Tekst Evert Brouwer
Foto Diversen

Variabele Vamtac

De strijdkrachten van de Dominicaanse Republiek zijn versterkt met twintig multi-inzetbare URO Vamtac ST5-pantserwagens.

De overdrachtsceremonie in Spanje vond plaats in het bijzijn van de Dominicaanse president Luis Abinader Corona. De Vamtac ST5 van Urovesa beschikt over zeer geavanceerde technologie. Die maakt tijdens patrouilles satellietcommunicatie mogelijk en zorgt ook in afgelegen gebieden voor een snelle, mobiele internettoegang.

De Vehículo de Alta Movilidad Táctico is al in gebruik bij de krijgsmacht van Spanje, Marokko, Roemenië en Venezuela. Het voertuig is er in verschillende versies en kan bewapend worden met TOW- of MILAN-antitankraketten of met Mistral grond-luchtraketten. De Vamtac past moeiteloos in een C-130 transportvliegtuig of onder de CH-47 ‘Chinook’ transporthelikopter. (Foto: Urovesa)

Scheidingslijn

C295 op weg naar Delhi

Airbus Defense and Space heeft het eerste van 56 C295-vliegtuigen officieel overgedragen aan de Indiase luchtmacht (IAF). Dat gebeurde tijdens een ceremonie in het Spaanse Sevilla.

De toestellen vervangen nu dan eindelijk de vloot AVRO-748’s propellervliegtuigen uit de jaren 60 van de vorige eeuw. De C295 is voorzien van een Indiase suite voor elektronische oorlogsvoering. Het is nog maar twee jaar geleden dat het contract is getekend.

Ondertussen winkelt India lustig verder, ook in Rusland. Er is een bestelling op handen voor twaalf nieuwe Sukhoi Su-30MKI gevechtsvliegtuigen. Het toestel heeft bepaald geen geweldige reputatie: sinds 2012 zijn negen Su-30MKI's neergestort. (foto: Airbus)

Bron: Airbus

Meer maritiem

Australië heeft plannen om de maritieme inlichtingen-, bewakings- en verkenningscapaciteiten (ISR) te vergroten.

De regering-Albanese laat het niet bij de geplande aanschaf van een vierde Northrop Grumman MQ-4C Triton (UAV, foto). Er komt ook een plan voor de modernisering van de vloot Boeing P-8A Poseidon maritieme patrouillevliegtuigen. Hiervoor is bijna €1 miljard vrijgemaakt.

Ook wordt geïnvesteerd in de landstrijdkrachten. Rafael Australië gaat de Australian Defense Force (ADF) voorzien van de volgende generatie Guided Weapons and Explosive Ordnance (GWEO): de SPIKE LR2 geleide antitankraket.

Deze SPIKE is bedoeld als wapen op het pantserwielvoertuig Boxer, die wordt geleverd onder Project LAND 400 Phase 2. (Foto: RAAF)

Bron: Asian Militiary Review

Polen kijkt naar F-15

Volgens vliegtuigbouwer Boeing heeft Polen interesse om F-15EX Eagle II-gevechtsvliegtuigen te kopen.

Tot nu toe is de Amerikaanse luchtmacht de enige klant voor de Eagle II. Twee toestellen zijn er inmiddels overdragen aan de US Air Force en het plan is een totale vloot van 104 straaljagers aan te schaffen.

Vorige maand heeft de Indonesische regering een formele toezegging gedaan om 24 Eagles (de F-15ID) te kopen, maar die bestelling is nog niet afgerond. (foto US Air Force)

Superdrone

De pogingen om een geavanceerde doeldrone te bouwen die de modernste vijandelijke vliegtuigen kan nabootsen, is nieuw leven ingeblazen.

Advanced Technology International Inc. en Sierra Technical Services gaan dit 5th Generation Aerial Target-prototypeproject (5GAT) vlottrekken.

In 2020 leek het onbemande vliegtuig al klaar voor de eerste vlucht, maar het vliegtuig stortte neer tijdens zijn eerste reis.

Het toestel moet, volgens het plan van eisen, toestellen van de 5e generatie nabootsen. Het gaat dan om onder meer de Chinese J-20 en de Russische Su-57. (Foto US Air Force)

Nieuwe Merkava

Israël heeft vorige week de nieuwste Merkava-gevechtstank onthuld, de Barak.

De eerste serie dateert uit de jaren zeventig, de Merkava IV (foto) van zo’n twintig jaar geleden. Het was dus wel tijd voor een modernisering.  Het platform is nu uitgerust met kunstmatige intelligentie, een radar en zit vol met sensoren en kleine camera's. De ontwikkeling van de Barak duurde vijf jaar.

De Barak is, net als de Merkava-tanks van eerdere generaties, ontwikkeld door een speciale directie binnen het Ministerie van Defensie, bekend als MANTAK. Hoeveel van deze tanks de gemechaniseerde brigade gaan versterken, is niet bekendgemaakt. De eerste Barak-tankbrigade zou over twee jaar inzetbaar moeten zijn. De oudere Merkava 4-tanks gaan dan  naar de reservebataljons. (foto: Pinterest)

Bron: Defencenews.com

Embraer in trek

Oostenrijk vervangt zijn drie bijna 60 jaar oude C-130 Hercules-transportvliegtuigen door vier C-390-transportvliegtuigen van de Braziliaanse fabrikant Embraer.

Dat heeft de Oostenrijkse minister van defensie Klaudia Tanner bekendgemaakt. Belangrijke voorwaarden waren onder meer de  snelheid, het aantal zitplaatsen en het laadvermogen. Een andere belangrijke eis was dat het pantserwielvoertuig Pandur Evolution compleet met een gemonteerd wapenstation in het toestel past. De prijs voor de vliegtuigen, die Nederland ook wil aanschaffen, ligt tussen de €130 miljoen en €150 miljoen euro. (foto: Embraer)

Bron: Mittler Report

SkyStriker naar Europa

Elbit Systems heeft een contract  afgesloten met ‘een Europees land’ voor de levering van de SkyStriker. De waarde is $95 miljoen, zo’n €90 miljoen.

De SkyStriker is een volledig autonome drone, die door de operator met grote precisie doelen kan lokaliseren en aanvallen.

Het toestel is beschikbaar in een zogenoemde canister waardoor deze geavanceerde loitering munition eveneens gelanceerd kan worden door het PULS (Precise & Universal Launching System) raketartilleriesysteem. Nederland heeft de PULS onlangs aangeschaft.

Het is zeker niet het enige waarvoor het bedrijf uit Haifa (Israël) verantwoordelijk is in Nederland. Zo leverde het  de zelfbeschermingssuite voor de nieuwe Gulfstream G650ER van de Koninklijke Luchtmacht. Elders in deze editie een uitgebreid artikel over dit nieuwe toestel.

Bron: Elbit Systems

Goed op weg

Het past misschien niet helemaal in deze rubriek, maar het nieuwsfeit en de foto zijn te mooi om niet te vermelden. De dag nadat een Eurofighter Typhoon van de Royal  Air Force de allereerste landing op een snelweg in Finland uitvoerde, hebben F-35A-vliegtuigen van de RNoAF (Royal Norwegian Air Force) dat nagedaan. De twee Lightning II-vliegtuigen landden op een weg nabij Tervo, in de provincie Oost-Finland, als onderdeel van de oefening Baana23. (foto: Royal Norwegian Air Force)