Tekst KAP Jaap Wolting
Foto SM Hille Hillinga, SM Sjoerd Hilckmann, Henriette Guest, SM Aaron Zwaal, Louis Meulstee, Wouter Kingma
Nederlandse FP langer actief in Bagdad
De Nederlandse Force Protection-bijdrage voor de NAVO-missie in Irak (NMI) wordt verlengd met een half jaar. De compagnie van 145 militairen zal op verzoek van de NAVO tot en met juni 2025 blijven.
De Force Protection-eenheid is sinds januari 2024 in Irak en het mandaat zou eind december van dit jaar aflopen. Dat wordt nu dus verlengd met 6 maanden – van januari tot en met juni 2025. De compagnie draagt bij aan de mobiele beveiliging van de adviseurs van de missie. Daarmee zorgt de eenheid ervoor dat dit internationale gezelschap in en rond Bagdad veilig hun werk kan doen.
Nieuwe vouwbrug voor genie
De landmacht heeft onlangs nieuwe brugslagcapaciteit gekregen. Het eerste systeem werd in Hedel aan de Pioniers- en Pontonniersschool van het Opleidings- en Trainingscentrum Genie (OTCGenie) overgedragen. De deellevering bestond uit midden-, eindpontons en duwboten.
Het OTCGenie neemt de nieuwe vouwbrug in januari voor het eerst in de opleidingen mee. Binnen nu en 2 jaar wordt het nieuwe systeem bij 105 Brugcompagnie ingevoerd. Het verouderde materieel van deze operationele genie-eenheid voldeed al langer niet meer aan de eisen van de NAVO.
Samen sterk tijdens Indian Dagger
Het Korps Commandotroepen, het Rangerbataljon van 11 Luchtmobiele Brigade en het net opgerichte 300 SOF Squadron van de Koninklijke Luchtmacht hebben in november samen getraind tijdens oefening Indian Dagger.
De samengestelde eenheid beoefende in de omgeving van Breda en op de Leusderheide onder meer het extracten van burgers en het uitvoeren van inserties met behulp van helikopters en parachutes. Ook waren er acties in zowel bosrijk als verstedelijkt gebied en trainden deelnemers in het uitvoeren van complexe medische handelingen. Die zijn nodig zodra een snelle afvoer niet mogelijk is.
Nieuwe satelliet van Nederlandse makelij
Om de militaire inlichtingenbasis in de ruimte verder uit te bouwen, lanceert Defensie in 2027 satelliet PAMI-1.
De technologie voor deze satelliet wordt momenteel op vaderlandse bodem ontwikkeld. Met camera’s en sensoren monitort PAMI-1 wat er op aarde gebeurt. Door de aanwezigheid in de ruimte te vergroten, werkt de krijgsmacht aan een betere informatiepositie, waarvan ook de bondgenoten kunnen profiteren.
Aan de bak in Arizona
Landmacht en luchtmacht trainen momenteel gezamenlijk in de Verenigde Staten tijdens Desert Bull. Met deze oefening bereiden de krijgsmachtdelen zich voor op toekomstige dreigingen en inzet.
Tot en met half december is een detachement van Vliegbasis Eindhoven, waaronder het 336 Squadron, gestationeerd op het Marine Corps Air Station in Yuma. Samen met onder meer het Korps Commandotroepen en 11 Luchtmobiele Brigade trainen de luchtmachters daar dag en nacht. Met partner-eenheden materieel over grote afstand verplaatsen draagt in hoge mate bij aan de waarde van deze oefening.
Prestigieuze Carnegie Wateler Vredesprijs voor de krijgsmacht
Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim heeft op 26 november namens de krijgsmacht de Carnegie Wateler Vredesprijs in ontvangst genomen. Defensie kreeg de prijs voor alle inzetten tijdens meer dan 80 wereldwijde vredesmissies.
De vredesprijs werd overhandigd in het Vredespaleis in Den Haag. “De Nederlandse krijgsmacht speelt een essentiële rol in de bevordering van internationale vrede en veiligheid”, stelde de jury. “Met deze prijs willen wij alle Nederlandse militairen danken, die dagelijks hun eigen grenzen verleggen om de grenzen van anderen te beschermen. De leden van de krijgsmacht zetten hun eigen levens in om wereldwijd democratie en vrede te behouden of op te bouwen.”
De Carnegie Wateler Vredesprijs is de een-na-oudste vredesprijs ter wereld en wordt sinds 1931 uitgereikt in het Vredespaleis. Hiermee eert de stichting een persoon of instelling die internationaal vrede bevordert, door woord of daad.
Bergingsspecialisten tonen hun vakmanschap
Tijdens Rhino Recovery trainden specialisten van 13 Lichte Brigade onlangs samen met nationale en internationale partners de berging en afvoer van defecte voertuigen. Dit is een cruciaal onderdeel van de operationele ondersteuning.
Onder leiding van 13 Herstelcompagnie namen onderhouds-, diagnose- en bergingsgroepen en takelploegen van de luchtmacht en van de Belgische, Franse en Duitse landmacht deel aan de oefening. De ervaring leert dat voertuigen onder operationele omstandigheden soms uitvallen of beschadigd raken. Materieel achterlaten is vanwege de strategische waarde van de boordapparatuur vaak geen optie. Om dit te voorkomen, beoefenden bergingsspecialisten tijdens Rhino Recovery het bergen en afvoeren onder de meest uiteenlopende omstandigheden.
Genie krijgt nieuwe wegenmattenleggers
Genisten hebben sinds 20 november de beschikking over een nieuwe wegenmattenlegger. Hiermee kunnen de militaire bouwvakkers een onverhard oppervlak tijdelijk verharden. Denk hierbij aan drassige bodems en oevers. Het nieuwe systeem werd vorige maand in Vught overgedragen.
De genie krijgt de beschikking over 10 systemen. Het oude materieel was aan het einde van zijn levensduur, waardoor een deel van de matten niet meer te gebruiken was. De nieuwe wegenmattenleggers hebben een hogere brugclassificatie, waardoor nu ook zware tanks over de matten kunnen rijden.