Tekst Jack Oosthoek
Foto Defensie e.a.
Operatie Host Nation Support van start
Nederland is de komende weken het decor voor de militaire operatie Host Nation Support (HNS). Daarin wordt Amerikaans materiaal bewaakt en beveiligd dat via ons land naar Oost-Europa moet.
De havens van Vlissingen en - zoals het er nu uitziet - Eemshaven dienen als ‘epicentra’ voor de manoeuvres. In de Zeeuwse stad meren Amerikaanse transportschepen af bij Verbrugge Terminals. Hun lading bestaat vooral uit wiel- en rupsvoertuigen, tanks en containers. Bij elkaar circa tweeduizend stuks.
Aan Nederlandse militairen de taak om het (logistieke) materiaal veilig door ons land naar de oostgrens te loodsen. De overige zaken worden onder andere geregeld door het Amerikaanse 21st Theatre Sustainment Command. “De samenwerking loopt goed. Nederland ziet Host Nation Support als een operatie in het kader van Hoofdtaak 1 (beveiliging van het eigen grondgebied en dat van de bondgenoten. red.). De Amerikanen beschouwen het als een oefening”, vertelt luitenant-ter-zee 1 Eric Veldhuizen. Hij is als regionaal militair adviseur bij HNS betrokken. “Ik ben altijd al van operationele inzet geweest. Je staat met de voeten in de klei, op plekken waar ‘het’ gebeurt. Fantastisch werk.”
Volgens de marineofficier zal het publiek weinig merken van de HNS-operatie. “Behalve dan dat je soms treinen ziet rijden, beladen met tanks en wielvoertuigen.” Zoals het er nu uitziet, loopt Host Nation Support tot eind november. (foto’s Herman Zonderland).
Bron: Defensie
Cyberaanvallen vanuit Rusland en China nemen toe
Nederland is in toenemende mate doelwit van cyberaanvallen door ‘statelijke actoren’. Vitale infrastructuur als windmolenparken kunnen doelwit worden van sabotage. Dat zijn enkele van de bevindingen uit het Cybersecuritybeeld Nederland 2024.
Het Cybersecuritybeeld wordt ieder jaar gepubliceerd door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Het rapport noemt Rusland en China met name als landen die Nederland steeds meer proberen te raken met cyberaanvallen. Daarbij wordt benadrukt dat niet alleen veiligheidsdiensten van een land daarvoor verantwoordelijk zijn. Ook hackerscollectieven, universiteiten en bedrijven worden ingeschakeld voor sabotage en datadiefstal.
Behalve intensiever worden cyberaanvallen ook complexer. Dat komt omdat ze in verschillende vormen worden uitgevoerd. Rusland richt zich volgens de NCTV met name op cruciale infrastructuur van de NAVO en de EU, terwijl China zich steeds meer concentreert op sabotage van onder meer militaire infrastructuur. Aanvallen van dit kaliber zijn in Nederland nog niet voorgekomen, maar vormen wel een grote dreiging in de toekomst.
Bron: NRC
Marechaussee gaat grenscontroles uitvoeren
Nederland gaat controles aan de binnengrenzen met België en Duitsland uitvoeren. Dat heeft de Ministerraad besloten.
De controles zullen plaatsvinden op basis van artikel 25 van de Schengengrenscode. Daarin staat dat een Europese lidstaat tijdelijk opnieuw grenscontroles aan zijn binnengrenzen met andere lidstaten mag invoeren, wanneer sprake is van ernstige bedreiging van de openbare orde of binnenlandse veiligheid.
De commandant van de Marechaussee gaat in overleg met het Bevoegd Gezag na hoe de opdracht binnen de beschikbare capaciteit kan worden uitgevoerd. Eind november moet dit geregeld zijn, is de bedoeling.
Bron: Defensie
Oekraïne roept nog eens 160.000 mensen op voor leger
Het Oekraïense leger gaat nog eens 160.000 mensen onder de wapenen roepen. Dat heeft Oleksandr Lytvynenko bekendgemaakt in het parlement van het land. Hij is secretaris van de Nationale Veiligheids- en Defensieraad van Oekraïne,
Volgens Lytvynenko zijn er sinds het begin van de oorlog al meer dan een miljoen burgers opgeroepen voor het leger. Oekraïne heeft moeite om voldoende soldaten te mobiliseren.
Om meer mannen naar het front te krijgen, nam het Oekraïense parlement halverwege april een aangepaste mobilisatiewet aan. Sindsdien kunnen ook 25- en 26-jarigen worden opgeroepen voor militaire dienst. Voorheen gold de dienstplicht vanaf 27 jaar. Verder zijn er extra straffen voor wie de dienstplicht ontduikt.
Bron: nos.nl
Boek over tachtig jaar vrouwen bij de marine
Onder de titel ‘80 Jaar Vrouwen bij de Koninklijke Marine’ is een boek over dit onderwerp verschenen. De presentatie was deze week in het Marinemuseum in Den Helder.
Het 101 pagina’s tellende boek bevat portretten en persoonlijke verhalen van vrouwelijke marine-militairen. Het is niet te koop, de portretten zijn echter wel te zien in een tentoonstelling die tegelijkertijd met de boekpresentatie openging.
Het idee voor een Marine Vrouwenafdeling (MARVA) kwam destijds van kapitein-ter-zee Cornelis Hellingman van het Nederlandse Departement van Marine in Londen. Hij vroeg een van zijn personeelsleden, Corinne van Boetzelaar, om het project op poten te zetten.
Na zich in het onderwerp te hebben verdiept bij de Women’s Royal Naval Service, was de zaak op 31 oktober 1944 via een Koninklijk Besluit beklonken. De eerste vrouwelijke marinemilitair was verzetsstrijder Francien de Zeeuw. Van Boetezelaar zelf besloot ook MARVA te worden. Op 31 januari 1945 volgde haar beëdiging tot officier MARVA derde klas. Daarmee was zij de eerste vrouwelijke marineofficier. De dochter van Van Boetzelaar, Ellen Pardede, kreeg vorige week het eerste exemplaar van '80 jaar vrouwen bij de Koninklijke Marine' overhandigd.
Bron: Defensie
Nederlandse militairen naar Zuid-Korea
Drie Nederlandse militairen doen vanaf januari 2025 in Zuid-Korea mee aan de missie van United Nations Command (UNC). Minister van Defensie Ruben Brekelmans heeft dit de Tweede Kamer afgelopen week per brief meegedeeld.
Door mee te doen aan het door Amerika geleide UNC draagt ons land bij aan bevordering van de internationale rechtsorde in de Pacific, een belangrijke economische groeiregio. De geopolitieke spanningen in het gebied nemen steeds verder toe.
Behalve ons land nemen ook Australië, Canada, Colombia, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Nieuw-Zeeland deel aan UNC. De Nederlandse inbreng (op roulatiebasis) eindigt in mei 2026.
Het United Nations Command werd in 1950 opgericht met als doel om Zuid-Korea na de Koreaanse oorlog te ondersteunen. De voorwaarden van de wapenstilstand moeten worden gehandhaafd. Nederland speelt ook met het plan om elke twee jaar ook een marineschip naar de Pacific te sturen.
Bron: Defensie