Foto Evert Brouwer en Jack Oosthoek

x
Leestijd: ± 50 seconden

Luchtmachtvliegtuig haalt Nederlanders in Libanon op

Een Airbus A330 vliegt vandaag vanaf Vliegbasis Eindhoven op en neer naar Beiroet. Op de luchthaven van de Libanese hoofdstad haalt het vliegtuig Nederlanders op die zich bij het ministerie van Buitenlandse Zaken hebben gemeld voor deze repatriëringsvlucht. Defensie voert die uit. Naar verwachting landt het toestel vanavond weer op Eindhoven.

De Nederlandse regering helpt Nederlanders om Libanon te verlaten vanwege de verslechterde veiligheidssituatie in het land. Als er plekken over zijn, kan de bemanning ook mensen met een andere nationaliteit meenemen. Dat gebeurt op aanwijzing van Buitenlandse Zaken. 

Defensie en Buitenlandse Zaken voeren de repatriëring samen uit.

Bron: Defensie

x
Leestijd: ± 50 seconden

Personeelsbestand Defensie in de lift

In de eerste acht maanden van dit jaar zijn 6.283 mensen bij Defensie komen werken. Het betreft 2.702 militairen, 1.087 reservisten en 2.494 man burgerpersoneel. Dat meldt TOS (Trends, Onderzoeken en Statistiek) in zijn jongste managementrapportage over personeel.

Behalve dat er nieuw personeel bij kwam, bleven er ook meer mensen bij Defensie dan in het verleden. Een reden daarvoor kan zijn dat manschappen en korporaals tegenwoordig een vaste aanstelling krijgen, en het nieuwe HR-beleid. Maatregelen als ‘behouden, binden en inspireren’ spelen ook een rol. Na aftrek van de hoeveelheid ‘uitstromers’ steeg het aantal beroepsmilitairen met 654. Vorig jaar lag dat aantal in dezelfde periode op negentig.

De toename van nieuw personeel heeft ook te maken met het Dienjaar Defensie. Van de eerste lichting van 136 man bleven er 102. Het merendeel werd beroepsmilitair of reservist, een enkeling burger. Er solliciteerden vierduizend man voor een plek in het Dienjaar.

Bron: Defensie

x
Leestijd: ± 1 minuut

Contract nieuwe onderzeeboten getekend

Defensie heeft met de Franse Naval Group een leveringsovereenkomst voor de vier nieuwe onderzeeboten getekend. De eerste twee komen binnen tien jaar.

Staatssecretaris Gijs Tuinman noemt het project van groot belang. “De dreiging neemt overal om ons heen toe. We investeren fors in onze slagkracht en onze bijdrage aan de NAVO. Dat doen we vanuit de overtuiging dat een geloofwaardige afschrikking de beste verdediging is. We voorkomen oorlog door ons erop voor te bereiden.” De nieuwe onderzeeboten vervangen de oude van de Walrusklasse. Die zijn sinds 1990 in de vaart en nodig aan vervanging toe.

De ‘subs’ krijgen kruisvluchtwapens aan boord. Ook hebben ze de beschikking over sensoren en communicatiesystemen om inlichtingen te verzamelen en te delen. De onderzeeboten krijgen de namen Orka, Zwaardvis, Barracuda en Tijgerhaai.

Bij de bouw moet ongeveer 1 miljard euro worden besteed aan opdrachten bij Nederlandse bedrijven en ook Nederlandse kennisinstituten zijn bij het project betrokken.

Bron: Defensie

x
Leestijd: ± 35 seconden

Bommengooier Pearl Harbor overleden

Op 106-jarige leeftijd is vorige week de laatste overlevende van de aanval op Pearl Harbor, de Japanner Masamitsu Yoshioka, overleden. Het bombardement vond plaats op 8 december 1941. Het projectiel dat Yoshioka afvuurde, kostte 58 Amerikaanse militairen het leven.

