints go marching in.’
Het LMK, onder leiding van adjudant b.d. Rienus Oude Kempers, bestaat trouwens niet alleen uit luchtmachtmilitairen. Het 33 man sterke koor, opgericht in 1980, kent ook oud-militairen van de marine, landmacht en marechaussee. Secretaris Ton van Doorn: “Onze groep heeft een gemiddelde leeftijd van 77 jaar. We oefenen iedere week twee uur op de Oranjekazerne in Schaarsbergen. De groep zingt in de basis a capella, maar treedt soms ook op met een orkest. Ons repertoire is heel divers: van religieuze muziek en werk uit de jaren 60 en 70 tot opera.” Dirigent Oude Kempers is hoboïst geweest bij het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht.
Wie ondanks de uitschakeling van het LMK meer koormuziek wil zien en horen kan zaterdag weer afstemmen op de EO, want dan is de finale van Zing! met de vijf groepswinnaars. De uitzending met het LMK is terug te zien op https://npo.nl/start/serie/zing. Foto: Gabe van der Schoot
Kerstvakantie-activiteiten in het NMM
In het Nationaal Militair Museum (NMM) in Soesterberg staan tijdens de kerstvakantie diverse extra activiteiten op het programma. Zo kunnen bezoekers een rondleiding krijgen in de Chinook D-663 transporthelikopter en het maritiem patrouillevliegtuig de Breguet Atlantic.
De Chinook (foto) is van binnen te bezichtigen op vrijdag 27 december, zondag 29 december en vrijdag 3 januari. De Breguet Atlantic wordt opengesteld op zaterdag 28 december en is alleen toegankelijk voor bezoekers van 9 jaar en ouder. Voor alle dagen geldt een toegangstijd van 10.00 tot 16.00 uur.
De extra activiteiten zijn inbegrepen bij het museumkaartje. Voor wie graag een andere keer het NMM bezoekt: beide luchtvaartuigen worden eens per maand opengesteld voor publiek. Bekijk hiervoor de actuele planning op de website van het museum.
Tijdens de kerstvakantie is het museum ook op maandagen geopend. Eerste kerstdag en nieuwjaarsdag is het museum gesloten. Foto: NMM