Omroep Gelderland

Verkeerscontrole leidt marechaussee naar huis vol illegalen

Door een verkeerscontrole in Arnhem is de Marechaussee woensdag 26 maart 6 illegalen op het spoor gekomen. De inwoners van Oezbekistan en Kirgizië verbleven in een woning. Een deel van hen probeerde zich te verstoppen in de douche- en toiletruimtes toen ze werden betrapt.

Tijdens de verkeerscontrole kon de bijrijder van een auto geen geldig identiteitsbewijs tonen. Hij verklaarde dat zijn paspoort in een nabijgelegen woning lag. Toen de Marechaussee daar een kijkje nam, bleek de man afkomstig uit Oezbekistan en illegaal in Nederland te verblijven.

Meerdere bedden per kamer

In de woning troffen marechaussees meerdere bedden per kamer aan, wat het vermoeden wekte dat er meer illegale bewoners aanwezig waren.
Na het verkrijgen van een machtiging gingen ze het huis opnieuw binnen, waarbij in totaal 7 vreemdelingen uit Oezbekistan en Kirgizië werden aangetroffen. 6 van hen verbleven hier illegaal.

Aanhouding voor mensensmokkel

De bestuurder en bijrijder van de auto verklaarden te werken voor het bedrijf van een 33-jarige man. Deze persoon is aangehouden op verdenking van mensensmokkel en illegale tewerkstelling. De 6 illegalen moeten terug naar het land van herkomst.

Algemeen Dagblad •

Marechaussee neemt rijbewijzen in beslag

De Marechaussee heeft half april het rijbewijs in beslag genomen van een bestuurder onder invloed. Hij reed op hoge snelheid over de A58 bij Gilze en Rijen. Ook werd een automobilist onder invloed van meerdere soorten harddrugs gepakt.

Medewerkers van de Marechaussee reden vrijdag 18 april over de A58, toen ze ter hoogte van Gilze en Rijen een voertuig voorbij zagen rijden. De bestuurder trapte het gaspedaal flink in, dus zette de marechaussees de achtervolging in.

Bij Oirschot wisten zij de bestuurder te stoppen. Hij kreeg een test en blies daarbij 595 ugl, ruim 2 keer zo veel als toegestaan. De man kreeg een bekeuring voor het rijden onder invloed en het feit dat hij zich niet aan de maximumsnelheid hield. Ook werd zijn rijbewijs in beslag genomen.

Drank en drugs

In de nacht van 18 op 19 april was het opnieuw raak. Op de Turnhoutsebaan zagen marechaussees een voertuig over de weg slingeren. Toen ze de bestuurder staande hielden, was direct een flinke alcohollucht te ruiken.

Uit een test bleek dat de bestuurder inderdaad onder invloed reed. De automobilist is daarna ook nog getest op drugsgebruik. Daaruit bleek dat hij opiaten, cocaïne, amfetamine en methamfetamine had gebruikt.

De bestuurder heeft het bevel voor bloedonderzoek geweigerd. Daarmee zou bepaald kunnen worden of de waarden in zijn bloed te hoog waren tijdens het autorijden. Omdat hij dit weigerde, krijgt hij automatisch de straffen toebedeeld. Hij krijgt een boete en is zijn rijbewijs kwijt.

NPO Radio 1 •

Vermomde wapens: dodelijk gevaar in onschuldige verpakkingen

Niets is wat het lijkt. Wat oogt als een zaklamp of een oude mobiele telefoon, blijkt in werkelijkheid een wapen – klaar om dodelijk toe te slaan. Vermomde wapens, ooit het domein van spionnen en fictie helden als James Bond, duiken steeds meer op in de echte wereld. Het Misdaadbureau neemt deze week de gevaarlijke gadgets onder de loep samen met wapenexpert Jaś van Driel en John van Doormolen, luitenant bij de Koninklijke Marechaussee.

