Mariniers en Luchtmobiel testen nieuwe technologie

Terwijl de Amerikanen volledig in de ban waren van de strijd tussen presidentskandidaten Trump en Harris, bogen Nederlandse militairen zich in North Carolina over het militaire gevecht van de toekomst. Heel oktober stond het Amerikaanse oefengebied Camp Lejeune in het teken van Bold Quest. Zeker driehonderd Nederlandse militairen experimenteerden in North Carolina met allerlei nieuwe militaire technologie.

Tekst: kapitein Saminna van den Bulk | Foto's: sergeant BDAV Jasper Verolme

Een militair ligt in het veld, met zijn wapen voor zijn gezicht. Boven hem vliegt een Amerikaans vliegtuig, de Osprey.

Zeventien landen

Bold Quest is een testomgeving waarin zeventien landen samenkomen om militaire innovaties te beproeven. Het oefengebied verandert in een gigantische militaire proeftuin van zeshonderd vierkante kilometer. Naast de wijdheid van het terrein, biedt Camp Lejeune allerlei mogelijkheden om experimenten uit te voeren in het elektromagnetisch spectrum.

Een radio, op de rug van een militair, die vaag erachter te zien is.

Kijken over de horizon

Nederland had de focus op de Ground Situational Awareness. Ofwel: ervoor zorgen dat uitvoerende eenheden in een operatiegebied weten wat er in hun omgeving speelt. Nederlandse eenheden werken namelijk met verouderde systemen, waaronder de radio’s. Deze worden in het komende decennium vervangen. “We onderzoeken daarom nu wat er vandaag technisch mogelijk is om onze collega’s te ondersteunen. Zo vinden we antwoord op de vraag wat we morgen en overmorgen nodig hebben voor het gevecht”, vertelt technical lead Ground SA majoor Erik van 11 Luchtmobiele Brigade. Doel van de experimenten is om de volwassenheid van de technologie naar een hoger niveau te tillen.

Een militair kijkt naar zijn borst, waarvoor een klein scherm hangt. Door de lichtinval is niet te zien wat er op het scherm staat.

Het scenario

De laatste twee weken van Bold Quest gingen de operationele eenheden op pad met nieuwe systemen in een tactisch scenario. “Conceptontwikkeling is alleen succesvol als de operators de technologische innovaties ook écht kunnen gebruiken”, vertelt majoor Klaasjan Zeldenrijk, national lead van Bold Quest. Het oefengebied wordt doorkliefd door een brede rivier: ideaal terrein voor de mariniers. Deze militairen zijn gespecialiseerd in amfibisch optreden. De mariniers gingen in het scenario als eerste met drie secties het veld in.

Op zoek naar de vijand

Als eerste spoorde de CEMA (wat staat voor Cyber- en Elektromagnetische Activiteiten) Field Section de vijand op met speciale apparatuur. “Onze sensoren zijn in staat vijandelijke emitters te detecteren en lokaliseren met een kruispeiling”, vertelt sergeant-majoor van de mariniers Lody. “Ook kunnen wij met onze apparatuur feedback geven op de emissies van onze eigen troepen en nieuwe communicatiesystemen: wat is onze zichtbaarheid binnen het Electromagnetic Environment?”

Twee militairen kijken naar een scherm. De ene zit in het voertuig, de ander staat ernaast. De foto is van boven de openstaande autodeur genomen, in de duisternis.

Veilige verbindingen

De vijand vinden is één ding. Maar dan moet de informatie nog verspreid worden onder de teams in het veld. Ook de gevechtsleiding heeft deze intell hard nodig. Het Advanced Transmission Team (ATT) maakt het mogelijk.

Op het doel

Vijand gevonden, informatie doorgespeeld? Dan is de Strike Section aan zet om het fictieve luchtverdedigingssysteem van de vijand uit te schakelen. Joint Terminal Attack Controller eerste luitenant der mariniers Chris en zijn forward observer specificeren het doel. Daarna wordt het systeem uitgeschakeld vanuit de lucht.

Een Amerikaans vliegtuig, de Osprey, vliegt over het oefengebied.

