Tekst Haytze Teerink
Foto Defensie e.a.
EOD redt al 80 jaar levens in stilte
“Jullie demonteren niet alleen explosieven, maar ontmantelen daarmee ook angst en onzekerheid voor velen. Jullie redden levens in stilte.” Dat was de lofuiting van Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim aan het adres van de militairen van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD). De dienst vierde deze week in Soesterberg het tachtigjarig jubileum.
De voorloper van de EOD zag op 6 november 1944 onder de naam Compagnie Bomopruiming het levenslicht. Doel was toen vooral om munitie te ruimen in bevrijde delen van Nederland. Een jaar later werd dit de Mijnopruimingsdienst.
Jaarlijks ruimt de dienst nog altijd zo’n 2.500 explosieven, uiteraard met andere middelen dan tachtig jaar geleden. De EOD’ers maken bijvoorbeeld vliegtuigbommen uit de Tweede Wereldoorlog onklaar, maar komen ook in actie voor een verdacht pakket dat ergens is achtergebleven. Dit jaar staat de teller al op meer dan achttienhonderd acties.
Bron: Defensie
Felicitaties van NAVO-baas Rutte aan Trump
Donald Trump mag dan wel kritisch zijn op de NAVO, het weerhield secretaris-generaal Mark Rutte van het bondgenootschap er niet van de Republikein te feliciteren met de winst in de Amerikaanse presidentsverkiezing. “Ik kijk er naar uit om opnieuw samen te werken”, zei de oud-premier van Nederland.
Een van de punten waar Rutte het over wil hebben, is de toenemende dreiging van Rusland, Iran, China en Noord-Korea. Hij wil samen met Trump tot een oplossing hiervoor komen. Rutte stipte onder meer de aanwezigheid van Noord-Koreaanse militairen in Rusland aan.
Hij wil de Amerikanen dan ook binnenboord houden bij de hulp aan Oekraïne. "Stel dat Rusland zou winnen. Dan heb je een versterkt Rusland. Ze stoppen daar niet. De mondhoeken zullen blijven druppelen om door te gaan om meer te pakken te krijgen. Dat is een direct risico voor Europa, maar in toenemende mate ook voor Japan, Zuid-Korea en de VS."
Bron: NOS
‘Veldheren’ zien voor- en nadelen van zege Trump
Generaals b.d. Mart de Kruif en Peter van Uhm spreken in hun podcast Veldheren hun zorgen uit, na de politieke overwinning van Donald Trump in de Verenigde Staten. Maar, zo zegt De Kruif, elk nadeel kan zijn voordeel hebben.
Van Uhm vreest dat Trump in de militaire top vooral jaknikkers gaat installeren. “De kans is reëel dat hij die door de molen haalt en kijkt: wie is met mij en wie is tegen mij. In dat geval moeten we ons echt zorgen maken. Je weet niet wat er gaat gebeuren, als hij geen tegengas meer krijgt.”
“Misschien zit er goeds aan zijn overwinning”, reageert De Kruif. “Europa wordt nu eigenlijk gedwongen een koers te varen. We kunnen niet meer over de plas kijken, op politiek- en veiligheidsbeleid. We moeten als Europa nu echt dingen zelf regelen. Niet alleen voor Oekraïne, maar ook voor onszelf.”
De volledige podcast is terug te luisteren op de verschillende podcast-platforms.
Bron: Veldheren
Vertrouwensbreuk leidt tot ontslag Israëlische minister van Defensie
Te veel verschillen van inzicht over de strategie in de militaire conflicten van Israël en een gebrek aan vertrouwen. Dat zijn de redenen dat premier Benjamin Netanyahu deze week de minister van Defensie Yoav Gallant heeft ontslagen. Minister Israel Katz van Buitenlandse Zaken neemt de taken nu over.
Netanyahu en Gallant lagen al geruime tijd met elkaar overhoop. Zij verschilden van mening over welke strategie te volgen voor het vergelden van de aanval van Hamas, ruim een jaar geleden. De meningsverschillen werden groter en groter en leidden uiteindelijk tot een onwerkbare situatie.
Na het ontslag van Gallant gingen tienduizenden mensen de straat op om te protesteren.
Bron: diverse media
Marechaussee houdt twee mannen aan na vondst vuurwapen in auto
De Koninklijke Marechaussee heeft dinsdag op Schiphol twee mannen aangehouden voor het bezit van een vuurwapen. Het gaat om twee broers uit Leeuwarden. De jongste van de twee (23) kwam zijn oudere broer (26) ophalen op de luchthaven. Bij een controle van het voertuig waar hij in reed, werd een vuurwapen gevonden in het dashboardkastje.