Bij de aanval sneuvelden circa 2.400 Amerikaanse militairen. Naar aanleiding ervan verklaarden de VS Japan de oorlog en kwam zo in de Tweede Wereldoorlog terecht. Achteraf verklaarde Yoshioka zijn actie te betreuren en op een toekomst zonder oorlog te hopen.

Gedurende zijn leven kon hij nooit de moed opbrengen om naar Pearl Harbor te reizen. Wel uitte hij de wens om zijn slachtoffers zijn respect te betuigen.

Bron: de Telegraaf

x
Leestijd: ± 45 seconden

Dienjaarcampagne van start gegaan

Met als titel ‘365 dagen alles uit jezelf halen’ is Defensie deze week een campagne gestart om nog meer jongeren te interesseren voor het Dienjaar.

De campagne bestaat uit korte video’s op social media, een commercial in de bioscoop en onlineadvertenties. Sinds gisteren zijn op You Tube interviews te zien met militairen uit het Dienjaar.

Het Dienjaar loopt goed, toch probeert Defensie nog meer jongeren binnen te halen. Ze krijgen de kans om zich zowel op het persoonlijke als op het professionele vlak te ontwikkelen. Na binnenkomst onderga je een basisopleiding waarna je ergens in de krijgsmacht aan de slag gaat. Dienjaar voorbij? Dan kun je blijven als beroepsmilitair, burger of reservist.

Bron: Defensie

x
Leestijd: ± 50 seconden

Veteranendag 2025 ‘gewoon’ in Den Haag

Zoals de Defensiekrant al eerder berichtte, is de Nationale Veteranendag volgend jaar als vanouds in Den Haag. Dat bevestigde de inspecteur-generaal der krijgsmacht, luitenant-generaal der mariniers Frank van Sprang, vorige week bij de Nationale Taptoe in Rotterdam nogmaals.

Veteranendag is altijd op de laatste zaterdag van juni. In 2025 is dat op de 28e. De dagen ervoor (24-26 juni) is Den Haag gastheer voor een grote NAVO-conferentie. Vele staatshoofden, regeringsleiders en ministers komen daar naartoe. Voor hun beveiliging zijn talloze politieagenten en personeel van onder meer Defensie, veiligheidsdiensten en de gemeente nodig. Daarom rees ooit de vraag of Veteranendag in 2025 niet kleinschaliger moet worden gehouden. Maar ook of het evenement überhaupt wel in Den Haag kan doorgaan. “Veteranendag 2025 is in Den Haag in aanwezigheid van koning Willem-Alexander”, aldus Van Sprang.
Het defilé van oud-strijders door de stad wordt wel geschrapt. Dat is dit keer op het Malieveld.

Bron: Nederlands Dagblad

x
Leestijd: ± 1 minuut

Rutte aangetreden als nieuwe NAVO-baas

Oud-premier Mark Rutte heeft zijn eerste werkdagen als nieuwe secretaris-generaal van het NAVO-bondgenootschap achter de rug. Afgelopen dinsdag volgde hij op het hoofdkwartier van het bondgenootschap in Brussel Jens Stoltenberg op.

Rutte noemde bij zijn aantreden Oekraïne als prioriteit. Hij voegde eraan toe dat dit land thuishoort in de NAVO. Volgens hem moet Oekraïne militair gesteund blijven in de oorlog met Rusland. De Nederlander zei dat de NAVO alles in het werk moet stellen om ervoor te zorgen dat Oekraïne de oorlog doorstaat. Daarvoor zal de alliantie de beloftes aan het land moeten inlossen.

Het aantreden van Rutte viel samen met het begin van het Israëlische grondoffensief tegen Hezbollah in het zuiden van Libanon. “Uiteraard gaat de NAVO hier niet over, maar we zijn zeer bezorgd.”

