Tekst Evert Brouwer
Foto Diversen

Wie van de drie?

Het Roemeense ministerie van Defensie heeft drie pantserhouwitsers geselecteerd die de artillerie moeten versterken met 54 systemen. In willekeurige volgorde zijn dat de T-155 Firtina II, de K9A1 Thunder en de Pantzerhaubitze 2000 (PzH2000).

Tegen het einde van het jaar valt de beslissing voor de order ter waarde van bijna 1 miljard euro. Het is opmerkelijk dat én de Zuid-Koreaanse Thunder én de Turkse Firtina II meedingen. Die laatste is immers een lokaal in licentie geproduceerde Thunder, weliswaar verbeterd na adviezen vanuit de Turkse krijgsmacht.

De Turkse variant is nog niet geëxporteerd. Onder meer Noorwegen, Finland en Estland hebben de K9 Thunder al in gebruik. De PzH2000 van KMW/Rheinmetall (foto) heeft onder meer Duitsland en Nederland als gebruiker.

De regering-Ciolacu schroeft de defensie-uitgaven de komende jaren behoorlijk op. Iveco maakte vorige week bekend dat het contract is ondertekend voor nog eens 1107 voertuigen. Het maakt deel uit van het in 2019 gesloten raamcontract voor 2900 trucks. Ook heeft het land plannen om 48 F-35 gevechtsvliegtuigen te kopen, maar daarover bestaat nog geen zekerheid. (foto sergeant-majoor Aaron Zwaal)

Bron: Turkdef.com/Iveco

Scheidingslijn

Primeur export Aarok

Turgis & Gaillard-groep gaat haar onbemande luchtvaartuig (UAV) Aarok produceren in Oekraïne. De Franse fabrikant en Antonov slaan hiervoor de  handen ineen.

De Aarok was voor het eerst te zien tijden de Paris Air Show in juni en is de grootste UAV die in Frankrijk is ontworpen. De spanwijdte is 22 meter en het (maximaal) startgewicht bedraagt 5,5 ton. Aan boord is plaats voor de Euroflir 610 elektro-optische/infrarood (EO/IR) sensor van Safran en de Sagem SBU-54 Hammer AASM (Armement Air-Sol Modulaire) precisiebom. De kruissnelheid is volgens opgave van de fabriek 460 km per uur bij een kruishoogte van 9.000 meter. De eerste vlucht staat gepland voor eind dit jaar of begin 2024. (foto T&G)

Bron: La Tribune/Janes

KF51 Panther in beeld

Hongarije is het eerste land dat de nieuwe KF51 Panther-tank van Rheinmetall aanschaft. De assemblage gaat geheel in Hongarije plaats hebben, zo is met de Duitsers overeen gekomen.

De CEO van Rheinmetall, Armin Papperger, presenteerde de Panther vorig jaar op een wapenbeurs in Parijs als opvolger van de Leopard 2. Hongarije is bereid €300 miljoen bij te dragen aan de ontwikkelingskosten. De pantser is nog deels in onwikkeling en zou volgend jaar in produktie moeten komen.

De Hongaarse strijdkrachten zijn daarmee de eerste ter wereld die de gevechtsvoertuigen in gebruik nemen. Dus vóór de Duitse Bundeswehr, die waarschijnlijk bij de Leopard-serie blijft. De Panther is voorzien van de modernste elektronische systemen, zoals drone-verdedigingssystemen en een drone-besturingsinterface. De tank is tevens goedkoper: een KF51 kost dik €14 miljoen, ongeveer een derde van de prijs van een nieuwe Leopard. (fotoRheinmetall)

Bron: Hungary Today

Meer Typhoons

De Spaanse regering schaft 25 extra Eurofighter Typhoon-gevechtsvliegtuigen aan binnen het Halcon II-programma.

Dit belangrijke besluit maakt deel uit van de plannen Spanje om de luchtmacht te versterken. Voor de periode 2023 tot 2035 is €4,5 miljard beschikbaar voor de Eurofighters, compleet met twee simulatoren en een uitgebreid technisch ondersteuningspakket. De nieuwe toestellen vervangen de 83 verouderde Boeing EF-18 Hornets, die rond 2030 aan de grond worden gezet. Al eerder is een orde voor twintig nieuwe Typhoons geplaatst. (foto Gerben van Es, Mediacentrum Defensie)

Bron: aviationnews.eu

Eerste Archer

Zes maanden nadat het contract is getekend, heeft de Britse landmacht de eerste Archer 155m zelfrijdende houwitser ontvangen.

Van het wielvoertuig zijn er 14 besteld voor de Royal Artillery. De komst van de FH77BW L52 Archer is versneld na het besluit om 32 AS90- kanonnen aan Oekraïne te schenken.

De systemen komen inclusief munitie, een uitgebreid trainingspakket en  ondersteuning. Het geavanceerde platform komt bij 1 Deep Recce Strike Brigade. 19 Regiment Royal Artillery (The Scottish Gunners), gevestigd in Larkhill, Wiltshire, heeft de primeur voor deze Brits-Zweedse houwitser. Het is een product van BAE Systems Bofors, een Zweedse dochteronderneming van BAE Systems Platforms & Services.