De bestuurder is hierop aangehouden. Omdat het om de auto van de oudere broer ging, is ook hij als verdachte in de zaak aangehouden.
De Forensische Opsporing van de marechaussee heeft onderzoek aan het vuurwapen en het voertuig verricht. De zaak staat onder leiding van het Openbaar Ministerie-Noord Holland.
Bron: Marechaussee
TV-programma Black Out ‘ultieme reality check’
In een klap valt in een groot deel van Nederland totaal onverwacht de stroom uit. Computers houden ermee op, mensen zitten vast in de lift en er ontstaat chaos in het verkeer. In de daaropvolgende uren breekt er paniek uit. Dat is het scenario in het tv-programma Black Out, dat komende maandag te zien is. Marineofficier Caecilia van Peski werkte vier jaar aan het format, waarin burgers, bedrijfsleven en militairen samen moeten optrekken.
“Het is ons er niet om te doen om mensen angst aan te jagen”, zegt KLTZ (SD) Van Peski. “Maar om hen praktische handvatten te bieden waardoor zij sterker komen te staan in tijden van nood. Hoe krijg je met elkaar een gezonde samenleving die in staat is om tegenslagen te verdragen? Hoe bouw je een democratische en duurzame samenleving op met elkaar? Hoe trekken burgers en militairen samen op, op zo’n manier dat ze iets aan elkaar hebben?”
Ze omschrijft Black Out dan ook als de ultieme reality check. “Onderschat nooit het menselijke vermogen om het kwaad te omarmen of eigenbelang te laten prevaleren. Betreur het slechte gedrag van mensen, maar laat je hierdoor niet verrassen. Onderschat ook nooit het menselijke vermogen om dat wat in aanleg goed en constructief is te vervormen tot iets wat slecht is en deconstructief”, zo zegt zij. “Black Out wil mensen toerusten om deze mechanismen te herkennen en te overwinnen.”
Het EO-programma Black Out is maandag 11 november om 21.30 uur te zien op NPO1. Producent is Tuvalu Media, bekend van ‘Kamp Van Koningsbrugge’.
Bron: KLTZ (SD) Caecilia van Peski
Defensie tekent contract voor vervanger Cougar
Defensie heeft er vanaf 2030 twaalf nieuwe helikopters bij. De H225M Caracal vervangt vanaf dat jaar de Cougar-transporthelikopters van het Defensie Helikopter Commando. Afgelopen week zijn de contracten hiervoor afgesloten.
De toestellen van fabrikant Airbus Helicopters zijn specifiek uitgerust voor speciale operaties. Ze zijn uiteraard ook in te zetten voor gewone land- en maritieme operaties. De keuze voor de Caracal is al in 2023 gemaakt. Sindsdien zijn de eisen voor de nieuwe helikopter verder uitgewerkt. Hierbij is niet alleen geluisterd naar de wensen van het Special Operations Command. Ook die van de luchtmacht, marine, landmacht en marechaussee telden mee.
Het plan was eerst om er veertien aan te schaffen. Om budgettaire redenen is uiteindelijk voor twaalf stuks gekozen. De laatste Caracals worden in 2032 verwacht.
Bron: Defensie
Marechaussees onderscheiden voor internationale inzet
Zes marechaussees hebben donderdag medailles ontvangen voor hun inzet tijdens internationale missies. Het gros kreeg het eremetaal voor hun inzet in het Midden-Oosten.
Daar kwam aan de ‘kwetsbare vrede 'een bruut einde nadat Hamas vanuit Gaza Israël aanviel, zo zei plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten luitenant-generaal Ludy Schmidt. “Sommigen van jullie waren er al op 7 oktober vorig jaar. Maar ook zeker degenen die nog uit Nederland moesten vertrekken, beseften direct dat de missie veel complexer en intenser zou worden dan gedacht.”
De generaal richtte zich ook tot de marechaussees die als politiefunctionaris werden ingezet in Mali. Dit was voor de United Nations Multidimensional Integrated Stabilization Mission (Minusma). “In de maanden dat jullie je bijdrage leverden, zagen jullie de missie stagneren. De protesten tegen Minusma namen toe; in de straat, voor de deur. Dat voelde soms bijna persoonlijk. Uiteindelijk keerden jullie eerder dan gepland huiswaarts. Dat is teleurstellend en jullie hadden dat graag anders gezien.”
Bron: Defensie