Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere twee weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier dan ook met de krijgsmacht te maken hebben. Genomen door zowel professionals als gepassioneerde amateurfotografen.

Tekst: Evert Brouwer | Foto: Diversen

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Hoe cliché ook, in onze razendsnelle maatschappij waarin het steeds drukker lijkt te worden, nemen we minder vaak de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie emotioneert, fascineert en laat zien hoe zaken in elkaar steken. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO’S GEZOCHT!

Militairen op straat gezien? F-35’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden en dorpen, in de meest afgelegen delen van Nederland en in verlaten natuurgebieden.

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto(’s) met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb.

Bijzonder bezoek

Onlangs was er opmerkelijke bezoek op Rotterdam-The Hague Airport en Vliegbasis Volkel. Een Antonov An-26 van de Oekraïense luchtmacht landde daar, met aan boord de Oekraïense minister van Defensie Rustem Umerov.

Vriend van deze rubriek Manolito Jaarsma was er in Brabant natuurlijk als de kippen bij om dat toestel op de plaat vast te leggen. De altijd bezige bij knalde vervolgens een e-mail deze kant op met een enthousiaste tekst over de AN-26. Maar zonder de juiste bijlage.

Dat overkomt ons nou nóóit… Kortom, we vergeven Manolito zijn foutje en plaatsen de foto alsnog. Al is het maar uit sentimentele overwegingen; want ooit waren we met de toenmalige minister van Defensie, Joris Voorhoeve, te gast bij de Antonov-fabrieken in Oekraïne. Met een rondleiding in de enige en legendarische AN-225 ‘Mrija’ en dat maakt vast iedere vliegtuigfanaat, zoals Manolito, jaloers. Het grootste vliegtuig ter wereld is immers vernietigd in de eerste dagen van de oorlog met Rusland.

Een Antonov 26 transporttoestel met cyrillisch opschrift landt op Vliegbasis Volkel

Black Hawks in het donker

Het is wat lastig te zien, maar hier komen UH-60 Black Hawks in het duister aan bij hun landingszone. Ze vervoeren militairen van het 2e Bataljon, 508th Parachute Infantry Regiment, 2nd Brigade Combat Team, 82nd Airborne Division. De eenheden doen mee aan de oefening Falcon Avalanche op Fort Liberty, in de Amerikaanse staat North Carolina. Falcon Avalanche is een oefening, bedoeld om parachutisten te trainen en te beoordelen. De para’s bereiden zich voor op een rotatie in het Joint Readiness Training Center, Fort Johnson in Louisiana. (Foto Spc. Matthew Keegan)

Helikopters van het type UH-60 Balck Hawk in het donker, geschoten met infra roodcamera

Witte wereld

De kijkers van de populaire tv-serie ‘b&b, winter vol Liefde’ zagen het voertuig bijna dagelijks over het scherm schieten: de sneeuwscooter. De bezoekers van oud-basketbaltrainer Maarten in Estland toerden zo met hem door de sneeuw en ook moederkloek Monique reed met zo’n scooter regelmatig de mogelijke liefdes van zoon Mike in de wielen.

Amerikaanse mariniers zijn gelukkig met serieuzere zaken bezig en gaan een stapje verder. In het Noorse Setermoen volgden ze een heuse sneeuwscootercursus. Dat gebeurde in aanloop naar de arctische oefening Joint Viking 25. Samen met Noorse militairen krijgen de Amerikanen een fikse wintertraining. (Foto korporaal Alfonso Livrieri)

Een rijtje in wit geklede Amerikaanse mariniers op de sneeuwscooter in de sneeuw.

Waalwijk de beste!

Het is inmiddels een gezegde in het LENS!-woordenboek: ‘Gaan militairen los, dan is er de camera van Martin Bos’. Misschien moeten we hem maar eens The Bos gaan noemen.

Zo mocht deze trouwe LENS!-inzender natuurlijk niet ontbreken bij de oefening Urban Eaglein het Brabantse Waalwijk. Militairen van 13 Lichte Brigade mochten daar lekker hun gang gaan en trokken veel bekijks, zoals hier in de Loeffstraat. De oefening was mede mogelijk door de inzet van burgemeester Sacha Ausems. “Een weerbare samenleving is van groot belang. Omwonenden waren voortijdig ingelicht en steunden dit initiatief van harte. Inclusief en juist ook Oekraïense buurtbewoners”, schrijft zij op LinkedIn. Bij dezen wenst LENS! daarom alle inwoners van Schoenlappersland een fantastisch carnaval.

