Gemechaniseerde Brigade tijdens ‘Stampeding Bison’ in de Tsjechische modder

Foto van luitenant-kolonel Lenoir, met op de achtergrond militaire voertuigen
Luitenant-kolonel Lenoir overziet de oefening.

Onder de noemer ‘Stampeding Bison’ oefende 43 Gemechaniseerde Brigade de afgelopen drie weken in Tsjechië. Voorbereiden op uitzendingen, trainen met de eigen brigade en samenwerken met Tsjechische eenheden zijn leerzame momenten voor alle brigade-onderdelen. En dat op het ruige, drassige terrein in het westen van Tsjechië. “Je moet je hier tactisch anders gedragen.”

Tekst: Michael Simon | Foto’s: 43 Gemechaniseerde Brigade

Het doel van Stampeding Bison is helder: de gereedstelling van de eenheden op een hoger peil brengen. “En daarbij focussen we ons op álle eenheden van de brigade”, vertelt luitenant-kolonel Ruud Lenoir (54). Hij is hoofd G3 en tijdens de oefening chief exercise control. Stampeding Bison is dus een grote oefening waarbij alle eenheden in actie komen, maar: “We kunnen hier geen brigadescenario draaien waarbij alles en iedereen in één keer in actie komt. Wel kunnen we alle elementen van de brigade trainen.”

Een militair ligt in het veld, op de achtergrond een CV90.
“We kunnen hier alle elementen van de brigade trainen.”

Een ander doel is de manschappen voorbereiden op uitzendingen, zoals voor rotaties van de NATO Multinational Battle Group Lithuania, voorheen NATO Enhanced Forward Presence Battle Group. “Wij zijn daar hofleverancier voor”, legt Lenoir uit. “Daarom zorgen wij ervoor dat zowel combat-, combat support- en combat service support-eenheden gereed zijn voor die taak.” Dat betekent dat ruim 1.500 militairen aanwezig zijn in Tsjechië, op het uitgestrekte militair oefenterrein Hradiště, vlak over de grens bij Duitsland.

Twee militairen roepen naar elkaar in het veld, op de achtergrond een CV90.
Stampeding Bison biedt 43 Gemechaniseerde Brigade de mogelijkheid een oefening volledig zelf te organiseren.

Stampeding Bison en Bastion Lion

Bijna gelijktijdig met Stampeding Bison vindt in Duitsland de grootste landmachtoefening van het jaar Bastion Lion plaats. Logische vraag is dan ook waarom de brigade niet bij die oefening aansluit. “Dat heeft onder meer te maken met capaciteit”, aldus overste Lenoir. “13 Lichte Brigade richt zich op die oefening en er is geen ruimte voor twee brigades. Het is bovendien toeval dat beide oefeningen op min of meer hetzelfde moment plaatsvinden. Normaliter wordt dat beter over het jaar verspreid.”

Het voordeel is dat 43 Mechbrig de oefening geheel zelf kan organiseren en aansturen. Tegelijkertijd  levert dat ook uitdagingen op. Eén daarvan is dat het Operationeel Ondersteuningscommando Land de handen behoorlijk vol heeft aan Bastion Lion. “Daardoor werken wij in Tsjechië met veel civiele inhuur. Dat zie je bijvoorbeeld aan het kampement dat we opgebouwd hebben. We zitten liever niet in van die grote witte tenten, maar voor nu is dat wat het is”, aldus Lenoir.

Uitdagend terrein

Ook Tsjechische eenheden nemen deel aan de oefening. Dat mes snijdt uiteraard aan twee kanten, beide partijen kunnen oefenen en van elkaar leren. Tegelijkertijd herinnert het de Nederlandse eenheden ook aan de toegenomen spanningen in de wereld. “Hoe verder je naar het oosten gaat, hoe groter het gevoel van urgentie is”, merkt Lenoir op. “Dat voel je bij onze Tsjechische partners, en het is goed voor onze eenheden om dat te ervaren. Bovendien tonen we met deze samenwerking ook de verbondenheid aan een NAVO-partner.”

Een militair stijgt uit uit een CV90.
“Er is een hele andere mindset nodig om te trainen op dit terrein.”

Daarnaast is het militair oefenterrein Hradiště een ideaal gebied om te trainen onder omstandigheden die in Nederland niet mogelijk zijn. “Er is een heel andere mindset nodig om te opereren op dit uitdagende terrein”, vertelt Lenoir. “Je moet je tactisch anders gedragen door bijvoorbeeld de uiteenlopende hoogteverschillen. Daardoor moet je het terrein anders lezen. Daar komt bij dat de ondergrond veel zwaarder is. Zowel mens als machine wordt hier flink uitgedaagd.”

Ruig terrein

Dat het een uitdagend terrein is, erkennen ook de militairen in het veld. Soldaat 1 Bart is chauffeur van de Bushmaster. “Dit ding weegt zo’n 12,5 ton en het terrein hier is steil en de toplaag is behoorlijk glad. Bovendien maakt de regen het twee keer zo erg. Daarom is het belangrijk dat je je voertuig kent. Wat kan ik en wat kan het voertuig? Daar kom ik hier al doende achter.”

Portretfoto’s van soldaat Bart en sergeant Roel.
Soldaat-1 Bart en sergeant Roel ervaren de lastige omstandigheden in Tsjechië aan den lijve.

Naast het ruige terrein, zijn volgens voertuigcommandant CV90 sergeant Roel (35) de weersomstandigheden verzwarend. “Bij de voertuigen hebben de optieken bij slecht weer veel minder werking. Als het mistig is heb je niet heel veel aan warmtebeelden.” Maar naast de machines zijn er ook nog de eenheden, vertelt hij in het kampje midden in het bos. Sneeuw, hagel, wind en regen zijn hier geen uitzondering. “De jongens liggen buiten: ijskoud en zeiknat. Er zijn ook acties waarbij ze statisch zijn, maar wel inzetbaar moeten blijven. Die extra uitdagingen zorgen ervoor dat het uitvoeren van standaarddrills nog lastiger is.”