Tekst kapitein Saminna van den Bulk
Foto Cinthia Nijssen, sergeant-majoor Jan Dijkstra, e.a.


Duitsland: honderden miljarden voor infrastructuur en Defensie
Duitsland gaat flink investeren in Defensie en infrastructuur. Dinsdag stemde de Bondsdag in met een groot schuldenpakket. Vandaag ging ook de Bondsraad, de Duitse Eerste Kamer, akkoord.
De Duitse partijen kwamen na weken van discussie overeen de Schuldenbremse los te laten. Deze ‘schuldenrem’ hield in dat de overheid niet meer geld mocht uitgeven dan er binnenkwam, door bijvoorbeeld belasting. Door een wijziging van de grondwet komt er hiervoor een uitzondering voor uitgaven aan defensie en veiligheid.
Dat is hard nodig, vindt de Duitse regering, want de veiligheid en stabiliteit van Duitsland staan onder druk. Zo woedt er de Russische oorlog in Oekraïne, die de veiligheid van de rest van het continent bedreigt. Daarbij is de militaire steun van de Amerikanen geen vanzelfsprekendheid meer.
De oosterburen komen bovendien met een extra pot van vijfhonderd miljard euro aan leningen. Deze staat buiten de begroting en is bedoeld voor investeringen in verduurzaming en infrastructuur. Hiermee willen de Duitsers onder meer de verouderde Duitse snelwegen, de spoorwegen en het stroomnet aanpakken.
Bron: NOS, Volkskrant


‘Goed gesprek’ tussen Trump en Zelensky
De Amerikaanse president Donald Trump en de Oekraïense president Volodymyr Zelensky hebben woensdag met elkaar gebeld. Een ‘erg goed telefoongesprek’, aldus Trump. Zelensky vond het een ‘openhartig en inhoudelijk gesprek’.
Het bilateraal volgde na het bezoek van de Oekraïense president aan het Witte Huis, dat in een ruzie ontaardde. Hierna zetten de Verenigde Staten tijdelijk alle steun aan Oekraïne stop. Trumps bedoeling is om de verzoeken van Rusland en Oekraïne op één lijn te krijgen. “We zijn op de goede weg”, aldus de president.
Vooralsnog zijn zowel de Russische president Vladimir Poetin en Zelensky akkoord gegaan om dertig dagen geen aanvallen uit te voeren op de energiesector in beide landen, als een eerste fase in een staakt-het-vuren. In de tweede fase zou deze wapenstilstand worden uitgebreid naar de Zwarte Zee. In de derde en laatste fase zou er een totaal staakt-het-vuren gaan gelden.
Zelensky gelooft erin dat er, samen met Amerika, nog ‘dit jaar blijvende vrede kan worden bereikt’.
Bron: RTL Nieuws, NOS


Nieuwe drones voor de krijgsmacht
Verkennen vanuit de lucht met de modernste technologie. Nog dit jaar ontvangt Defensie nieuwe mini-UAS (unmanned aerial systems). De toestellen, gemaakt door de Amerikaanse leverancier AeroVironment, gaan de Puma-drones van de krijgsmacht vervangen.
Deze mini-UAS zijn namelijk aan het einde van hun levensduur. De zogenoemde Puma AE block II worden omgebouwd naar de block III. Deze kunnen dan vliegen in omgevingen waar geen satellietnavigatie mogelijk is. Daarnaast worden andere functies verbeterd en krijgt de drone een kit om verticaal op te stijgen en te landen. Ook komt er een grotere versie van de Puma; de Puma LE. Die kan langer in de lucht blijven.
De nieuwe drones zijn ontwikkeld met de meest moderne technologieën. Inclusief onder meer de opgedane kennis en ervaring tijdens de oorlog in Oekraïne. Met dergelijke kennis blijven de drones up-to-date en geschikt voor de snel veranderende omgeving van militaire operaties.
De Puma wordt vooral gebruikt voor verkenningstaken. De mini-UAS zijn belangrijk voor het verkrijgen van gedetailleerde en actuele informatie tijdens militaire operaties. De nieuwe toestellen worden nog dit jaar geleverd en zijn straks inzetbaar op verschillende niveaus binnen de hele krijgsmacht.
Bron: Defensie.nl



Fameuze vlieger John ‘Paddy’ Hemingway (105) overleden
Hij was de laatst nog levende vlieger die vocht tijdens de Battle of Britain, toen de Duitse Luftwaffe in 1940 Groot-Brittannië vanuit de lucht bestookte. Maandag overleed de beroemde vlieger van de Royal Air Force (RAF) John Hemingway op 105-jarige leeftijd.
Hemingway meldde zich als tiener in 1938 aan voor de RAF. Als 19-jarige bood hij in 1940 luchtsteun aan terugtrekkende groepen in Frankrijk. Daarna streed Hemingway in de Battle of Britain. Hitler zette zijn Luftwaffe in om een invasie op Groot-Brittannië voor te bereiden. Hoewel de RAF over veel minder toestellen beschikte (749 tegenover 2550 Duitse toestellen), hielden de vliegers de Duitse aanval maanden af. Vanwege de heroïsche acties, kwam deze groep vliegers bekend te staan als ‘The Few’.
Daar bleef het niet bij voor ‘Paddy’. Naast diverse luchtgevechten overleefde hij vijf vliegtuig-crashes. Zelf zei Hemingway over zijn uitzonderlijke daden: “We waren helemaal niet met roem bezig. We vochten gewoon de oorlog waarvoor we getraind waren.” De RAF spreekt van het ‘einde van een tijdperk’: “Het herinnert krachtig aan alle offers die voor de vrijheid zijn gebracht.”
Bron: Up in the Sky, NOS


