09

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 04

KMar Wereldwijd

In KMar Wereldwijd laten we elke maand een collega aan het woord die in het buitenland actief is voor de Koninklijke Marechaussee. Dit keer Annerieke vanuit de Poolse hoofdstad Warschau.

“Momenteel werk ik in het programma Future Borders als plaatsvervangend projectleider European Travel Information and Authorisation System (ETIAS). Daarnaast ondersteun ik bij het veranderteam van het programma Future Borders. Binnen dit programma zijn we bezig met het invoeren van 7 Europese verordeningen zoals het Entry/Exit System (EES) en ETIAS en op nationaal niveau de ontwikkeling van een vernieuwd grensconcept. Wij bereiden operationele collega’s voor op dit toekomstige grensproces.  

Ik heb zelf een achtergrond in Bestuurskunde en European Studies. In 2018 kwam ik binnen bij Defensie, bij wat nu het Commando Materieel en IT (Commit) is. Daar heb ik de nodige projectervaring opgedaan, maar stiekem ging mijn interesse altijd al uit naar de Marechaussee. Ik heb zelf een sterk gevoel voor rechtvaardigheid, dus de politietaken en het stukje handhaving spreken me zeker aan. Heel gaaf dat ik nu ook echt onderdeel uitmaak van die 24/7-organisatie!

Stockmateriaal Marechaussee reizen via Schiphol.
Dankzij ETIAS is het mogelijk risicovolle reizigers te onderkennen nog voordat ze op het vliegtuig stappen.

In 2021 zijn alle Europese lidstaten gevraagd om een bijdrage te leveren aan de opleiding voor de medewerkers van de ETIAS National Units. Deze collega’s onderzoeken hits in databanken, beoordelen risico’s en onderhouden daarvoor contact met zowel de ENU’s van andere Europese lidstaten en autoriteiten binnen Nederland als de Etias Central Unit van Frontex. Sinds 2021 reis ik meerdere keren per jaar voor een trainingsweek af naar Warschau; hier zijn zowel de ETIAS Central Unit als Frontex gehuisvest. Ontzettend leuk.

Samen met trainers uit onder andere Roemenië, Portugal en Italië sta ik voor de ‘klas’. De onderwerpen die ik presenteer gaan over de taken en verantwoordelijkheden van de ENU, besluitvorming, interview en interoperabiliteit.

Annerieke van ETIAS voor de klas in Warschau.
“Samen met andere trainers sta ik voor de ‘klas’.”

Met name de samenwerking met allerlei verschillende nationaliteiten vind ik interessant. Een groot deel van de Europese ENU-collega’s heeft de training door de jaren heen al gevolgd. Nu zien we ook mensen van bijvoorbeeld juridische afdelingen, ministeries van Binnen- en Buitenlandse zaken, beleidsmedewerkers, noem maar op. Daar heb je weer heel andere gesprekken mee. Die afwisseling maakt het juist heel leuk. Ook ons trainingsteam is erg fijn. We kennen elkaar ondertussen goed en hebben aan 1 blik genoeg. 

Na een trainingsdag trekken we er vaak gezamenlijk op uit voor een tour door het stadscentrum of wandeling langs het water. Vaak eindigen we in een oude fabriek die helemaal is omgebouwd tot foodcourt. Heel tof! Warschau is wat dat betreft erg veelzijdig. Enerzijds heb je het moderne deel van de stad, met alle kantoren en hoogbouw. Anderzijds is er ook nog een prachtig oud stadsdeel. 

Privéfoto van Annerieke, Warschau.
“Warschau is erg veelzijdig; enerzijds het moderne deel, anderzijds een prachtig oud stadsdeel'

Natuurlijk loopt binnen Europa de samenwerking niet op alle fronten even soepel, maar binnen ETIAS zijn we echt met z’n állen iets aan het creëren om dit systeem straks werkend te krijgen. Alle neuzen staan dezelfde kant op. Dat merk je echt.”
 

Annerieke
Plaatsvervangend projectleider ETIAS

ETIAS, ENU, hoe zit het ook alweer?

Verbetering én modernisering van het grenstoezicht voor een veiliger Europa. Dat is de doelstelling van het nieuwe European Travel Information and Authorisation System (ETIAS).

Dankzij de invoering van een nieuw reisinformatie- en autorisatiesysteem moeten de Schengenlanden malafide passagiers vroegtijdig kunnen tegenhouden. Reizigers uit ruim 60 niet-visumplichtige landen zoals Brazilië en de Verenigde Staten die naar Schengen reizen moeten in het ETIAS  vooraf toestemming vragen om deze kant op te komen.

De ingevulde gegevens worden in het ETIAS Central System geautomatiseerd verwerkt. Dat gebeurt onder andere door de data te vergelijken met gegevens in diverse Europese databanken of bijvoorbeeld met die van Interpol. Als er een hit is, omdat iemand bijvoorbeeld gezocht wordt of staat geregistreerd als mensensmokkelaar, houdt de ETIAS National Unit (ENU) de aanvraag tegen het licht en neemt een beslissing of iemand naar Europa mag afreizen of niet. Iedere lidstaat heeft een eigen nationale ETIAS-eenheid (ENU) die deze risicobeoordeling uitvoert. In Nederland is de ENU ondergebracht bij de Marechaussee, als onderdeel van het Landelijk Tactisch Commando (LTC). Meer info? Check: www.europa.eu/etias