Defensie in beeld
De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere twee weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier dan ook met de krijgsmacht te maken hebben. Genomen door zowel professionals als gepassioneerde amateurfotografen.
Tekst: Evert Brouwer | Foto: Diversen
Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Hoe cliché ook, in onze razendsnelle maatschappij waarin het steeds drukker lijkt te worden, nemen we minder vaak de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie emotioneert, fascineert en laat zien hoe zaken in elkaar steken. Fotografie verandert van alles om ons heen.
FOTO’S GEZOCHT!
Militairen op straat gezien? F-35’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden en dorpen, in de meest afgelegen delen van Nederland en in verlaten natuurgebieden.
Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto(’s) met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb.
Lang niet gezien
De vaste lezers van LENS! waren hem vast al een tijdje ‘kwijt’: Brian van den Heuvel. Vorig jaar groeide hij uit tot de ‘inzender van het jaar’ en worstelde zich ondertussen ook nog eens door het eindexamen vmbo op het Van Lodenstein College in Amersfoort.
Onze Brian heeft maar een doel voor ogen: werken bij Defensie en dan het liefst als fotograaf bij het Mediacentrum Defensie. Dan moet je natuurlijk wel van goeden huize komen en wat dat betreft laat de 16-jarige inwoner van het landelijke Scherpenzeel niets aan het toeval over. Eerst een opleiding Beveiliging op het veel geroemde Hoornbeeck College en dan over naar fotografie. “Met die jongen komt het wel goed, als hij maar goed luistert naar adviezen van docenten en vaklieden”, denkt fotografieveteraan Herman Zonderland bij het zien van de inzendingen.
Goed op land en zee
Amerikaanse mariniers bereiden amfibische gevechtsvoertuigen (ACV's) voor op een oversteek op Camp Schwab bij Okinawa (Japan). De ACV is gecertificeerd om een breed scala aan missies uit te voeren, waaronder operaties op open water en op het land. Amfibische operaties, met name van schip-naar-wal vormen een fundamenteel aspect van de operaties van het Marine Corps. Deze mariniers zijn van het 4th Marine Regiment, 3d Marine Division. (Foto korporaal Kendrick Jackson)
Onbemand getest
Drone-operators en experts van het ministerie van Defensie testen uncrewed aerial vehicles (UAV’s) tijdens de Blue UAS Refresh Challenge. De oefening had plaats op het Marine Corps Air Ground Combat Center nabij Twentynine Palms in Californië.
Aan de uitdaging deden meer dan 35 platforms en bedrijven mee. Een deskundig team van veertig eindgebruikers van militaire drones keek toe, onder wie Devon Bistarkev van de Defense Innovation Unit. Hij maakte de foto. Het is de vraag of de nieuwe regering-Trump de recent aangepaste term uncrewed AV in februari weer omzet naar unmanned.
Hallo, ik ben ‘t
Arnoud de Vries trok er vorig week weer op uit in het weekeinde en trof op de Arnhemse Heide de verbindelaars van 2 Communication & Information Systems compagnie. De mannen uit Stroe/Garderen leveren de mobiele ICT voor de Koninklijke Landmacht, maar ook voor NAVO-eenheden. Als Arnoud zijn camera richt, zijn de militairen midden in het bos druk bezig met het aanleggen van een ringleiding van glasvezelkabel. De kabel is zojuist door mannen getest (foto1). Even verderop zetten hun collega’s de straalzender op.
Cougar in actie
Nick Boersma had onlangs nog een expositie van zijn foto’s op Vliegbasis Deelen, dus we zijn zeer vereerd dat hij ons verblijdt met een inzending. “Hierbij een foto van de FARP tijdens oefening Indian Dagger die afgelopen weken is gehouden”, meldt Nick enthousiast. “Het is een Cougar van 300 squadron die peut krijgt tijdens een hot refuel", gaat hij verder.
Voor de niet-kenners: FARP staat voor Forward Arming and Refueling Point, een vooruit geschoven post waar helikopters kunnen bijtanken en herbewapenen, terwijl de motoren blijven draaien. Dat heet een hot refuel.
Indian Dagger is een oefening waarbij verschillende onderdelen samenwerken, waaronder 12 Infanteriebataljon (Ranger) en 300 Special Operations Squadron. “Ze oefenen hoe ze mensen kunnen helpen vluchten uit gevaarlijke situaties. Dit wordt ook wel een NEO-operatie genoemd, een type operatie waarin militairen in actie komen om burgers in nood te evacueren”, aldus Nick.