John van Doormolen is luitenant bij de Koninklijke Marechaussee en werkt bij Bureau Wapens, Munitie en Explosieven. Eind jaren 70 richtte de rechercheschool van de Marechaussee een speciale wapenkamer in, waarin in beslag genomen wapens worden opgeslagen. Die wapenkamer bestaat nog altijd. De collectie dient onder andere als opleidingsmateriaal voor collega’s, maar wordt ook gebruikt bij rechtszaken. "We breiden de collectie eigenlijk alleen maar uit," vertelt Van Doormolen. "Want dat is nu eenmaal zo met wapens. Er komt eigenlijk alleen maar meer bij, en er gaat niks meer weg."

Het Misdaadbureau mocht een kijkje nemen in deze bijzondere wapenkamer – en trof een bonte verzameling aan. Van granaatwerpers tot handtasjes met boksbeugels als handgrepen. Zelfs een ogenschijnlijk onschuldige iPhone bleek een stroomstootwapen: bellen kon je er niet mee, maar wel iemand een schok geven van 10.000 volt. Van Doormolen verbaast zich nog geregeld over de creativiteit van criminelen. "In Amerika is het nog extremer. Daar mag en kan veel meer. Het verraderlijke aan dit soort wapens is dat je ze pas herkent als je ze eerder hebt gezien. Als je iets niet kent, kijk je er vaak gewoon overheen. Dat kan ook een reden zijn waarom we dingen minder vaak aantreffen."

Oorsprong vermomde wapens

Volgens Jaś van Driel zijn verborgen wapens zo oud als de mensheid zelf. "Vanaf het moment dat wapens bedachten, vonden ze ook redenen die niet zichtbaar bij zich te dragen." Een klassiek voorbeeld van zo’n verborgen wapen is de wandelstok. "Aan het begin van de vorige eeuw, rond 1910 of 1920, had vrijwel elke gentleman in Engeland zo’n stok bij zich als hij over straat liep. De straten waren destijds onveilig, dus men droeg een wapen bij zich. Maar openlijk gewapend zijn, paste niet bij het beeld van een gentleman. Daarom kozen ze voor een verborgen spel, verstopt in een wandelstok."

Engeland heeft betreft vermomde wapens een hele geschiedenis achter de rug. Zo hadden zij ook schietringen. "Er werd dan gezegd dat daar patroontjes in zaten die glaspoeder zouden schieten. Die schiet een dame van plezier dan in het oog van een lastige klant, en dan is ze van hem af."

NOS •

Aanhoudingen Schiphol voor voorbereiding drugstransport

3 mannen uit Haarlem zijn opgepakt omdat ze een grote partij cocaïne via Schiphol het land in wilden smokkelden. De mannen werkten in de uitzendbranche bij bedrijven op en rond de luchthaven.

De Marechaussee, douane en FIOD verdenken hen van betrokkenheid bij internationale drugshandel. 2 van de verdachten kwamen in oktober vorig jaar in beeld. De 3e volgde even later; hij werkte bij een bedrijf op Schiphol en was bezig met het voorbereiden van een zending verdovende middelen afkomstig uit Suriname.

Er zijn ook 4 woningen, een kantoorpand en een auto doorzocht. Daarbij werden vuurwapens, een stroomstootwapen, munitie, zwaar vuurwerk, mobiele telefoons en 52.000 euro aan contant geld gevonden.

De aanhoudingen werd verricht door het Cargo Harc-Team Schiphol. Dat is een samenwerkingsverband tussen de Marechaussee, de douane en de FIOD, gericht op het bestrijden van de georganiseerde drugscriminaliteit op Nederlandse luchthavens.

Algemeen Dagblad •

Mannen proberen met ‘bijzonder gevulde’ koffers grens over te steken

3 mannen reizen in dezelfde auto met een Duits kenteken, maar geven bij een grenscontrole op de A12 bij Babberich aan elkaar niet te kennen. De Marechaussee ruikt onraad. Terecht, zo blijkt al snel. Het drietal probeert namelijk 100 kilo aan verboden middelen in hun koffers te vervoeren met een straatwaarde van tienduizenden euro’s.

