Tekst Andre Twigt
Foto Defensie e.a.


Japans tegenbezoek aan Nederland
De Japanse generaal Yoshihide Yoshida heeft onlangs een tegenbezoek aan Nederland gebracht. Twee jaar geleden was Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim in Japan te gast om er de veiligheidsontwikkelingen in de Indo-Pacific te bespreken. Dit onderwerp stond nu ook op de agenda.
Tijdens zijn bezoek sprak Yoshida met Eichelsheim en met defensieminister Brekelmans. De hoogwaardigheidsbekleders waren het erover eens dat de internationale rechtsorde in het Verre Oosten frequent geweld wordt aangedaan. Zo legt met name China claims op internationale wateren, waardoor het recht op vrije doorvaart ernstig wordt bedreigd. De situatie tussen China en Taiwan vormt voor Japan een regelrecht veiligheidsrisico, aangezien het meest zuidelijke eiland van Japan bij een aanval enkele honderden kilometers van Taiwan is verwijderd.
Een veilige Indo-Pacific is vanwege de talrijke handelsbelangen ook voor Europa van groot belang. Mede hierdoor was het bezoek van Yoshida een belangrijk startpunt voor verdere bestendiging van de militaire samenwerking tussen Nederland en Japan.
Bron: Defensie


Hybride acties zorgen voor toenemende spanning
De Russische hybride aanvallen op Europa zijn in 2024 ruim verdubbeld ten opzichte van het jaar ervoor. Iedere keer als een rode lijn wordt overschreden, reageren de Russen met dit type acties. Dit zorgt voor oplopende spanningen met de NAVO, aldus de strategische monitor van het The Hague Center voor Strategic Studies.
De verwachting is dat Rusland met hybride acties doorgaat, zolang ze geen weerstand hierbij ondervindt. Verder maakt de monitor er melding van dat de oorlogseconomie van Rusland zorgt voor zogenoemde overstretch. De inflatie en rente lopen op, terwijl de roebel in waarde daalt. De civiele sector van de economie wordt daardoor steeds harder geraakt. Ineenstorting van Rusland is denkbaar, maar is op de korte termijn niet waarschijnlijk. Wel is de toenemende economische druk van invloed op het moment waarop Rusland ontvankelijker wordt voor een staakt-het-vuren en een deal ten gunste van Oekraïne.
De verhouding met China zal met de benoeming van Donald Trump als hoogste baas van de Verenigde Staten verder verharden. Opmerkelijk is dat de VS de grootse economie van de wereld is, maar China is op technologisch gebied nummer één. Weliswaar verkeert China in zwaar economisch weer, maar dat wil niet zeggen dat het land niet in staat is om Europa en West-Europa voorbij te streven en zij de winnaar kan worden van de vierde industriële datarevolutie.
Bron: HCSS


Omvangrijke Nederlandse militaire rol op oostflank
Om de waakzaamheid in het gebied rond de Oostzee te verbeteren, lanceerde de NAVO recent een nieuwe maritieme missie. Baltic Sentry moet zorgen voor onder meer de beveiliging van kritieke onderzeese infrastructuur, zoals energie- en datakabels. De Koninklijke Marine levert hiervoor een aantal schepen.
Aan de oostflank van het NAVO-verdragsgebied stationeert de landmacht al sinds 2017 grondtroepen. Ook opereren er F-35-gevechtsvliegtuigen van de luchtmacht. Dankzij Baltic Sentry levert Defensie nu ook officiële NAVO-inzet vanaf zee. De missie volgt op mogelijke sabotageacties in de Oostzee tussen Finland en Estland. Daar zijn eind vorige maand enkele kabels beschadigd. Beide landen zijn leidend in de onderzoeken die nu plaatsvinden. Defensie is paraat om hierbij ondersteuning te bieden.
Bron: Defensie



Man opgepakt met 16 kilo hasj
De Koninklijke Marechaussee heeft deze week in Limburg een 42-jarige Fransman aangehouden. Bij een grenscontrole werd in zijn voertuig ruim zestien kilogram hasj aangetroffen.
De man werd op maandagochtend rond 08:00 uur gecontroleerd op de Rijksweg A2 bij Eijsden. Hierbij vonden marechaussees een boodschappentas met daarin 22 blokken met vermoedelijk verdovende middelen. De man werd hierop aangehouden. Na onderzoek bleken de blokken ruim zestien kilogram hasj te bevatten. Deze zijn in beslag genomen. De Fransman heeft inmiddels een dagvaarding ontvangen. Hij moet binnenkort voor de rechter verschijnen.
Tijdens deze grenscontrole controleerden marechaussees ook een Belgisch voertuig, met daarin een 35-jarige man uit Roemenië. Hij bleek nog een gevangenisstraf van honderd dagen in Nederland open te hebben staan. De man is aangehouden en zal eerst zijn straf moeten uitzitten. Na zijn straf zal hij Nederland direct moeten verlaten, omdat hij in ons land ongewenst vreemdeling is.
Bron: Marechaussee


