Vice-admiraal Jan Willem Hartman neemt commando over

Hij werd geboren op 100 meter van de haven, zijn jeugd speelde zich grotendeels af op of om het water. Vreemd is het dus niet dat de jonge Jan Willem Hartman in 1986 voor de marine koos. Zijn motto (‘Ik wil varen, bouwen, onderhouden’) bracht hem echter niet alleen aan boord van vele schepen en op de marinewerf, maar ook veelvuldig bij de Defensie Materieel Organisatie, nu het Commando Materieel en IT (COMMIT). “Ik vind het een geweldig bedrijf en sta te trappelen om het commando over te nemen.” Vijf vragen aan de vooravond van de commando-overdracht.

‘We gaan verder langs de reeds uitgezette lijnen’

Waar staat COMMIT op het moment dat u het commando overneemt?

“Admiraal De Waard, Arie Jan, heeft in zijn bijna acht jaar een prachtige organisatie neergezet. Het afgelopen jaar heb ik kunnen warmlopen als zijn plaatsvervanger, gezien wat hij allemaal voor elkaar heeft gekregen en meegedacht over de toekomst. Er zal dan ook niet veel veranderen. We gaan verder langs de reeds uitgezette koerslijnen; om onze rol te versterken, de impact van ons werk te vergroten en om ons als team en individu verder te ontwikkelen.”

'Ik wil de commandant zijn van een team waar iedereen voor elkaar gaat en staat'

De nieuwe C-COMMIT, Jan Willem Hartman.

Wat voor Commandant wilt u zijn voor COMMIT-medewerkers?

“Kortweg wil ik de commandant zijn van een commando waar iedereen voor elkaar gaat en staat en waarvan de buitenwereld zegt: op die lui kun je altijd rekenen. Een commando waar respect en aandacht voor elkaar de basis zijn, waar saamhorigheid, hard werken en presteren hand in hand gaan en waar we met trots en plezier over ons werk praten.”

Als hoofdgast bij het symposium over innovatie van, toen nog, DMO.

‘Onze missie is die krijgsmacht te voorzien van het beste materieel en IT’

Wat zijn de uitdagingen waar COMMIT en de Nederlandse krijgsmacht voor staan?

“De wereld is er afgelopen paar jaar niet mooier op geworden, getuige de Russische inval in Oekraine en de toegenomen spanning in de Indo-Pacific. De kans is toegenomen dat we vroeg of laat betrokken raken bij een grootschalig conflict. En dan moet er een krijgsmacht staan die in staat is om te winnen, omdat tweede worden geen optie is. En onze missie is die krijgsmacht te voorzien van het beste materieel en de beste IT. Dat is onze uitdaging. En daarvoor moeten de schouders eronder gezet worden, moeten we groeien als organisatie, moeten we onszelf steeds verder verbeteren en moeten we nadrukkelijker de samenwerking zoeken met anderen.”

‘We verzetten heel veel goed werk in de ondersteuning van Oekraïne’

Er ligt een Defensievisie 2035. Heeft de veranderende veiligheidssituatie met de oorlog in Oekraïne verandering in deze visie gebracht voor COMMIT?

“Nee, de visie van COMMIT is niet veranderd. Het heeft wel ons werk beïnvloed. We verzetten heel veel goed werk in de ondersteuning van Oekraïne. En daarnaast neemt het aantal opdrachten van de CDS gestaag toe. Dat betekent slim omgaan met capaciteit en keuzes durven maken. En ik merk dat dat steeds een stapje beter gaat.”

‘Ik wilde graag bij COMMIT terugkeren’

Twee weken geleden was VADM Hartman een belangstellende bezoeker van de Defensiebeurs DSEI in Londen. Ook staatssecretaris Christophe van der Maat nam een kijkje bij de Nederlandse ondernemers.

Tot slot: U heeft als TD’er de technische en materieelkant van de marine van dichtbij meegemaakt. Heeft u inmiddels ook meer liefde voor het land- en luchtdomein gekregen?

“Zeker, maar dan liefde in de zin van bewondering en waardering voor hetgeen in die domeinen en binnen heel COMMIT allemaal gebeurt. Zo vind ik het wapensysteemmanagement in het luchtdomein een voorbeeld voor de andere domeinen. Ik kan als techneut ook genieten van het technisch vernuft van een missile, een voertuig, of het ontwerp van een IT-systeem of programma. Maar ook van het vakmanschap van een HR-collega, een managementassistent, een projectmanager en ga zo maar door. Ik realiseer me nu dat het niet -alleen- de liefde voor een schip was die me motiveerde, maar de bemanning waarmee ik werkte en leefde. Er is niks mooier dan iets moois bereiken met een groep mensen. En dat kan zeker bij COMMIT. Daarom wilde ik zo graag terugkeren.”