Het drietal rijdt maandag 7 april Nederland binnen, maar wordt op de snelweg A12 ter hoogte van Babberich van de weg gehaald voor controle. In het Duitse voertuig zitten twee Afghanen en een Israëliër.

‘Zij gaven aan naar Amsterdam te gaan’, schrijft de Zevenaarse Marechaussee in een bericht op sociale media. ‘De Afghaanse mannen gaven aan de Israëlische man niet te kennen. Na doorvragen van de collega’s, kregen zij de indruk dat er meer aan de hand was.’

Ze krijgen gelijk, want in de auto liggen drie koffers vol met het verboden middel qat. ‘Ook is er een busje pepperspray in het voertuig gevonden.’

spacer2

Ondersteuning tijdens Bastion Lion

De grootste landmacht-oefening van het jaar, Bastion Lion vond medio april plaats in Duitsland. Er namen 4.000 militairen uit drie landen aan deel. Ook waren er 1.800 voertuigen en 200 drones bij betrokken. 

Om alle voertuigen veilig naar Duitsland te krijgen, kwamen motorrijders van de Marechaussee in actie. Zij zorgden dat de colonne in stand bleef door kruisingen af te zetten en rotondes vrij te maken. Ook waren ze in Duitsland aanwezig voor artikel 4.

Overlijden

Tijdens de oefening kwam een 21-jarige militair van 13 Lichte Brigade uit Oirschot om het leven. De oefening is hierdoor tijdelijk stilgelegd. De Duitse politie is een onderzoek naar de toedracht gestart en wordt ondersteund door de Koninklijke Marechaussee. Ook de Inspectie Veiligheid Defensie doet een verkennend onderzoek.

Hoe verplaats je honderden militaire voertuigen tegelijk over de weg? Check hier de video op de Instagrampagina van de Koninklijke Marechaussee.

Een colonne legervoertuigen staat klaar om op pad te gaan.

Basisschoolleerlingen herdenken ontvallen Marechaussees

Ieder voorjaar herdenken leerlingen van groep 8 van de R.K. Basisschool Sint Victor uit Apeldoorn ontvallen collega’s van de Koninklijke Marechaussee en Korps Politietroepen. Op vrijdag 4 april vond deze herdenking plaats bij het Marechausseemonument bij de Koning Willem III kazerne in Apeldoorn.

Op school wordt een speciale les besteed aan de betekenis en achtergrond van het monument en de kinderen maken toepasselijke gedichten die zij bij het monument voordragen.

Initiatief 'Adopteer een monument'

In 1985 werd door de Stichting ‘Februari 1941’ het initiatief genomen tot de actie ‘Adopteer een monument’. De opzet van dit initiatief was schoolklassen met kinderen in de leeftijd van 10 tot 14 jaar bestaande verzets- of oorlogsmonumenten te laten adopteren. Zo moesten scholieren vertrouwd worden met de geschiedenis die achter ‘hun’ monument ligt, hen inzicht te geven in de wezenlijke waarden van het begrip ‘vrijheid’ en hen dat begrip te leren vertalen in de wereld van nu.

Veel monumenten werden op deze wijze door schoolklassen geadopteerd. Ook in Apeldoorn vond dit initiatief gehoor. Het Marechausseemonument is toen door een klas van de R.K. Basisschool Sint Victor geadopteerd.

Uitlevering van de nieuwe veiligheidsvesten gestart

De eerste nieuwe veiligheidsvesten voor marechaussees zijn begin april uitgeleverd. Niet iedereen krijgt gelijktijdig een nieuw vest. De uitlevering aan alle gebruikers duurt ongeveer 4 maanden en verloopt het KPU-bedrijf.

