Tekst KAP Joris van Duin

x
Leestijd: +/- 30 seconden

Marine test eerste varende drone

De Koninklijke Marine test sinds deze week uitvoerig de eerste varende drone. De USV90 (Unmanned Surface Vehicle 90) is een negen meter lange, op het water inzetbare drone. Deze kan goederen en mensen vervoeren, maar ook verkenningen uitvoeren. De Mijnendienst gaat er gebruik van maken.

De USV90 functioneert als een soort watertaxi. Met het vaartuig zijn andere kleinere (onderwater)drones vanaf een moederschip te transporten naar een zeegebied waar mijnen en andere explosieven liggen. Denk aan bommen uit de Tweede Wereldoorlog. Deze andere drones kunnen de explosieven vervolgens identificeren en onschadelijk maken. De bemanning van het moederschip blijft op deze manier op veilige afstand.

Bron: Defensie

Een kleinere onderwaterdrone die vanaf naar een gebied waar mijnen en explosieven liggen, wordt geprepareerd.
x
Leestijd: +/- 20 seconden

2.500 Nederlandse militairen lopen 4Daagse

Het kan je haast niet zijn ontgaan: bijna 2.500 Nederlandse militairen zijn begin deze week in Nijmegen van start gegaan met de 4Daagse. Zij waren in het gezelschap van zo’n 4.000 buitenlandse militairen, die vanaf Kamp Heumensoord vertrokken.

De militairen maken deel uit van een deelnemersveld van in totaal meer dan 45.000 wandelaars. De 106e editie van de 4Daagse eindigt vandaag. Hoeveel (Nederlandse) militairen de eindstreep hebben gehaald, is op dit moment dan ook nog niet bekend.

Bron: Defensie

Bijna 2.500 Nederlandse militairen lopen de 4Daagse.
x
Leestijd: +/- 25 seconden

Marine en industrie bundelen krachten

De marine en de industrie slaan de handen ineen om te zorgen dat de schepen en hun wapenarsenaal op orde blijven. Dat is woensdag met handtekeningen bezegeld. Het akkoord vormt de eerste stap naar een langdurige samenwerking die voor maritieme veiligheid moet zorgen. 

Voor de marine betekent dit de komende jaren een ingrijpende vernieuwing. De vloot wordt bijna volledig vervangen. Tegelijkertijd gaat ook het onderhoud aan het bestaande materieel door. Met de ondertekende overeenkomst worden stappen gezet om zowel bij de vervanging, als het onderhoud meer en anders samen te werken. Defensie gaat daartoe voor langere periodes relaties aan met bedrijven.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 30 seconden

‘Duitsland wil steun aan Oekraïne halveren’

Duitsland is van plan de militaire steun aan Oekraïne in 2025 te halveren tot 4 miljard euro. Dit ondanks zorgen over wel of niet aanhoudende Amerikaanse steun. Dat staat in een conceptbegroting die Reuters heeft ingezien.

De Duitse regering hoopt dat Oekraïne toch in staat zal zijn om het grootste deel van de militaire behoeften te dekken, dankzij 40 miljard euro aan leningen uit opbrengsten van bevroren Russische activa. "De financiering van Oekraïne is voor de nabije toekomst veiliggesteld dankzij Europese instrumenten en de G7-leningen", zei de Duitse minister van Financiën, Christian Lindner. Duitsland heeft kritiek gekregen omdat het herhaaldelijk een NAVO-doelstelling miste om 2 procent van zijn BBP aan defensie te besteden. Het land streeft ernaar om in 2025 aan die norm te voldoen.

Bron: Reuters

x
Leestijd: +/- 40 seconden

Defensie zoekt ruimte voor munitieopslag, gemeenten willen niet

In verschillende Nederlandse gemeenten is onrust ontstaan, omdat Defensie zoekt naar meer ruimte om munitie op te slaan. Defensie wil naast de al bestaande depots een nieuwe grootschalige opslag of twee kleinere opslagplaatsen. Daarvoor heeft het acht locaties op het oog, maar de gemeenten waarin die terreinen liggen, zien het stuk voor stuk niet zitten. Dit omdat in verband met de veiligheid woningen en andere gebouwen zouden moeten worden gesloopt.

