Marineman Luuk tussen twee vuren bij missie in Midden-Oosten

De situatie in het Midden-Oosten lijkt sinds de aanslag van Hamas op 7 oktober vorig jaar explosiever dan ooit. Dagelijks zijn er vijandigheden tussen Israël en Hamas, Hezbollah, de Houthi’s en zelfs Iran. Explosies van piepers en portofoons, met tientallen doden en duizenden gewonden in Libanon tot gevolg, kwamen daar deze week bovenop. Luitenant ter zee 2OC (LD) Luuk Robesin zit – soms letterlijk – tussen die haat en nijd in. Vanuit zijn observatiepost kijkt hij tijdens zijn 1-jarige uitzending voor United Nations Truce Supervision Organisation (UNTSO) over de door zowel Syrië als Israël betwiste Golanhoogten. “We zien hier dagelijks intercepties van de Iron Dome.”

Tekst: kapitein Joris van Duin | Foto's: LTZ 2OC (LD) Luuk Robesin

De officier Logistieke Dienst is wel wat gewend als het gaat om werken in het buitenland, want eerder al zat hij 3 jaar met zijn vriendin in het Caribisch gebied. Maar vredesmissie UNTSO is van een totaal andere orde. Van 1 december 2023 tot 1 december dit jaar is Luuk een van de internationale waarnemers in Tiberias, bij de huidige grens tussen Israël en Syrië. Die zien erop toe dat beide landen zich houden aan een 75 jaar oude wapenstilstand. Terwijl Luuk dienst heeft in een spierwitte observatiepost (OP), vertelt hij over zijn belevenissen.

: Foto van 2 patches op het uniform van Luuk, waaronder een van de Observer Group Golan Tiberias.
Luuk maakt deel uit van de ‘Observer Group Golan Tiberias’.

Om met de deur in huis te vallen: hoe is de situatie daar nu?

“Het is relatief rustig. Ik draai nu een dienst op de OP en we kijken uit over de Golanhoogten. Over het algemeen is de situatie wel gespannen. We zien hier dagelijks intercepties van de Iron Dome (het luchtafweersysteem van Israël, red.) en beschietingen over en weer. Het is een kwestie van pieken en dalen.”

‘Eigenlijk zie ik mijzelf een beetje als de VAR bij het voetbal’

Wat doe je daar precies?

“Binnen de Area of Separation (AOS) mogen bepaalde militaire activiteiten niet plaatsvinden. Dat is 75 jaar geleden afgesproken. Wij kijken als internationale militaire waarnemers van de Observer Group Golan Tiberias of het vredesverdrag niet wordt geschonden. Eigenlijk zie ik mijzelf een beetje als de VAR bij het voetbal. Je bent geen scheidsrechter die kan ingrijpen. Wel rapporteren wij incidenten die wij waarnemen aan het VN-hoofdkwartier in New York. Dat is als het ware de hoofdscheidsrechter die bepaalt of er wat mee moet gebeuren en, zo ja, wat. Wij zijn dus neutraal en zijn hier op de OP ook niet bewapend.”

Luuk poseert op de OP met de Golanhoogten op de achtergrond.
Luuk op de OP.

Hoe is het leven op de OP?

“Tijdens die shifts ben je constant hier. We houden de OP dan draaiende en slapen, koken en eten op deze ‘postzegel’ van 75 bij 75 meter. Ik vergelijk het weleens met het leven op een schip. Je kunt rondlopen en in de basis is alles aanwezig, maar even naar de supermarkt gaan is er niet bij. Om de tijd goed door te komen, hebben we bijvoorbeeld ook een hardloopband gekocht en hier neergezet.”

‘Waar we eerst in soft skin vehicles reden, is nu alles armoured’

Op 7 oktober voerde Hamas een grootschalige aanval uit op Israël. Het conflict verspreidde zich als een olievlek in de regio. Wist je dat al voordat je op uitzending ging?