Dankzij grondige tests en aanpassingen op basis van feedback van collega’s uit de operatie, voldoet het vest aan de nieuwste eisen. Het beschermt beter, is langer zodat de torso goed beschermd is, heeft extra opbergopties en biedt meer draagcomfort. De nieuwe veiligheidsvesten zijn speciaal ontworpen voor een perfecte pasvorm, met maar liefst 48 verschillende maatcombinaties.

Pasafspraak

Collega’s die niet zijn ingemeten omdat ze eerder geen executieve functie hadden, kunnen bij toekenning van het pakketrecht een pasafspraak maken bij KPU. Nieuwe lichtingen krijgen op een later moment het nieuwe vest. Tot die tijd krijgen zij het huidige vest en wordt het nieuwe vest aangemeten.

Twee marechaussees lopen met de nieuwe veiligheidsvesten.

Bronzen waarderingsspeld voor 2 collega's

Collega's Kevin en Lisanne (wachtmeesters der 1e klasse) ontvingen dinsdag 1 april een Waarderingsspeld in Brons uit handen van Commandant Koninklijk Marechaussee. Beiden hielden de eer van het Wapen hoog door een zeer bijzondere (dienst)verrichting. De uitreiking was op Landgoed de Zwaluwenberg in het bijzijn van collega's, vrienden en familie.

Lisanne ontving de waarderingsspeld wegens haar doortastend handelen bij 2 reanimaties tijdens dezelfde dienst. In beide gevallen arriveerde ze snel en nam ze de reanimatie over totdat de ambulance er was; de 2 slachtoffers werden uiteindelijk afgevoerd met een hartslag.

Kevin verleende in zijn vrije tijd hulp aan iemand met een heftige slagaderlijke bloeding. Hij aarzelde geen moment, drukte de wond dicht, legde een geïmproviseerd tourniquet aan en droeg het slachtoffer over aan het ambulancepersoneel. Door deze bijzondere verrichtingen hield Kevin de eer van het Wapen hoog.

Toespraak commandant

Bij de uitreiking ging luitenant-generaal Roelofs tijdens haar toespraak in op de bijzondere verrichtingen. Daarbij stond ze onder meer stil bij het belang van training in hulpverlening bij medische noodsituatie en de noodzaak om dit soort incidenten met elkaar te blijven delen en te waarderen.

Installeer app Defensie Dichtbij

Defensie lanceerde maandag 7 april de app Defensie Dichtbij. Hiermee vergroot Defensie de mogelijkheid om in geval van crisis de samenleving van informatie te blijven voorzien.

De app bevat voor nu nog alleen defensienieuws, maar dit is pas de eerste stap. Deze zomer wordt het platform aangevuld met locatie-specifieke informatie, bijvoorbeeld over oefeningen en evenementen. Voorkeuren voor informatie zijn dan zelf in te stellen.

Installeer op je mobiel

Defensie Dichtbij is gebouwd voor mobiel gebruik en biedt op termijn ook locatiespecifieke informatie. Ga naar www.defensiedichtbij.nl (via Internet & Rijksportaal) en installeer de app via de pop-up.

Ideeën of suggesties?

De app wordt voortdurend verder ontwikkeld. Feedback of ideeën? Stuur een mail naar dichtbij@mindef.nl.

Screenshoot van Defensie Dichtbij.
spacer2

Beste Leerbedrijf 2025! 

Het Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum Koninklijke Marechaussee (OTCKMar) is verkozen tot Beste Leerbedrijf 2025 in de sector Zakelijke Dienstverlening en Veiligheid. Medewerkers van Media OTC hebben de award in ontvangst mogen nemen.

https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:ugcPost:7317902060677468162/?actorCompanyId=11743385

Wijs op reis

Meivakantie en op reis? Bekijk onze video met tips voor een zorgeloze vakantie.

https://www.instagram.com/p/DIJUod-tWyM/?utm_source=ig_web_copy_link&igsh=MzRlODBiNWFlZA==