Vliegbasis Leeuwarden middelpunt van Ramstein Flag
Twee weken lang was het een komen en gaan van gevechtsvliegtuigen op Vliegbasis Leeuwarden. Iedere namiddag en avond vertrokken zo’n veertig toestellen naar het oefengebied boven de Noordzee. De Friese basis was tot en met vandaag het middelpunt van Ramstein Flag 2025. Een beetje vergelijkbaar met de oefeningen Frisian Flag zoals die er al decennialang plaatsvinden. Maar toch was deze internationale oefening anders.
Tekst: Arno Marchand | Foto’s: sergeant-majoor Jan Dijkstra


Want vanaf Eindhoven (tankvliegtuigen) en vliegbases in Denemarken, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk vertrekken per missie gezamenlijk nog eens zestig toestellen, waarmee het geheel op zo’n honderd stuks uitkomt. Daarmee is meteen een flink verschil met Frisian Flag aangegeven, waarbij bijna alle deelnemers vanaf Leeuwarden opereerden. Bovendien een realistisch verschil, want in geval van een echt conflict opereren de toestellen ook niet vanaf één basis. Het geeft de deelnemende eenheden bovendien de uitdaging van het op afstand met elkaar communiceren: afspraken maken vóór de missies (briefen) en naderhand bespreken wat wel en niet goed is gegaan (debriefen).

Waarom vanaf Leeuwarden?
De meest noordelijke Nederlandse vliegbasis is een ideale uitvalslocatie voor oefeningen als Ramstein Flag. Het ligt dicht bij het grote Nederlandse oefengebied dat even ten noorden van de Waddeneilanden begint. Dat sluit aan bij de oefengebieden van Duitsland, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk. Vliegers verliezen hierdoor geen trainingstijd met het vliegen van en naar het trainingsgebied. Daarnaast heeft Vliegbasis Leeuwarden het internationale kenniscentrum op het gebied van de inzet van gevechtsvliegtuigen en het voeren van luchtgevechten in huis: het 323 Air Combat Development Center. Dit maakt Vliegbasis Leeuwarden een uitermate geschikte locatie om een oefening als Ramstein Flag te houden.

Flag-oefeningen
Dat de oefening de naam Ramstein Flag draagt, komt door het initiatief hiervoor van NATO Air Command (Aircom). Dat is het centrale commando van alle NAVO luchtmachten met het hoofdkwartier op Ramstein Air Base in Duitsland. Aircom voelde met de toenemende Russische dreiging de noodzaak om de NAVO-luchtmacht meer en beter samen te laten trainen. Daarom zocht het Flag-achtige oefeningen in Europa , zoals Frisian Flag. Een Flag-oefening is de meest omvangrijke en realistische luchtgevechtsoefening. De Nederlandse versie is gebaseerd op die in de VS (Red Flag, de oudste) en in Canada (Maple Flag). De eerste versie van Ramstein Flag vond vorig najaar plaats in Griekenland. Daar lag de oefening Iniochos aan de basis. Dit jaar nam de Nederlandse planningsstaf van Frisian Flag de hele oefening voor zijn rekening.

Voorbereiden
Tijdens Ramstein Flag 2025 trainen vliegers de reactie van de NAVO op de aanval op een bondgenoot, een zogeheten artikel-5 scenario: een aanval op één is een aanval op allen. Met de oefening benadrukt de NAVO hoe belangrijk het is het NAVO-grondgebied gezamenlijk te kunnen verdedigen. Een oefening als Ramstein Flag kan nooit de werkelijkheid vervangen, maar is wel de beste manier om ervaren en juist ook jonge en onervaren vliegers voor te bereiden op een grootschalige (lucht)oorlog. Samen oefenen, betekent namelijk elkaar leren kennen. En dat kan weer belangrijk zijn bij het uitoefenen van echte missies. Zoals dat nodig was na de Russische invasie van Oekraïne in 2022. Binnen enkele uren hingen aan de oostgrens van het NAVO-luchtruim patrouilles uit diverse NAVO-landen die van elkaar weten wat ze moeten doen en hoe. Dat zijn momenten dat gezamenlijk oefenen tijdens Frisian Flag en in dit geval Ramstein Flag zich uitbetaalt.
De volgende Ramstein Flag staat gepland voor medio 2026. Op 23 april komt de Vliegende Hollander uit met meer verhalen over Ramstein Flag 2025.

Deelnemers
Vanaf Vliegbasis Leeuwarden:
Nederland:
- F-35A-gevechtsvliegtuig;
- MQ-9A Reaper;
- NH90-maritieme gevechtshelikopter.
Duitsland
- Eurofighter EF2000.
Finland
- F/A-18C Hornet-gevechtsvliegtuig.
Frankrijk
- Rafale B-gevechtsvliegtuig.
Griekenland
- F-16C-gevechtsvliegtuig.
Verenigde Staten
- F-35A-gevechtsvliegtuig.
Zweden
- Saab JAS 39C Gripen-gevechtsvliegtuig.
Civiel: Draken Europe
- Falcon FA-20 storingsvliegtuig.
Vanaf Vliegbasis Eindhoven
Multinational MRTT Unit
- A330 MRTT tankvliegtuig
Canada
- CC-150 tankvliegtuig
Denemarken, Hongarije, Italië, Roemenië, Spanje, Turkije en het Verenigd Koninkrijk vliegen vanaf andere vliegbases. Polen is waarnemend deelnemer (observer). België en Tsjechië vliegen niet mee, maar leveren personeel zoals voor grondtroepen en radarsystemen.
Van het NAVO-vlootverband Standing NATO Maritime Group 1 leveren het luchtverdedigings- en commandofregat Zr.Ms. Tromp en een NH90 maritieme gevechtshelikopter een bijdrage aan de oefening.