In totaal heeft Defensie zeventig hectare nodig voor de grootschalige opslag. Een locatie moet aan best wat eisen voldoen: zo moet er bij voorkeur een goede aansluiting zijn op hoofdwegen, binnenvaart en spoorwegen. Ook moet er zo weinig mogelijk bebouwing in de omgeving zijn en kan de locatie bijvoorbeeld niet onder een laagvliegroute liggen. De gemeenten waarin de acht beoogde locaties liggen, onderkennen de nood van de krijgsmacht, maar staan niet te springen om een depot in de eigen regio. De gemeente Buren geeft aan grote bezwaren te hebben. In Dalfsen zijn er ‘grote vraagtekens’ en in de gemeente Dinkelland is het bestuur er ‘op zijn zachtst gezegd niet blij mee’.

Bron: NOS

Een archieffoto van de marinehaven in Den Helder
x
Leestijd: +/- 25 seconden

Von der Leyen wil aparte commissaris voor Defensie

Ursula von der Leyen wil de komende vijf jaar een ‘echte Europese Defensie-unie’ opbouwen. Om dat voor elkaar te krijgen, gaat ze een commissaris voor Defensie benoemen.

Dat zei ze donderdagochtend, enkele uren voor ze werd herkozen als voorzitter van de Europese Commissie. “De lidstaten zullen altijd verantwoordelijk blijven voor hun eigen troepen, van doctrine tot inzet, maar Europa kan veel doen om de inspanningen ter versterking van de defensie-industrie, innovatie en interne markt te ondersteunen en coördineren.” De komende vijf jaar wil Von der Leyen ook extra inzetten op veiligheid. Een concreet onderdeel daarvan is het versterken van Europol en de Europese grenswacht Frontex.

Bron: ANP

x
Leestijd: +/- 25 seconden

Oekraïne wil Gripen

Zweden en Oekraïne onderhandelen momenteel over de overdracht van Saab JAS-39 Gripen-gevechtsvliegtuigen aan Kyiv.

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky en Zweedse functionarissen zijn sinds 2023 in gesprek over de overdracht van Gripens. Toen hield het Scandinavische land zich nog op de vlakte, maar nu Zweden deel uitmaakt van de NAVO, zijn de ministeries van Defensie van beide landen de onderhandelingen begonnen. Het zou mogelijk het derde ‘Westerse’ type gevechtsvliegtuig worden voor de Oekraïense luchtmacht, naast de eigen MiG-29 ‘Fulcrum’. Onder meer ons land levert F-16’s en de Franse regering is gevraagd om de Mirage-2000. (Foto: Saab)

Bron: Aerotime.com

x
Leestijd: +/- 20 seconden

Dronken man met messen opgepakt

Medewerkers van Marechaussee Scheldestromen hebben zaterdagavond een dronken man opgepakt, die mensen lastig viel met twee messen. Dat gebeurde in het Brabantse Hoogerheide.

De marechaussees kwamen als eerste ter plaatse, nadat een melding hierover bij de politie binnenkwam. Ze hebben de man de messen op de grond laten leggen en hem daarna aangehouden wegens wapenbezit en openbare dronkenschap. De steekwapens zijn in beslag genomen.

Bron: Koninklijke Marechaussee

x
Leestijd: +/- 30 seconden

Engelandvaarder Ellis Brandon overleden

Engelandvaarder Ellis Brandon is op 101-jarige leeftijd overleden. Zo werd vandaag bekend. Ze was de oudste nog levende Engelandvaarder en een van de weinige vrouwelijke verzetsstrijders die in de jaren 1940 – 1945 uit Nederland ontkwamen om vanuit Engeland de strijd voort te zetten.

Brandon hielp in Amsterdam Joodse gezinnen en was betrokken bij diefstal van bonkaarten en de verspreiding van de illegale krant Het Parool. In 1942 ontkwam ze maar net aan arrestatie en dook ze onder. In 1943 wist ze het land uit te komen met haar vriend. Ze wilde als spion terug naar Nederland of vechten bij het Engelse leger, maar ze kreeg in Londen administratief werk.

Bron: NOS