In een straat in Waalwijk staan militairen bij een woning. Op straat staat een vrouw met een fotocamera.

GVA

Vervolgens toog Martin met zijn camera naar een oefening met grensverleggende activiteiten (GVA) tussen Heteren en Rhenen. 11 Luchtverdedigingsbatterij, onderdeel van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC), zorgt in het dagelijks leven voor onze luchtverdediging op korte tot zeer korte afstand.

De laatste maanden zijn veel nieuwe militairen ingestroomd. “Nu ze de basisopleiding gedaan hebben, worden ze onderdeel van het team. Om de samenwerking in de groepen te versterken, is er een teambuilding-week”, schrijft Martin. Dat betekent veel lopen, varen en klimmen. Er werd niet alleen overdag gebouwd aan die samenwerking, maar ook in het duister.

Martin laat via deze weg weten dat de volledige reportage, tot teleurstelling van de batterij, nog niet is verschenen op defensiefotografie.nl vanwege ziekte. Hij is dus even bezig met zijn eigen GVA.

Beterschap!

Links: Militairen slepen een rubber boot naar het water in het duister. Rechts: Twee militairen dalen af van een brug aan een touwladder.

Opgepompt

Het aantal bioscoopfilms over (de opleiding bij) het Amerikaanse US Marine Corps is niet meer op twee handen te tellen. Met natuurlijk Stanley Kubricks Full Metal Jacket (1987) als bekendste. Voor wie ‘m niet heeft gezien: drill-sergeant Hartman, een fabuleuze rol van R. Lee Ermey  - hij was daadwerkelijk sergeant-majoor in het US Marine Corps - leidt de rekruten op en zweept ze op tot (te) grote hoogten.

Nog steeds wordt van aspirant-mariniers, zoals Romel Khan hier op de foto, veel gevraagd. Al zal ‘trainer’ sergeant Orian Stephen, hier op het opleidingscentrum Parris Island in South Carolina, ongetwijfeld wat minder uitgesproken zijn dan Hartman.

Een Amerikaanse sergeant zit naast een rekruut die zich opdrukt.

Tankpotpourri

Amerikaanse, Zwitserse en Italiaanse tanks verzorgen de opening van de Army Europe and Africa International Tank Challenge op het oefenterrein Grafenwöhr in Duitsland. De wedstrijd is bedoeld om elkaar beter te maken en de samenwerking te intensiveren. Dat is best een uitdaging en geeft ook direct een probleem aan op het Europees grondgebied, wat de eenheid van tenue betreft.

De cavalerie van de (neutrale) Zwitsers bestaat uit de Leopard 2A4, de Amerikanen hebben hun Abrams M1 en Italië kan de Ariette (rups) en de Centauro (wiel) op de mat brengen. En over niet al te lange tijd beschikt de Cavaleria Italiana ook nog over de KF51Panther, hebben de Polen zowel de Abrams als de Zuid-Koreaanse K2 Black Panther en bouwt Turkije, met de Koreanen, aan een eigen tank: de Altay. (Foto:US Army/ Adrian Greenwood)

Een Abramstank vuurt op het oefenterrein, met daarnaast een Italiaanse tank en de Zwitserse vlag is het enige dat je ziet van de Leopard A4.

In de olifantenpas

Het blijft een imposant gezicht als een grote formatie vliegtuigen zich opstelt voor vertrek en een fotosessie. Zoals wel eerder gemeld heet dat in vaktermen een elephant walk, wat staat voor een formatie van vliegtuigen die massaal naar de startbaan taxiet. Ook dit keer is het wat bijzonders: 24 F-22 ‘Raptors’ en zes T-38's van de 1st Fighter Wing rukken gezamenlijk op op Joint Base Langley-Eustis, Virginia. Enerzijds levert zo’n demonstratie natuurlijk een mooie plaat op, maar het laat ook zien dat de toestellen klaar zijn om snel de lucht in te gaan, mocht de nood aan de man komen. (Foto US Air Force/Sergeant Matthew Coleman-Foster)

30 F-22’s staan in rijen van 3 klaar om te vertrekken.

Even Apeldoorn bellen

Het vliegdekschip USS Harry S. Truman moest afgelopen weekeinde aanmeren bij de Amerikaanse marinebasis Souda Bay, in Griekenland. Dat was nodig voor reparaties na een aanvaring bij de ingang van het Suezkanaal.