“Tijdens de zomer van 2023 ben ik 'opgewerkt' en in december ging ik op missie. Uiteindelijk wist ik dus dat de situatie een stuk gespannener zou zijn, maar tijdens het opwerken was daar nog geen sprake van. De kaarten zijn nu heel anders geschud. Het karakter van deze peace keeping-missie is een stuk operationeler, ook in onze perceptie. Waar we eerst in soft skin vehicles reden, is nu alles armoured. En als we de poort uitgaan, doen we het scherfvest aan.”

De inslag van een explosie op de Golanhoogten.
De impact van raketten en drones is in de wijde omgeving te zien en te horen.

Wat krijg je precies mee van de strijd?

“We zien geregeld zaken als beschietingen, ontvoeringen en tanks die op elkaar schieten. Nog veel heftiger was de grootschalige drone- en raketaanval van Iran op Israël, in april. We hoorden al vroeg dat er een aanvalsgolf kwam. Vanuit onze OP zagen we veel kleine lichtpuntjes in de lucht steeds dichterbij komen. Israël reageerde op de dreiging met gevechtsvliegtuigen die drones en raketten uit de lucht haalden en met de Iron Dome. De hele lucht stond in de fik; die bak aan geweld maakte diepe indruk.”

‘Als er beschietingen zijn moeten we soms de schuilkelder in’

Wat voor effect heeft dit alles op jullie missie?

“We rapporteren alles wat we waarnemen aan de VN in New York. Daar kunnen we het vrij druk mee hebben. Als er trouwens beschietingen over en weer zijn, dan moeten we soms de schuilkelder in.”

Een witte patrouillewagen van de VN rijdt door een diepe plas.
Luuk en zijn collega’s verplaatsen zich inmiddels in gepantserde voertuigen.

‘De situatie hier is niet zwart-wit’

Hoe is dat voor je thuisfront?

“Mijn vriendin kwam onlangs op bezoek en kreeg toen mee hoe het hier echt is. Wat je leest op bijvoorbeeld de site van de NOS klopt aardig, maar in het echt voelt het toch anders. Zo moest ik weer aan het werk en was zij in mijn verblijf (buiten het strikte missiegebied, red.) aan het wachten op haar vlucht naar huis. Op dat moment werd de situatie wat onrustiger en besloten vliegmaatschappijen alle vluchten te cancelen. Mijn ouders en zij halen ook op zo’n moment meer informatie uit het nieuws dan bij mij vandaan. Daardoor zijn ze soms bezorgd, terwijl ik me hier veilig voel. Al ben ik natuurlijk wel op mijn hoede.”

Hoe sta je zelf ‘in de wedstrijd’?

“In principe lopen wij geen direct gevaar. Beide partijen hebben met dat vredesverdrag ingestemd, inclusief ons als neutrale observanten. Wij zijn dus geen direct doelwit. Binnen honderd meter staat echter wel een post van het Israëlische leger. Stel dat die wordt beschoten, dan kan een raket of drone zomaar afdwalen. Daarom nemen we alle waarschuwingen serieus en gaan we ook de shelter in als er risico’s zijn.”

Luuk traint op een Wahoo-fiets, een soort hometrainer.
Vorig weekend voltooide Luuk een volledige triatlon. Trainen, ook op de OP, was daarom een must.

‘Trainen voor de triatlon en een master Bestuurskunde zijn prettige afleidingen’

Wat is jouw beeld van het conflict?

“Vooraf las ik boeken over de ontstaansgeschiedenis van Israël en de situatie hier. Maar als je eenmaal hier bent, lijkt het veel ingewikkelder. Laat ik het zo zeggen: de situatie hier is niet zwart-wit, er zitten vele tinten grijs tussen.”

Tot slot: je bent daar een jaar. Wat doe je in je vrije tijd?

“In de praktijk zitten we een groot deel van de maand op de OP. Maar daarbuiten probeer ik de focus op iets anders te leggen. Want om constant met dit conflict bezig te zijn… Daarom trainde ik hier op de fiets en de hardloopband voor de hele triatlon (3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen, 42,2 kilometer hardlopen, red.). Vorig weekend werd die bij Amsterdam gehouden. Door mijn vele trainingen hier, ging het boven verwachting goed! Bovendien doe ik een master Bestuurskunde, waar ik veel tijd aan kwijt ben. Dat zijn prettige afleidingen.”