Tekst Jack Oosthoek

x
Leestijd: ± 40 seconden

Reaper maakt eerste oefenvlucht

Een onbemand MQ-9 Reaper-vliegtuig van de luchtmacht heeft deze week vanaf zijn thuisbasis Vliegbasis Leeuwarden voor het eerst een oefenvlucht gemaakt. Dat gebeurde boven land en zee.

Vanaf nu wil de luchtmacht met de Reaper onder meer de samenwerking van het toestel met jachtvliegtuigen, grondtroepen en luchtverkeersleiding beoefenen. Eenheden daarvan trainen de komende weken in het gebied waar de Reaper zijn vlucht maakte. Dat gebeurt in het kader van de Weapon Instructor Course. De vluchten zijn tevens bedoeld om MQ-9-vliegers op te leiden. Overigens vliegt de luchtmacht al sinds april met de tien meter lange Reaper. Dat gebeurde niet in ons land, maar in Roemenië.

Nederland heeft 4 MQ-9 Reapers aangeschaft. Producent General Atomic Aeronautical Systems in de Verenigde Staten leverde het eerste exemplaar op 7 juli 2021 af. Op 20 april 2022 vond vanaf Curaçao de eerste trainingsvlucht plaats. Twee maanden later bestelde Defensie versneld nog eens 4 MQ-9 Reapers. De (onbewapende) machines zijn op Vliegbasis Leeuwarden gestationeerd bij 306 Squadron.

x
Leestijd: ± 50 seconden

Defensie sluit toegangspoorten voor fietsen tijdelijk

In een tv-uitzending heeft journalist Alberto Stegeman deze week laten zien hoe een voormalig militair zich via een uitsparing bij een toegangspoort toegang tot een defensieterrein verschafte. De ruimte was bedoeld om een fiets doorheen te voeren.

Naar aanleiding van het programma zijn op alle defensie-toegangspoorten met een fietsdoorgang tijdelijk extra sloten aangebracht, of is toezicht aanwezig. Voor defensiemedewerkers betekent dit dat ze via een andere ingang naar binnen moeten. Defensie zoekt samen met de leverancier van de toegangspoorten naar een structurele oplossing voor het probleem.

Stegeman wist al vaker op defensielocatie te komen. Daarnaast heeft de Algemene Rekenkamer eerder vastgesteld dat de beveiliging van Defensie niet altijd klopt. Dat kwam aan bod in een kritisch rapport van de rekenkamer en op Verantwoordingsdag in 2022. 

Hoewel Defensie de beveiliging van haar complexen de afgelopen jaren heeft verscherpt, zijn incidenten nooit helemaal te voorkomen. Daarom wordt onderzocht of meer maatregelen nodig zijn.

x
Leestijd: ± 60 seconden

Reservisten beëdigd in Den Haag

Op het markante Lange Voorhout in Den Haag zijn vorige week onder het oog van het publiek meer dan 60 reservisten beëdigd. Dat gebeurde door staatssecretaris Gijs Tuinman.

Defensie telt circa 7.400 reservisten die behalve in het bedrijfsleven ook bij krijgsmacht zelf werken. Volgens Tuinman hebben ze veel te bieden. “Met jullie kennis en ervaring kunnen we verder bouwen aan een toekomstbestendige krijgsmacht”, hield hij de aangetreden reservisten voor. Daarbij gaf de bewindsman aan reservisten een minder goed woord te vinden. Liever omschrijft hij ze als ‘volwaardige militairen met een parttime contract’. “En die zitten zeker niet op de reservebank.”

Volgens de jongste Defensienota krijgt Defensie er in de komende jaren veel reservisten bij. Dat heeft te maken met de krijgsmacht ‘nieuwe stijl’, die ‘schaalbaarder’ wordt en flexibeler en sneller moet kunnen inspelen op toekomstige dreigingen. Dit is nodig om Nederland en het NAVO-verdragsgebied te verdedigen tegen alle vormen van aanvallen. In de aanloop naar een conflictsituatie moet snel worden ‘opgeschaald’ om vervolgens weer ‘af te schalen’. Al met al moet de toekomstige krijgsmacht voor een derde uit reservisten bestaan. Ze krijgen een oproep wanneer hun specifieke kennis of vaardigheid nodig is. 

x
Leestijd: ± 60 seconden

Burgemeester Aboutaleb benoemd tot eremarinier

Het Korps Mariniers heeft op een speelse manier afscheid genomen van burgemeester van Ahmed Aboutaleb van Rotterdam. Begin deze week ‘ontvoerden’ militairen van de marine-eenheid hem vanuit zijn kantoor om hem later die dag tot eremarinier te benoemen. Met de actie dankt het Korps Mariniers Aboutaleb voor zijn inzet voor dit defensieonderdeel. Hij zette zich onder meer in voor het behoud van de in de havenstad gevestigde Van Ghentkazerne en het Mariniers Opleidingscentrum.

De commandant van het Korps Mariniers, brigadegeneraal Ivo Moerman, stond aan het hoofd van de eenheid die Aboutaleb ‘ontvoerde’. Hij pikte hem op op diens kantoor en nam hem mee naar de Van Ghentkazerne. Daar stapte het gezelschap over op een onderscheppingsboot van de marine en bekeek een demonstratie van Special Forces.