De Truman botste bij de Egyptische havenstad Port Said met de Besiktas-M, een 188 meter lange bulkcarrier die vaart onder Panamese vlag. Het koopvaardijschip raakte ook beschadigd, maar er zijn geen gewonden gemeld op beide schepen.

De USS Harry S. Truman is het vlaggenschip van de Harry S. Truman Carrier Strike Group, van de 6e Vloot, die actief is op de Middellandse Zee.  (Foto’s US Navy Jose Hernandez en Cody Beam).

De schade aan de USS Harry S. Truman in beeld, met op het dek een aantal F-18’s.

Daar is-ie weer!

Het was alweer een tijd geleden sinds Rob Loonstra ons heeft verblijd met een fraaie foto. Gisteren verscheen er gelukkig weer een teken van leven van deze specialist in het fotograferen van vliegend materieel. Bijzonder blij zijn hij en wij met de plaat die hij eergistermiddag schoot op Vliegbasis Leeuwaren van, je verwacht het niet: een F-16. De aloude J-062 was op weg van Charleroi (België) naar Volkel, daarbij maakte hij een kleine omweg via Leeuwarden, om vervolgens over het IJsselmeer richting Vliegbasis Volkel te draaien.

“Ik had hem al richting het noorden zien gaan op (de vliegtuigtracker, red.) ADSB-exchange. Maar de kans dat hij Vliegbasis Leeuwarden zou aandoen, was niet zo groot. Nadat ik net de take off van een drietal F-35's had gefotografeerd, was de F-16 daar”, schrijft Rob enthousiast als altijd.

“Uiteindelijk”, vervolgt de spotter, “maakte het toestel een touch and go op de 09 (korte baan). De J-062 bleef daarbij lang laag. Pas kort voor de weg naar Stiens trok de vlieger hem op, waarbij ik in de gelegenheid was om deze plaat te maken. Ik had er na het afscheid op Volkel niet meer op gerekend ooit nog een KLu F-16 te zien" laat hij weten. Om af te sluiten met: “Het blijft mooi”. En dat zijn we van harte met Rob eens.

De F-16 vliegt laag over de Friese wegen

Geklap voor Mehdi

Het was gisteren toch al de dag van de verloren dochters en zonen. Neem nou Mehdi Manshanden, de jonge scholiere die vorig jaar de digitale postbus van LENS! vaak wist te bereiken. “Beetje druk met school”, was haar terechte excuus. “Ik zit in mijn examenjaar en heb sinds november een bijbaantje, dat me toch behoorlijk wat tijd kost”, bekent ze. “Woensdag had ik weer even geluk, namelijk met een Cougar. Ik had mijn camera mee, maar was er op voorbereid dat het luchtruim leeg zou blijven. Je kunt je vast wel voorstellen hoe enthousiast ik was toen ik toch het geklap van helikopterwieken hoorde.” Alsof ze het wisten, bij 300 Squadron op Gilze-Rijen.

Een Cougar helikopter vliegend, met de loadmaster in het geopende luik

Op stap met opa

Van Harry Hulshof, onze noordelijkste inzender, was ook al lang niets vernomen, maar dat maakt hij deze week dubbel en dwars goed. Misschien had hij het te druk met op de kleinkinderen passen, maar daar heeft handige Harry wat op verzonnen. Die oudste, Liam, is inmiddels 12 jaar en dan kun je zo’n ventje natuurlijk best meenemen naar het oefenterrein in de Marnewaard. Sterker nog, hij wilde graag met opa mee.

Van de lotgevallen van Hulshof senior en pupil kun je vervolgens een hele LENS! vullen. Lang verhaal kort: ze zagen een CH-47 Chinook transporthelikopter, twee Scania wissellaadsystemen van 110 Transportcompagnie 'Malamute' en ze kwamen midden in een ‘gevecht’ terecht. Nu verwacht je geweldige actiefoto’s, maar dan ken je Liam niet. Hij had de mazzel dat er Boxers in beeld kwamen. “Zijn meest favoriete voertuig. Eentje bleef dichtbij even staan en dat gaf hem de gelegenheid om deze foto te maken”, schrijft trotse opa Harry uit Veendam. “En ja....als opa wéér een keer gaat, en Liam is vrij van school, wil hij graag weer mee.”

Een Boxer op het oefenterrein Marnewaard.