Air assault

Ook de landmacht liet zich in groten getale zien tijdens Bold Quest. Tijdens het optreden van de mariniers, treden ook de verkenners en pathfinders heimelijk op in het gebied. Daarna is het tijd voor de air assault. Met een Amerikaanse Osprey landen de militairen van 11 Luchtmobiele Brigade in het gebied.

Een militair zit in en bos en vuurt met zijn wapen. Door de zon zie je enkel een contour.

Zuiveren

Hun opdracht: verplaats door de prikkelbossen naar Combat Town en zuiver het oefendorp van de vijand. Op zich geen bijzondere opdracht voor de landmachters, afgezien van de ondersteuning. Ze treden namelijk op met speciale software en apparatuur.

Militairen van de Luchtmobiele brigade bewegen door het oefendorp. Een drietal houdt zich, met getrokken wapen, op voor de ingang van een pand.

Overzicht, zowel in het gevecht als erboven 

Een van de experimenten betrof namelijk software voor blue force tracking. Op een klein scherm op de man, zien militairen een satellietweergave van het operatiegebied. De bewegende puntjes? Dat zijn de andere teams in het veld. In het systeem kunnen eenheden informatie met elkaar delen. Ondertussen kan de gevechtsleiding op een afstand meekijken. Overzicht voor de eenheid, overzicht voor de staf. Kapitein Liam van 11 Brigade Verkenningseskadron: “Anders dan gemechaniseerde en gemotoriseerde eenheden hebben wij geen voertuigen met een ingebouwd  battle management system (BMS). Alles gebeurt uitgestegen of te voet. Deze software biedt ons meer situational awareness.” Ofwel: weten wat er om je heen gebeurt. 

Een zogenaamd gewonde militair ligt op de grond. Een andere militair buigt over hem heen. Op een scherm zijn de vitale lichaamsfuncties van de gewonde te zien.

Medische monitoring

De landmachters beproefden ook Vitals IQ. Deze applicatie van Nederlandse makelij monitort de vitale lichaamsfuncties van de militair. De gegevens komen van bijvoorbeeld een hartslagband op de borst of een sensor op het oor. Raakt de militair gewond? Binnen een oogopslag ziet de behandelaar op het scherm hoe de patiënt ervoor staat.

Veilige bubbel

Bold Quest draaide overkoepelend over het creëren van veilige verbindingen, waarin gevechtsinformatie verzonden kan worden. Network In The Sky (NITS) maakte dat mogelijk, in samenwerking met het Nederlandse bedrijf DeltaQuad. Een speciale drone wordt ingezet als ‘relayeerstation’. Dit tussenstation zorgt ervoor dat je over een groter gebied informatie kan verzenden. Bovendien kan de vijand de militairen minder snel vinden. Dit doordat alle informatie binnen de veilige eigen ‘bubbel’ wordt verzonden.

Een drone vliegt door de lucht. Daaronder hangt een klein pakketje, de cargo.

Samenwerking

Bold Quest is als gezegd een multinationale oefening. Onder andere het Combat Logistic Batallion 1 stond de Nederlandse militairen bij. De Amerikaanse mariniers lieten een ‘cargodrone’ opstijgen. Dit apparaat vervoerde voorraden via de lucht naar eenheden in het veld.

Twee Amerikaanse militairen bewegen door een pand in het Amerikaanse oefendorp, met een lang wapen voor het gezicht.

Geen einde, maar het begin

Na de experimenten leverden de militairen hun feedback aan over de beproefde software en apparatuur. Een analyseteam gaat aan de slag met de bevindingen. Zo worden er stappen gezet in de verbetering van de techniek. Dat is belangrijk, vertelt majoor Zeldenrijk. Want de technologie moet militairen ondersteunen in een potentieel gewapend conflict. “We maken ons op voor hoofdtaak 1: het beschermen van ons grondgebied en dat van onze bondgenoten. Daarin is geïntegreerd multidomein optreden, vanaf land, lucht, zee en in het elektromagnetisch spectrum van groot belang om het gevecht te winnen. Verandering en innovatie gaan continu door en ook Defensie moet continu blijven doorontwikkelen, willen we de vijand voor blijven.”