Het platform van het voertuig staat op de Volvo A30D 6×6. Zowel de cabine als het motorcompartiment zijn volledig gepantserd. (Foto BAE)

Bron: overtdefense.com

Levering LCA begonnen

Hindustan Aeronautics Limited (HAL) heeft de eerste tweezits Light Combat Aircraft (LCA) Tejas-trainer overgedragen aan de Indiase luchtmacht (IAF).

De IAF heeft enige tijd geleden 18 tweezits-toestellen toestellen besteld, waarvan er acht in de periode 2023-2024 worden geleverd. De resterende tien zouden geleidelijk tussen 2026 en 2027 moeten instromen.

Daar houdt het echter niet op, liet IAF Chief Air Chief Marshal VR Chaudhari weten.

“We hebben nu een contract getekend voor 83 extra LCA’s en we gaan door met de aanschaf van nog eens 97 stuks. De komende jaren zullen we een vloot van 220 LCA's in de inventaris van de Indiase luchtmacht hebben. Daar mogen we als land best trots op zijn.” (foto HAL)

Bron: hal-india.co.in

Verder met samenwerking

BAE Systems heeft met succes 155 millimeter granaten afgevuurd met een M109 houwitser, aangepast met het L52 155 mm-kanon van Rheinmetall.

De M109-52 is een bijzondere en belangrijke upgrade van het huidige (kaliber 39-)kanon. De vuurmond biedt het nodige extra bereik bij grootschalige gevechtsoperaties, zoals in Oekraïne, een van de gebruikers van de M109.

De test is uitgevoerd op Camp Ripley, Minnesota. BAE Systems is van plan om in 2024 aanvullende tests uit te voeren, waarbij het grotere bereik over een verscheidenheid aan projectielen zal worden benadrukt.

De L52 van Rheinmetall vormt momenteel de ruggengraat van de artillerie in negen NAVO- en bondgenootschappelijke partnerlanden. Een M109-52-systeem was begin deze maand te zien op de jaarlijkse exhibitie AUSA in de Verenigde Staten. (Foto BAE)

Bron: BAE

Gebruikt is goed genoeg

Ecuador heeft de aanschaf bevestigd van vijf Airbus H225 (AS332) Super Puma-helikopters. Ze worden vooral ingezet bij anti-drugs- en antiterrorisme-operaties.

Deze helikopter zijn ‘tweedehands’ en hebben ongeveer 2.000 vlieguren op de klok. De Super Puma’s (op de foto een Zwitserse versie) worden direct geleverd door Airbus, dat ook voor de logistieke ondersteuning en reserveonderdelen zorgt. Deze helikopters bieden plaats aan twee vliegers en maximaal 28 passagiers. Ze beschikken over een laadvermogen tot 4.750 kg, hebben een maximaal startgewicht van 11.000 kg, een operationeel bereik van 1.119 km en de topsnelheid ligt op 262 kilometer per uur. De verwachting is dat deze helikopters minimaal tot 2050 operationeel blijven. (foto US Navy)

Bron: airrecognition.com

Argentinië kiest P-3

De Argentijnse regering heeft de onderhandelingen afgerond om vier overtollige P-3C Orion maritieme patrouillevliegtuigen van de Koninklijke Noorse Luchtmacht over te nemen. Er is een bedrag van €65 miljoen mee gemoeid.

Drie toestellen zijn uitgerust voor maritieme verkenningen, anti-onderzeeboot- en anti-oppervlaktemissies. De vierde, een P-3N, is ontworpen voor zoek- en reddingsoperaties (SAR). De vliegtuigen hebben tussen 2010 en 2016 levensverlengend onderhoud gehad. De eerste twee vliegtuigen komen deze maand al aan op Almirante Zar Naval Air Base.

Argentinië was oorspronkelijk van plan overtollige P-3C's van de Amerikaanse marine te verwerven. Het Amerikaanse vliegtuig zou echter een renovatie nodig hebben gehad die het budget van de Argentijnse regering te boven ging. (Foto: US Navy)

Bron: Defence News

Vernieuwing helikoptervloot

Er gebeurt meer in het Zuid-Amerikaanse land. De Argentijnse luchtmacht (FAA) en het Naval Aviation Command (COAN) zoeken bijvoorbeeld naar mogelijkheden om hun helikoptervloten te moderniseren.

De Verenigde Staten zijn benaderd voor de mogelijke aankoop van overtollige CH-46 Sea Knights. Deze toestellen zouden Mi-171's moeten vervangen . De luchtmacht had oorspronkelijk de CH-47F's Chinook aangevraagd. Er is nog ook een verzoek naar de Amerikaansen gestuurd ​​om overtollige Amerikaanse UH-1N's. Er ligt ook nog een aanvraag voor 12 H215 Superpuma's.

Bron: Defence News