Als hoogtepunt van de ‘ontvoering’ ontving Aboutaleb een oorkonde en werd benoemd tot honorair marinier, ofwel eremarinier. Daarbij overhandigde korpscommandant Moerman hem een sabel. Het is voor het eerst dat een burger wordt ‘gepromoveerd’ tot honorair marinier.

Bron: Defensie

x
Leestijd: ± 50 seconden

Oudgedienden bezoeken NLDA in Breda

Acht veteranen uit de Tweede Wereldoorlog zijn deze week te gast geweest op de Nederlandse Defensie Academie (NLDA) in Breda. Behalve uit Nederlanders bestond de groep uit Amerikanen, Britten, Canadezen en Polen.

Op de Koninklijke Militaire Academie spraken de oudgedienden met aspirant-officieren. Daarna legden ze op de Poolse begraafplaats in Breda bloemen bij het graf van generaal Stanislaw Maczek. Onder zijn leiding zuiverde de 1st Polish Armoured Division de Brabantse stad 80 jaar terug van Duitse troepen. Maczek en de onder hem vallende militairen werden in 1944 benoemd tot ereburgers van Breda. Reden voor het bezoek was de herdenking, dit jaar, van 80 jaar Vrijheid. Dit en volgend jaar schenkt ons land veel aan het einde van de Tweede Wereldoorlog.

De komende weken bezoekt de groep andere locaties in ons land die belangrijk waren bij de bevrijding. De Nederlanders dienden ooit bij de Prinses Irene Brigade en bij de marine.

Bron: Defensie

x
Leestijd: ± 60 seconden

Poetin wil Russisch leger uitbreiden

President Vladimir Poetin wil de omvang van het Russische leger met 180.000 manschappen te vergroten tot 1,5 miljoen militairen. Daarmee zouden de Russen het een na grootste leger van de wereld krijgen, na China.

Op de website van het Kremlin geeft Poetin opdracht om de totale omvang van de strijdkrachten op 2,38 miljoen militairen te brengen. 1,5 miljoen daarvan zouden actieve militairen moeten zijn. Volgens gegevens van het International Institute for Strategic Studies (IISS), een militaire denktank, zou een dergelijke toename betekenen dat Rusland de Verenigde Staten en India voorbijstreeft qua aantal actieve gevechtssoldaten. Volgens het IISS heeft China iets meer dan 2 miljoen actieve militairen.

Andrei Kartapolov, voorzitter van de defensiecommissie van het Russische Lagerhuis, zei dat de toename van het aantal actieve troepen deel uitmaakt van een plan om de strijdkrachten te hervormen en hun omvang te vergroten. Dat past bij, zoals hij het omschreef, de huidige internationale situatie en het gedrag van ‘onze voormalige buitenlandse partners’. "We moeten nieuwe structuren en militaire eenheden vormen om de veiligheid in het noordwesten (van Rusland) te waarborgen. Dat aangezien Finland, waaraan we grenzen, zich bij het NAVO-blok heeft aangesloten. Om dit proces uit te voeren, moeten we het aantal troepen vergroten”, aldus Kartapolov tegen de Parlamentskaya Gazeta, de interne krant van het Russische parlement.

Bron: Reuters 

x
Leestijd: ± 30 seconden

Extra infoavond over toekomst Vliegbasis Leeuwarden

Defensie houdt op dinsdagavond 1 oktober een extra informatiebijeenkomst over mogelijke uitbreiding van Vliegbasis Leeuwarden. De zaaldeur gaat om zeven uur open, vanaf halfacht doen defensiemedewerkers de plannen uit de doeken.

De naam van de locatie wordt nog bekendgemaakt. Vorige keer was de informatiebijeenkomst in het WTC Hotel in Leeuwarden. De bezoekers toonden zich toen bezorgd over de plannen. Zij ervaren onder meer veel herrie van de (nieuwe) F-35-gevechtstoestellen, zo viel te beluisteren. Mogelijk krijgt Defensie meer toestellen en wordt de tweede start- en landingsbaan verlengd. Defensie wil daarvoor grond aankopen, staat te lezen in een korte uitleg bij de uitnodiging voor de nieuwe bijeenkomst.

Bron: Friesch Dagblad

x
Leestijd: ± 40 seconden

Eerste Oekraïense F-16-vliegers starten opleiding

De eerste Oekraïense militairen die in Roemenië een opleiding krijgen voor de F-16, zijn aan de klus begonnen. Als eerste stap volgen ze een theorieopleiding bij het Europese F-16-trainingscentrum op de basis Fetesti. Die duurt tot eind dit jaar, waarna de praktijklessen volgen.

Minister Brekelmans noemt het ‘een mooie stap dat de eerste vliegers uit Oekraïne begonnen zijn aan hun F-16-opleiding’. “We blijven ons samen met onze bondgenoten inzetten om de Oekraïense luchtverdediging sterker te maken. Dit is hoognodig.”

Het initiatief om Oekraïners op te leiden voor de F-16 komt van Denemarken, de Verenigde Staten en ons land. Daarnaast nam Nederland het voortouw om het trainingscentrum op te richten en stelde daarvoor F-16 ’s beschikbaar. Veertien van de in totaal achttien toestellen staan intussen in Roemenie. Verder leverde Nederland 24 F-16 ‘s aan Oekraïne zelf.

Bron: Defensie