Geen zorgen maakt Rutte zich over de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Zo vond Trump het tijdens zijn presidentschap oneerlijk dat Amerika een onevenredig grote bijdrage levert aan het bondgenootschap. Hij drong aan op meer bestedingen door de Europese landen. Intussen hebben de meeste daarvan zich toegelegd op de afspraak om minimaal twee procent van hun bruto nationaal product in Defensie te investeren.

Bron: NOS Teletekst & nu.nl

Toen nog minister-president Rutte op werkbezoek bij Nederlandse militairen in Irak. Foto: Defensie.
x
Leestijd: ± 1 minuut

Enquête Defensie onder jongeren

Defensie zet het wapen van de enquête in om de vrijwillige instroom van militairen te verhogen. Het gaat niet alleen om een zoektocht naar beroepsmilitairen; de organisatie wil ook meer dienjaarmilitairen en reservisten werven. Dat moet leiden tot een ‘schaalbare krijgsmacht’ die meebeweegt met de dreigingen. Dit heeft staatssecretaris Gijs Tuinman gemeld aan de Tweede Kamer.

Defensie streeft ernaar in 2030 volledig gevuld te zijn. Daarvoor moeten er geleidelijk meer militairen instromen, tot jaarlijks zo’n negenduizend vanaf 2029. De enquête moet daaraan een bijdrage leveren. De organisatie krijgt hiermee een beeld van hoe jongeren aankijken tegen de verschillende facetten van het werk bij Defensie.

De enquête is de eerste stap van het kabinet op weg naar een nieuw dienmodel. Dat zal voorzien in maatregelen met een steeds meer verplichtend karakter tussen vredestijd en oorlogstijd. Het dienmodel moet leiden tot een toekomstbestendige krijgsmacht die in staat is snel op te schalen bij een mogelijke conflictsituatie. De enquête richt zich op een bredere groep jongeren, in de leeftijd van 18-27 jaar.

Bron: Defensie

x
Leestijd: ± 40 seconden

Zeemijnen in Vlissingen geruimd

De binnenhaven van Vlissingen is weer een stukje veiliger. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) takelde er vandaag drie zware zeemijnen uit het water. De explosieven uit de Tweede Wereldoorlog zijn vervolgens op de Noordzee tot ontploffing gebracht.

De operatie gebeurde in samenwerking met de bemanning van duikvaartuig Nautilus. Dit marineschip nam de mijnen aan boord en voer door de sluis naar open zee. Ver uit de kust liet de EOD de projectielen ontploffen.

Het ging om zogeheten GG-mijnen, die elk zo’n negenhonderd kilo springstof bevatten. Ze behoren tot de zwaarste categorie zeemijnen. In de oorlog dropten de Duitsers die onder meer uit vliegtuigen. Aan het einde van de oorlog legde de vijand ook mijnen in het havengebied. Dit met de bedoeling om Vlissingse kades te vernietigen.

Militaire explosievenruimers ruimden op 10 mei ook al een zware zeemijn in Vlissingen. Kort daarna werden er nog drie exemplaren aangetroffen. Eén daarvan lag ongeveer drie meter onder de ander en moest daarom vrij gezogen worden van zand en slib. Militaire duikers konden het exemplaar toen pas onderzoeken. Tijdens deze werkzaamheden stuitten ze ook nog op een derde mijn. Gevaar voor de bevolking is er niet geweest; de mijnen hadden geen ontsteking.

Bron: Defensie

x
Leestijd: ± 30 seconden

Meer vliegtuigen Midden-Oosten

US Central Command heeft liefst drie extra squadrons vliegtuigen naar het Midden-Oosten gestuurd. Het gaat F-15E ‘Strike Eagles’ (foto/US Air Force), F-16’s en A-10 Thunderbolts.

De inzet komt na een aanval op Israël vanuit Iran met ballistische raketten. Schepen van de Amerikaanse Zesde Vloot zijn ingezet om vanaf zee projectielen uit de lucht te schieten. Daarbij zijn de destroyers USS Cole (DDG 67) en USS Bulkeley (DDG 84) actief geweest.

Bron: US Central Command