Gouwe ouwe
Het blijft een legendarisch toestel: de F-4E Phantom. We zijn dan ook best een beetje jaloers op Manolito Jaarsma, die halverwege vorige maand te gast was bij de Turkse luchtmacht om de vijftigste verjaardag van het vliegtuig daar bij te wonen. Twee Phantoms vlogen een aantal keren voor zijn camera langs in een vallei bij Çalkaya, niet ver van hun thuisbasis Eskişehir. Dit is een F-4E-2020 van 111 Filo (squadron) in het operationele kleurenschema tijdens een van die passes.
Geslaagde test
Adjudant buiten dienst Ronald van Dantzig heeft waarschijnlijk de verwarming wat hoger gezet toen hij terugkeerde van de schietserie op de oefenterreinen van Bergen-Hohne en Münster-Süd, onder de kenners beter bekend als de SOB/SOMS.
De medewerkers van het invoer- en begeleidingsteam Multi Missie Radar (iBT MMR) van het Vuursteun Commando hebben te maken gehad met kou, wind en sneeuw tijdens de proeven en daadwerkelijke inzet om projectielen als de 155mm (van de Pantserhouwitser) en 81mm (mortier) waar te nemen.
“Ook in deze barre weersomstandigheden voldeed de radar aan de verwachtingen”, laat hij weten. “In 2025 gaan er nog vele testen volgen en zullen in 2026 er meerdere radars uitgeleverd worden aan de parate pelotons van de 41e en 11de Afdeling Veldartillerie”, voorspelt Ronald.
Drukke NEDS
Het was een enorme drukte bij de jaarlijkse Defensiebeurs NEDS in Rotterdam Ahoy en dat was niet alleen binnen het voormalig sportpaleis. Diverse groepen protesteerden buiten tegen de wapenindustrie, met name gericht op de mogelijke aanwezigheid van Israëlische bedrijven.
De voorzitter van de organiserende Stichting Nederlandse Industrie Defensie en Veiligheid (NIDV), Raymond Knops, herinnerde er bij de opening fijntjes aan dat deze demonstranten hun stem kunnen laten horen juist omdat we in vrijheid leven. Ze werden ook niet ‘removed before flight’, zoals deze bekende sleutelhangers stellen.
Martin Bos - u weet wel, van defensiefotografie.nl - was vanzelfsprekend op de NEDS en stuurde dit treffende plaatje op voor LENS! Want vrijwel niemand kan de verleidingen weerstaan om een aandenken (goodies) van de bedrijven mee te nemen. Ook al is het in sommige gevallen 'voor een vriend'.
Veteraan op de Pelikaan
We hadden alweer een tijd niets meer gehoord van adjudant buiten dienst Roel Vinkes. De oud-luchtmachtmilitair wist LENS! ruim een jaar geleden nog te verblijden met een prachtige prent. Toen ging het om Zr.Ms. Tromp bij het binnenvaren van de Sint Annabaai in Curaçao.
Afgelopen maandag had Roel gelukkig zijn camera weer ‘op de man’ tijdens een vaartocht met Zr.Ms. Pelikaan, het ondersteuningsvaartuig van het Commandement der Zeemacht in het Caribisch Gebied. Hij stuurde maar liefst 27 foto’s en dat is zelfs LENS! te machtig.
De Koninklijke Marine eerde met de trip de Veteranen Vereniging Curaçao, die dit jaar het derde lustrum viert. “Een erg leuke en mooie ervaring. Zeker omdat er vandaag met de Zr. Ms. Holland een zogenaamde RAS-benadering werd beoefend (foto links). De schepen varen dan heel dicht bij elkaar om het bevoorraden op zee te trainen. Dit komt maar een paar keer per jaar voor, dus heel bijzonder dat wij het mee mochten maken”, legt de oud-luchtmachter uit. Het was dan ook zeker geen blauwe maandag voor de veteranen; de maaltijd was dat voor de goed verstaander wel: een traditionele Indische maaltijd dus.
Veel paardenkracht
De cavalerie is weer helemaal hot en dat zullen we weten. LENS! kan wat dat betreft altijd rekenen op Dennis Boom, die nooit zonder zijn camera op pad gaat. Zijn foto’s sieren al jaren deze rubriek en ook deze week kwam Dennis op de proppen met heel wat moois.
Dit keer was hij aanwezig bij het Combined Arms Symposium op de Bernhardkazerne in Amersfoort, een evenement van de Vereniging Infanterie Officieren en Vereniging Officieren Cavalerie. “Fabrikanten van voertuigen toonden hun nieuwste snufjes”, laat Dennis weten. Zo staan op deze foto een Boxer, met de Skyranger van Rheinmetal Air Defence (voorheen Oerlikon) en een Leopard 2A6MA3 van KMW, uit de stal van Panzerbataillon 414.