Tekst Evert Brouwer
Foto Mediacentrum Defensie en anderen

Bayraktar in trek

De reden is triest, maar het Turkse onbemande toestel Bayraktar TB2 staat op dit moment volop in de aandacht.

Oekraïne gebruikt het (bewapende) vliegtuigje in de strijd tegen de Russische troepen. De strijdkrachten hebben er officieel 12 gekocht, maar het zijn er hoogstwaarschijnlijk meer. Met het luchtwapen zijn inmiddels 46 bevestigde Russische voertuigen uitgeschakeld waaronder 6 Buk luchtafweer-systemen.

De Bayraktar heeft al eerder naam gemaakt tijdens het bloedige conflict tussen Azerbeidzjan en Armenië. Eerstgenoemd land zette net als Oekraïne het unmanned aerial vehicle (UAV) in om luchtdoelartillerie en tanks uit te schakelen.

Polen heeft de Bayraktar inmiddels ook aangeschaft en verder zijn Turkmenistan, Irak, Marokko, Libië, Niger, Ethiopië, Qatar en Kirgizië afnemers van het toestel. Hongarije, Servië, Albanië en Bulgarije hebben een bestelling klaarliggen.

Noords uniform

De strijdkrachten van Noorwegen, Zweden, Denemarken en Finland hebben een raamovereenkomst getekend voor de gezamenlijke aanschaf van het Nordic Combat Uniform (NCU).

Het gaat om een compleet modern kledingsysteem en omvat ondergoed, gevechtsbroeken en gevechtsshirts. Het textiel is vochtregulerend en biedt ook bescherming tegen de koude. Bijzondere aandacht is er voor het draagcomfort van de uniformen voor zowel mannen als vrouwen. Zweden en Noorwegen kennen immers nog steeds militaire dienstplicht voor beide geslachten.

De raamovereenkomst heeft een totale omvang van €425 miljoen en heeft een looptijd van 7 jaar. De levering van de eerste NCU’s staat gepland voor eind dit jaar. Op de foto de basiskleding, nog zonder camouflageprint. (Foto Mediacentrum Defensie Noorwegen)

Snelle mortieren

Defensie in de Scandinavische landen is trouwens behoorlijk in beweging.

De Zweedse DMO (Försvarets materialverk, FMV) heeft nog eens 20 CV90-Mjölnir besteld bij BAE Systems Hägglunds. In juni vorig jaar is de laatste van eerder 40 van deze bestelde voertuigen afgeleverd.

Deze CV90, met een 120 millimeter mortier aan boord, is zeer mobiel en vernoemd naar de hamer van Thor, de God van de donder. Binnen 2 minuten is het wapen vuurgereed en een minuut na het laatste schot kan het pantservoertuig al verplaatsen.

Aan boord is een vierkoppige bemanning: een chauffeur, een commandant en twee kanonniers. De leiding van het vuursteuncommando wordt ondersteund door het nieuwe geïntegreerde commando-ondersteuningssysteem van het Zweedse leger, LSS Mark. Saab levert vanaf dit jaar de hardware hiervoor.

De voertuigen, ter waarde van SEK 500 miljoen (ongeveer 47 miljoen euro), moeten tussen 2023 en 2025 worden geleverd. (foto: Zweedse landmacht)

Tweedehands vliegen

Niet alleen de Europese landen doen er van alles aan hun defensie te versterken, ook Zuid-Amerika timmert behoorlijk aan de (lucht)weg.

Argentinië en Colombia hebben via de Verenigde Staten een aanbieding binnen voor F-16A/B-vliegtuigen die de Deense luchtmacht buiten dienst stelt. Argentinië wil een dozijn van die Fighting Falcons. Ze worden ‘kaal’ geleverd en dus is de regering Fernandèz ook op zoek naar bewapening. Om in de lucht te kunnen bijtanken, staat verder een KC-135R op het verlanglijstje. Mocht deze koop niet doorgaan, ligt er eveneens een aanbod van China met de JF-17.

Colombia mikt op 6 Deense F-16’s. Een delegatie van de luchtmacht (FAC) bezoekt binnenkort het Scandinavische land om de toestellen in kwestie te onderzoeken.

De Chileense luchtmacht schafte ondertussen 3 Boeing E-3D Sentry Airborne Early Warning Mk 1 (AEW1)-vliegtuigen aan uit de boedel van de Britse Royal Air Force. Het vliegtuig vervangt de Boeing 707 Condor, die na ruim 30 jaar het einde van zijn operationele levensduur heeft bereikt. (foto: Noorse luchtmacht)

Tanks voor Polen

De Poolse landmacht kan zich opmaken voor een flinke versterking van de slagkracht.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het verzoek gehonoreerd om 250 M1A2 SEPv3-gevechtstanks te kopen. Hiermee is een bedrag van $6 miljard (€5,5 miljard) gemoeid.

Daarvoor ontvangt Polen niet alleen de gevechtstanks, maar ook bescherming tegen geïmproviseerde explosieven – voor de kenners de AN/VLQ-12 - 26 M88A2 Hercules bergingstanks, 276 M2 .50-kaliber machinegeweren, 500 M240C 7,62 mm machinegeweren en 15 AGT1500 gasturbinemotoren. Over de verbindingsapparatuur, munitie en reservedelen moet nog apart een contract worden gesloten. (foto: Sgt. Melissa N. Lessard)