Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere twee weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier dan ook met de krijgsmacht te maken hebben. Genomen door zowel professionals als gepassioneerde amateurfotografen.

Tekst: kapitein Arjen de Boer | Foto: Diversen

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Hoe cliché ook, in onze razendsnelle maatschappij waarin het steeds drukker lijkt te worden, nemen we minder vaak de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie emotioneert, fascineert en laat zien hoe zaken in elkaar steken. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO’S GEZOCHT!

Militairen op straat gezien? F-35’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden en dorpen, in de meest afgelegen delen van Nederland en in verlaten natuurgebieden.

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto(’s) met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb.

Winterslaap is voorbij

Laten we deze editie van LENS! beginnen met een prachtige klapper. Inzender Ben van den Boomen is naar eigen zeggen weer uit zijn ‘winterslaap’ gekomen en zat hier dicht op de actie. Het stuivende zand, de wind afkomstig van de rotorbladen. Deze AH-64E Apache gevechtshelikopter maakt een scherpe draai naar rechts en liet Ben zijn 'onderbuik' zien. Bijzonder standpunt, vinger op de ontspanner en klik. Hebbes! Wie goed kijkt, ziet boven de rotorbladen een soort bol staan. Dat is een nieuwe radar die sommige Apaches hebben. Deze kan kilometers vooruit doelen herkennen. Ook kan de helikopter de radarinformatie zonder vertraging delen met andere Apaches.

Een Apache gevechtshelikopter laat in een scherpe draai zijn onderbuik zien.

Oefening baart kunst

Soms heb je nog net niet de skills voor het echte werk. Daarom oefent deze jonge collega, waarschijnlijk een VeVa-leerling (mbo-opleiding Veiligheid & Vakmanschap) met een oefengeweer in het bos. Niks mis mee, want dan is er alle aandacht voor de juiste manier van dekking geven en voortbewegen. “Zag er serieus genoeg uit”, zegt fotograaf André Jans. “Respect voor de huidige generatie die kiest voor het soldatenvak.”

Een jonge soldaat zit geknield achter een boom met een oefengeweer in de aanslag.

Kiekeboe

Coert de Boer, geen familie van de auteur van deze LENS!-editie, reisde af richting de heide. Misschien viel daar nog wat te halen voor de fervente hobbyfotograaf. En ja hoor. Voor de kenner zal deze foto niet moeilijk zijn. Maar toch de vraag, welk toestel laat hier op de Ermelosche Heide net zijn kruin zien?  De kleur van het toestel geeft het eigenlijk al weg, dat lichte grijs-wit. Zeg het maar…het…is…de…(tromgeroffel)…NH90 maritieme gevechtshelikopter. Wie het goed had, wint geen prijs, wel de eer.

Boven een zandheuvel steekt nog net de bovenkant en rotorbladen van een NH90 maritieme gevechtshelikopter uit.

Met publiek

Je merkt het al, veel luchtmachtplaatjes deze keer. Zo krijgen de collega’s van het luchtwapen weer mooie, gratis reclame (hier past een knipoog). Ook deze inzender schoot na een ‘winterslaap qua defensiefotografie’ meteen weer raak. Voor jonge jochies is zo’n Chinook tansporthelikopter natuurlijk een machtig mooi ding. De windkracht die van de rotorbladen komt kan een volwassen man makkelijk omver blazen. Maar toen Mehdi Manshanden deze plaat maakte, waren de motoren uitgeschakeld. Anders had hij zeker weten achterover gelegen op de Oirschotse Heide.

Jonge toeschouwers kijken naar een net gelande Chinook transporthelikopter.

Brand aan boord

Tot slot nog een plaat uit eigen koker. Van onze sergeant-majoor Mike de Graaf die met de vloot en de mariniers op pad was in Noorwegen tijdens de oefening Joint Viking. Voor de bemanning aan boord betekent een mogelijk brand alarmfase 1. Op een schip kan een brand al snel fataal zijn. Daarom zijn bestrijdingsoefeningen vaste prik. Inclusief rook om de spanning op te voeren.

Zaklampen van brandweermannen schijnen door dikke rook tijdens een brandbestrijdingsoefening op een schip.