Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere twee weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier dan ook met de krijgsmacht te maken hebben. Genomen door zowel professionals als gepassioneerde amateurfotografen.

Tekst: Evert Brouwer | Foto's: Diversen

WE ZOEKEN UW DEFENSIEFOTO’S

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Hoe cliché ook, in onze razendsnelle maatschappij waarin het steeds drukker lijkt te worden, nemen we minder vaak de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie emotioneert, fascineert en laat zien hoe zaken in elkaar steken. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO’S GEZOCHT!

Militairen op straat gezien? F-35’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden en dorpen, in de meest afgelegen delen van Nederland en in verlaten natuurgebieden.

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto(’s) met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb.

Tip van Mehdi

Mehdi Manshanden is me toch een bezige bij! De ene keer loopt ze mee met de Nacht van de Vluchteling, de andere dag staat ze bij Eindhoven Airport uren te posten om een A400 van de Duitse luchtmacht te fotograferen. En is daarna weer met een aantal leeftijdgenoten op de hei om een laag overkomende CH-47 Chinook op de plaat te zetten. Al hebben we daar geen foto van meegenomen. Wat dat laatste betreft heeft ze nog wel een tip voor de spotters en fotografen: doe een gekleurd hesje aan voor de veiligheid, zodat zowel de vlieger als de oefenleiding je in de gaten heeft. “Ik heb zo’n hesje inmiddels standaard ‘op de man’”, zo laat ze weten.

Een Duitse A400 op vliegbasis Eindhoven.

RNLAF op GLV5

Onze Mehdi, nog net geen 16 jaar jong, is trouwens helemaal thuis in de luchtmachttaal. “Ik hoorde dat er wat helikopters van RNLAF terug in Nederland zijn, dus ik verwacht dat ik die binnenkort ook weer volop kan fotograferen op de GLV5”, meldt ze. Voordat u denkt, die zoeken we op: RNLAF is de internationale afkorting voor de Koninklijke Luchtmacht (Royal Netherlands Air Force). GLV5 staat voor Gebied Laag Vliegen 5 en dat is bij Oirschot, in Noord-Brabant. Op 19 juni ‘pakte’ Mehdi deze vijf Apaches mee die vanaf Eindhoven Airport vertrokken. “Een mooi gezicht zo, met die wolken op de achtergrond. Ook kon ik nog wat scherpere foto’s maken toen ze overvlogen.”

Nieuw loot aan de boom

En we hebben weer een nieuwe deelnemer aan LENS!. Welkom Ben van den Boomen. Hij legt bij zijn introductie uit dat luchtvaartfotografie een van zijn hobby’s is. “Helikopters in het wild zijn mijn specialiteit en passie”, legt Ben uit. Nou, dat behoeft geen verder betoog. Om tot een goede plaat te komen, legt hij naar eigen zeggen vele kilometers in zand, modder, regen, wind, hitte en ongelijk terrein af. “Soms voel ik me dan ook meer militair dan burger, omdat ook ik met zware rugzak en met twee camerabody's door het gebied manoeuvreer.” Op de foto de voorlopig jongste telg van 301 squadron, de AH-64E Apache Q-42, callsign BAT02. “Omdat de GLV5 (zie vorige foto, red.) nog behoorlijk nat is, zorgt de downwash voor de nodige waterverplaatsing, wat een mooi effect oplevert. Het is een keer wat anders dan zand.”

Een Apache vliegt vlak boven de grond.

Hulp voor Palau

Een duiker van Underwater Construction Team Two van de Amerikaanse marine voert reparaties uit aan de kademuur van de haven van Malakal. Tijdens de oefening Valiant Shield 24 (VS24) in Koror, hoofdstad van de republiek Palau in Oceanië, zet het team zich in om de belangrijkste commerciële haven van Palau te verbeteren. VS24 is een multinationale, tweejaarlijkse oefening rond Guam, de Noordelijke Marianen, Palau, en het grote oefen(zee)gebied Mariana Island Range Complex. (Foto: sergeant Nello Miele)

Een duiker van de marine in actie onder water.

Thunderbirds are Go!

Het United States Air Force Air Demonstration Squadron, beter bekend als Thunderbirds, heeft op 4 juli een fraaie show uitgevoerd in Battle Creek, Michigan. De F-16 Fighting Falcons vormden het hoofdprogramma van de Battle Creek Field of Flight Air Show, waar ook een ballonfestival en de Fourth of Flight Air Show toe behoorden. (Foto: sergeant Dakota Carter)

De Thunderbirds voeren een manoeuvre uit in de lucht.

Gas, gas, gas!

Sergeant Noah Cumming van de Amerikaanse landmacht heeft zijn gasmasker maar eens opgedaan. Je zou bijna denken dat hij deel uitmaakt van het Holifeest, het kleurrijke lente- en nieuwjaarsfeest van de Hindoestanen. Maar aangezien die viering in maart plaatsheeft en deze foto pas een paar dagen oud is, moet er iets anders aan de hand zijn. En dat is ook zo: de militair deed mee aan een gevechtsoefening met traangas op oefenterrein Grafenwöhr in Duitsland. Samuel Signor is de fotograaf.

Een militair met gasmasker op loopt door een rode rookwolk, die traangas moet simuleren.

Humpty Doo maar

De jaarlijkse oefening Predators Run voor special forces in Australië levert altijd fraaie platen op. Op deze foto van Juan Torres stappen Britse Royal Marines Commandos van 40 Commando Group uit een MV-22B Osprey van het Marine Medium Tiltrotor Squadron 268.

De oefening heeft plaats rond Humpty Doo in Noord-Australië, een gebied dat wordt doorsneden door Arnhem Highway. Gastheer is de Australian Army 1st Brigade. Behalve Britten, Amerikanen en Aussies, doen eenheden van de Filippijnse en Maleisische krijgsmacht mee.

Britse mariniers lopen uit een MV-22B Osprey van de Amerikaanse mariniers.

Marine eert veteranen

Het Commando Zeestrijdkrachten (CZSK) heeft donderdag 11 juli de marineveteranen geëerd met de Veteranendag Koninklijke Marine in Den Helder. Tijdens dit jaarlijks terugkerende evenement bedankt het CZSK de actief-dienende veteranen en oudgedienden voor hun inzet, nu en/of in het verleden. Iets dat je als oud-marieman of -vrouw vanzelfsprekend niet wilt missen. Net als bijvoorbeeld een rondvaart, zoals dit jaar op de hybride sleper Waddenzee langs onder meer Zr.Ms. Holland. Onze fotograaf Paul Tolenaar legde het vast. Na het rondvaren en -kijken was er ook genoeg ander vertier. Zoals een optreden van de  gevierde Gyllian, beter bekend als de ‘Zingende Barkeepster’.

De sleper Waddenzee vaart met bezoekers langs Zr.Ms. Holland in de haven van Den Helder.

Vakantiekiek

Onze vaste LENS!-fotograaf Brian van den Heuvel mag dan vakantie vieren in Friesland, dat ontslaat hem niet van de taak een bijdrage te leveren. Op zijn vraag ‘of er nog vliegbewegingen zijn rond Vliegbasis Leeuwarden’, hadden we een kort antwoord: ‘Dat hoor je vanzelf!’ En zo geschiedde, want onze Brian had binnen de kortste keren een F-35 voor zijn geheel gerepareerde lens. Dat is weer eens wat anders dan de heide rond Scherpenzeel.

Een F-35 in de lucht.