Tekst Evert Brouwer
Foto sergeant-majoors Aaron Zwaal en Hille Hillinga
Purple Nectar en Innovation in Defence trekken samen op
Het Commando Materieel en IT (COMMIT) en netwerkevenment Innovation in Defence hebben dit jaar met succes de handen ineen geslagen. Tijdens de grootste innovatiebeurs van Defensie kwamen Purple Nectar en Innovation in Defence twee dagen bij elkaar om kennis en de laatste ontwikkelingen te delen.
Door samen op te trekken, willen zowel COMMIT als Innovation in Defence – een initiatief van kennisinstituten en bedrijfsleven - een nog groter netwerk aanspreken. Dat gebeurde onder het motto Innovate now! Connect to create effect. De manifestatie verbindt de werelden van materieel en IT met elkaar. De eindgebruiker staat op de voorgrond en de focus ligt op de samenwerking tussen bedrijfsleven, kennisinstituten en defensieonderdelen op diverse projecten.
Samenwerking
“De technologische ontwikkelingen komen in razend tempo op ons af”, aldus Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten, vice-admiraal Boudewijn Boots. “Het beste en enige antwoord is nog altijd: samenwerking, zoveel mogelijk. Tussen krijgsmachten, bedrijven, kennisinstellingen, nationaal en internationaal. Via brede, innovatieve ecosystemen. Alleen zo kunnen we versnellen en onze tegenstanders voor blijven. Alleen zo kunnen we innovatiekansen grijpen en internationaal een relevante partner blijven.”
Blijven experimenteren
Een van personen die ervoor zorgt dan ons land een relavante partner blijft, is luitenant-kolonel Richard Siebel van FRONT (Future Relevant Operations with Next generation Technology & Thinking). Zijn afdeling maakt deel uit van het uitgebreide innovatienetwerk bij Defensie. “Wat je hier ziet, kan over een paar jaar operationeel zijn. Dat zal niet alles zijn, maar je moet durven experimenteren.”
'Disturb2 geeft ook het belang van weer space'
Zonnestorm
Astron, dat samenwerkt met S&T uit Delft, is zo’n deelnemer aan de manifestatie die volop experimenteert. Deze onderzoeksorganisatie uit het Drentse Dwingeloo heeft een programma, gefinancierd door de overheid: Disturb 2, waarmee zonnevlammen met een zeer kleine vertraging worden geregistreerd. “Dat niet alleen, er wordt ook gekeken naar welke frequenties op dat moment kwetsbaar zijn. Zo’n uitbarsting kan het radioverkeer en radarsignalen verstoren”, legt Michiel Brentjens uit. “Als je een operatie moet afblazen omdat een vlieger niet goed kan horen wat de waarnemers op de grond zien, is er een probleem.” Sterker nog: in 1967 waren de Verenigde Staten in rep en roer toen hun distant early warning-radars in Alaska uitvielen. Ze dachten aan een aanval vanuit de Sovjet-Unie en de B-52 bommenwerpers stonden al paraat om te vertrekken. “Gelukkig wist iemand op tijd te waarschuwen dat het om een zonnestorm ging. Het geeft ook het belang aan om het weer in de ruimte (space) te monitoren en mee te nemen in de check van apparatuur, als zich een verstoring voordoet.”
Inspirerende dagen
“Het waren twee enorm inspirerende dagen, vol beleving en energie”, blikt Elise Teuben terug. Zij is hoofd van de afdeling Kennis, Innovatie, Experimenten en Simulatie (KIXS/COMMIT), initiator van Purple Nectar. “Het is mooi om te zien hoe alles wat met innovatie bij Defensie speelt hier bij elkaar komt. We creëren als het ware een mini-ecosysteem. Echt geweldig. Kennisoverdracht en creativiteit zijn deze dagen de kernwoorden.”
'Techniek en kennis komen hier samen met de gebruiker'
Logische combinatie
Hans Kuijper, directeur MIND (Military Innovation by Doing), het innovatieplatform van COMMIT, is het daarmee roerend eens. “De combinatie van Purple Nectar en Innovation in Defence is een logische combinatie. De urgentie om te innoveren binnen Defensie is zeer actueel en dan moet je wel met elkaar aan de slag. De techniek en kennis komen hier samen met de gebruikers. Wij testen en beoordelen hun vindingen in de praktijk. Alleen door te blijven innoveren blijven we in staat ons voor te bereiden op de dreigingen van de toekomst.”
Duiken
Innovation in Defence bracht ook een nieuwtje. Het netwerkevenement van Defensie en kennisinstellingen TNO, NLR en Marin splitste zich dit jaar op in Connect en Deep Dive. Met het eerste wil Innovation in Defence bestaande en nieuwe zinvolle verbindingen leggen op het gebied van technologieprojecten. Dat gebeurt via speciale netwerkevenementen. Bij Deep Dive ligt de nadruk op onderzoek, kennisontwikkeling en -overdracht. Via seminars wordt diepe en specifieke kennis gedeeld in besloten verband.
Gelijk met de manifestatie van COMMIT en Innovation in Defence was er aandacht voor de COMMIT-experience. Dit is een concept dat erop is gericht om de arbeidsmarkt anders te benaderen dan voorheen. “Het wordt steeds lastiger om personeel te werven voor onze IT, techniek, logistiek en inkoop”, zegt initiatiefnemer Bastiaan Knip. “Met de COMMIT Experience willen we laten zien dat er vele manieren zijn om te werken voor Defensie.”