Bus moet burgers aantrekken
Een aantal bussen van de Defensie Verkeers- en Vervoersorganisatie (DVVO) is omgetoverd tot rijdend wervingsinstrument. Bedoeling van de ‘Burgerkracht Bus’ is om meer potentiële burgercollega’s aan te trekken voor Defensie.
De eerste bus werd dinsdag op de Kromhoutkazerne te Utrecht onthuld door luitenant-generaal Jan-Willem Maas. Hij is de commandant van het Defensie Ondersteuningscommando, waar de vervoersorganisatie onder valt. “Defensie heeft burgercollega’s hard nodig. Ik vind het fantastisch om te zien dat de ‘Burgerkracht Bus’ door het land gaat rijden om zo bij te dragen aan de werving van nieuwe burgercollega’s.”
Voor hen is namelijk nog lang niet altijd bekend dat je ook als burger bij Defensie aan de slag kan. Dat terwijl er achter de schermen, op kazernes, duizenden burgers werken die essentieel zijn voor de werking van de krijgsmacht.
Bron: Defensie Ondersteuningscommando



Angst voor oorlog en hybride dreiging
Nederlanders blijken zeer eensgezind in hun angst voor hybride dreigingen en oorlog. Dat is de hoofdconclusie van het onderzoek ‘Tussen Hoop en Vrees’ van onderzoeksinstituut Clingendael.
Hybride dreigingen zijn bijvoorbeeld cyberaanvallen, het verspreiden van desinformatie of sabotage. Over hoe met deze hybride en oorlogsdreiging om te gaan, zijn veel Nederlanders het eens. Mensen willen, ongeacht de partij waarop zij stemmen, dat ons land tegen deze dreigingen wordt beschermd. Dat moet volgens hen gebeuren met investeringen om Nederland en Europa weerbaarder en zelfredzamer te maken. Tegelijkertijd hopen velen op een duurzame wapenstilstand tussen Oekraïne en Rusland.
Ontwikkelingen die Nederlanders het meest bedreigend vinden zijn cyberaanvallen en sabotage van vitale infrastructuur. Verder is er de angst om bij een oorlog betrokken te raken, doordat een Europese lidstaat of een NAVO-bondgenoot wordt aangevallen. Er leven daarbij zorgen over onvoldoende militaire capaciteit binnen Europa. Een stevige meerderheid van de ondervraagden denkt dat het waarschijnlijk is dat er binnen vijf jaar oorlog is in ons werelddeel, buiten Oekraïne. Iets minder dan de helft verwacht dat ook Nederland er zelf binnen die tijd bij betrokken raakt. Eén op de vijf mensen denkt dat landen tijdens zo’n conflict ook atoomwapens inzetten.
Dit zijn de uitkomsten van het Clingendael-onderzoek naar de houding van Nederlanders ten opzichte van veiligheidsvraagstukken. Voor het onderzoek zijn tijdens twee steekproeven in december 2024 meer dan vierduizend respondenten gepeild.
Bron: Defensie.nl



Nederland en Kenia willen militair meer samenwerken
Nederland en Kenia hebben een intentieverklaring over meer defensiesamenwerking met handtekeningen bezegeld. Minister van Defensie Ruben Brekelmans sloot in Kenia niet alleen deze overeenkomst. Hij begeleidde ook een deel van het driedaagse staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Maxima.
Brekelmans: “Kenia zorgt voor stabiliteit in een onrustige regio met veel conflict, terrorisme en migratie. Daarom is militaire samenwerking tussen Nederland en Kenia in ons wederzijds belang. Niet alleen bij vredeshandhaving en maritieme veiligheid, maar ook op de terreinen cyber, kunstmatige intelligentie en klimaat.”
De defensiesamenwerking met het Afrikaanse land is gericht op het bevorderen van vrede, veiligheid en stabiliteit in de regio. Het betreft onder andere trainingen die Nederland ondersteunt. Ze gaan over het gebruik van inlichtingen tijdens vredesoperaties van de Verenigde Naties (VN). De trainingen worden gegeven op het Keniaanse International Peace Support Training Center. Het centrum verzorgt ze voor geüniformeerden uit meerdere Afrikaanse landen. Zo worden ze voorbereid op uitzending voor de VN of missies van de Afrikaanse Unie.
Klimaatverandering
Daarnaast richt de samenwerking zich op de invloed van klimaatverandering op veiligheid en stabiliteit. Klimaatverandering verhoogt de kans op conflicten door onder meer water- en voedseltekorten, ook in Oost-Afrika. Dit bedreigt het welzijn en de economische stabiliteit in de toch al fragiele regio. Een veilig en stabiel Kenia draagt bij aan het tegengaan van terroristische netwerken en irreguliere migratie. Daarmee is militaire samenwerking in het belang van Kenia en de regio, maar ook van Nederland.
Bron: Defensie.nl