Turkse UCAV geslaagd voor schiettest
De Turkse firma Baykar maakte onlangs melding van een succesvolle testvlucht met een Bayraktar TB3. Dit onbemande gevechtsvliegtuig voltooide voor het eerst een schiettest met een geleide lucht-grondraket. Die vond plaats nabij het Baykar Opleidings- en Testcentrum in Keşan, Edirne (Turkije).
De Bayraktar TB3 schreef eerder geschiedenis door als eerste bewapende onbemande luchtvoertuig vanaf een schip op te stijgen en te landen. Dat gebeurde in november 2024 vanaf TCG Anadolu. Bij die gelegenheid voltooide het Unmanned Combat Aerial Vehicle vanaf dit Turkse amfibisch aanvalsschip met succes de test, waarbij het na een vlucht van 46 minuten zelfstandig terugkeerde naar de korte landingsbaan.
Bij de bovenaan genoemde beproeving maakte Baykar gebruik van een raket van de firma Roketsan. Voor de verkenning, bewaking en geleiding zette de fabrikant het elektro-optische ASELFLIR-500-systeem in van firma Aselsan. Dankzij deze apparatuur werd de aanval naar eigen zeggen uitgevoerd met millimeterprecisie. Volgens Baykar is de test een belangrijke stap in de ontwikkeling van de Bayraktar TB3. Die zal in de toekomst een veelheid aan nieuwe wapensystemen en munitie kunnen verschieten en lanceren.
Bron: MSN



Eerste Boxer van Britse bodem
Het Britse ministerie van Defensie heeft tijdens een internationale conferentie over pantservoertuigen in Farnborough het eerste Boxer pantservoertuig onthuld, dat volledig in Groot-Brittannië is geproduceerd.
Het Britse Boxer-programma moet 623 pantservoertuigen leveren aan het Britse leger, waarmee meer dan zesduizen banen in het Verenigd Koninkrijk worden gecreëerd en ondersteund. Hiervan zullen vierhonderd directe banen worden gevestigd in Telford en Stockport, terwijl nog eens duizend banen worden verspreid over de Britse toeleveringsketen.
Het Boxer-programma sluit aan bij de defensie-industriestrategie van de Britse regering, die langdurige samenwerkingen tussen de publieke sector en de industrie bevordert om gekwalificeerde banen, regionale ontwikkeling en nationale veerkracht te stimuleren. De strategie staat open voor publieke consultatie tot februari 2025. De definitieve versie wordt later dit jaar verwacht en zal de periode tot 2035 bestrijken.
Bron: Brits ministerie van Defensie


Britse Eurofighter landt zonder kap
Een Eurofighter ‘Typhoon’ van de Britse luchtmacht is gisteren veilig geland na een ‘noodgeval tijdens de vlucht’, aldus de Royal Air Force.
De canopy van de Typhoon is tijdens een vlucht over de Noordzee afgeworpen door de vlieger. Een woordvoerder van de RAF meldt dat een vermoedelijke vogelaanvaring de oorzaak van het incident is geweest. Het vliegtuig kwam van vliegbasis RAF Coningsby in Lincolnshire. De vlieger bleef ongedeerd.
Het incident komt een week nadat de RAF een onderzoek is gestart nadat een Typhoon een zogenoemde pylontank boven Haisthorpe is verloren. (Foto: Ministerie van Defensie UK)
Bron: BBC News



Marine neemt vernieuwde LCU-landingsvaartuigen in gebruik
De eerste twee van vier vernieuwde landingsvaartuigen zijn gisteren overgedragen aan de marine. De zogenoemde Landing Craft Utility’s (LCU’s) hebben een modernisering ondergaan. Dankzij de ingreep gaan de vaartuigen nog tot zeker 2032 mee. De andere komen later dit jaar en in 2026.
De landingsvaartuigen zijn aangepast aan nieuwe eisen en veranderend gebruik. Zo zijn de sensoren en het wapen- en commandovoeringssysteem verbeterd. Ook zijn er (ballistische) beschermingsmiddelen aangebracht. Verder voorziet de update onder meer in een modern slaapverblijf, sanitaire voorzieningen en onderhoudsfaciliteiten.
Daarnaast zijn de generatoren vernieuwd. Het stuurhuis is aangepast en heeft een compleet andere indeling gekregen met vernieuwde apparatuur. De uitlaten zijn naar het achterschip verplaatst.
De marine gebruikt dit type landingsvaartuigen om zwaar materieel te vervoeren vanaf een amfibisch transportschip naar het strand en terug. Denk aan trucks en terrein- en bergingsvoertuigen.
Bron: Defensie