Tekst LTZ2OC Joost Margés en Jack Oosthoek
Foto Mediacentrum Defensie

x
Leestijd: +/- 45 seconden

Land- en luchtmacht trainen snelle inzet Roemenië vanuit de lucht

Zo’n 300 militairen van 11 Luchtmobiele Brigade worden komende tijd boven Roemenië gedropt. Dat gebeurt van 5 tot en met 21 mei met onder meer C-130 Hercules-transportvliegtuigen van de luchtmacht.

Het gaat om het trainen van een snelle inzetbaarheid van eenheden, over grote afstand door heel Europa. Deze Airborne-oefening, met titel Swift Response 2024, speelt zich ook in Hongarije af. Er nemen naast de Nederlandse rode baretten ook vliegtuigen en zo’n 700 militairen uit Duitsland, Frankrijk, Roemenië, Spanje en de Verenigde Staten aan deel.

Voordat de parachutisten in ‘vijandelijk’ gebied landen, komen onder andere de Pathfinders van 11 Luchtmobiel in actie. Ze zijn gespecialiseerd in het ongezien verkennen, vinden en (vrij)maken van de dropzones in Roemenië. De actie maakt deel uit van Steadfast Defender, de grootste militaire NAVO-oefening sinds het einde van de Koude Oorlog. Er nemen in totaal 90.000 militairen uit 32 NAVO-landen aan deel. Nederland levert ongeveer 4.500 militairen, duizend voertuigen en twee schepen. Met de oefening versterken de Amerikaanse en Europese krijgsmachten hun slagkracht en samenwerking, wat zorgt voor een geloofwaardige afschrikking.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 60 seconden

Giftige stoffen in water Amerikaans Camp Lejeune aangetroffen

In de periode 1953-1988 bevatte het water op de Amerikaanse mariniersbasis Camp Lejeune giftige stoffen. Dat is uit onderzoek in de VS gebleken.

Naar aanleiding van de ontdekking heeft de Amerikaanse regering een schadevergoedingsregeling in het leven geroepen voor iedereen die in genoemde periode langer dan dertig dagen op Camp Lejeune geplaatst is geweest, en ziek is geworden. Op het kamp waren toen ook Nederlandse mariniers gestationeerd. De schadevergoedingsregeling van de Amerikanen is ook voor hen toegankelijk.

In drie van de acht waterzuiveringsinstallaties op Camp Lejeune zijn destijds giftige stoffen in het drinkwater terechtgekomen. Dit kan tot ernstige gezondheidsproblemen geleid hebben, waarbij het gaat om verschillende vormen van kanker, problemen met vruchtbaarheid en andere aandoeningen.

Volgens een inventarisatie van Defensie bevonden zich in de periode 1953 - 1988 dertien Nederlandse militairen op Camp Lejeune, mogelijk met gezinsleden. Het is nog onduidelijk of zij ook daadwerkelijke gezondheidsproblemen hebben ondervonden. Zo nodig kan tot 10 augustus 2024 voor een schadevergoeding een claim worden ingediend bij het Amerikaanse Department of Navy. Meer informatie via Bureau.Case.Coordinatie@mindef.nl.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/-45 seconden

NAVO-chef gepikeerd over getreuzel met Oekraïne

Het getreuzel van de NAVO-landen om wapens aan Oekraïne te leveren heeft inmiddels ‘serieuze gevolgen op het slagveld’, zei NAVO-chef Jens Stoltenberg in Kyiv deze week. Hij verwees naar de verliezen die Oekraïne lijdt tegen Rusland.

Stoltenberg gebruikte stevige woorden na afloop van een ontmoeting met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. "Dit is een kwestie van leven of dood", zei hij over de Oekraïense militaire situatie. "De aankondiging van wapenleveranties is niet genoeg, ze moeten er ook komen", aldus Stoltenberg. De recente aankondigingen van geld en munitie komen geen dag te vroeg, wat de NAVO-chef betreft. Hij wees erop dat de VS er maanden over hebben gedaan voordat er politieke overeenstemming was over een pakket aan hulpgeld. Dat de Europese lidstaten nog niet in staat zijn gebleken de munitie te leveren op de schaal die beloofd was, steekt Stoltenberg eveneens. Hierdoor stond de Oekraïense wapenvoorraad maandenlang onder druk en werd Oekraïne gedwongen de inzet van munitie te beperken.

Zelensky zei na afloop van de ontmoeting dat hij blij was met een speciaal fonds van 100 miljard euro voor Oekraïne voor de komende vijf jaar. Hij zei echter wel te hopen dat dit bedrag niet in de plaats komt van bilaterale overeenkomsten die Oekraïne heeft met diverse NAVO-landen.

Bron: ANP

Munitie
x
Leesttijd: +/ 75 seconden

Wapens en kogels zoek in Colombia

Grote verbazing in Colombia. Bij een inspectie van verschillende militaire bases in februari en april bleken ruim vier miljoen kogels, granaten en raketten te zijn verdwenen. Volgens president Gustavo Petro is dit het gevolg van corruptie in het land.

De zaak kwam aan het licht na inspecties van de legerbases Tolemaida en La Guajura, meldt BBC News. Zo bleken op de eerste locatie ruim 80.000 kogels en bijna 10.000 granaten spoorloos. Op La Guajira was het nog een graadje erger. Daar waren 4,2 miljoen kogels en meer dan 9.300 granaten verdwenen. Tot overmaat van ramp bleken ook nog eens 40 raketten en 550 granaten weg te zijn.

Volgens president Petro zijn de wapens verkocht aan wapenhandelaren en is het Colombiaans leger al langer betrokken bij commerciële wapenhandel. Naar zijn oordeel is het wapentuig waarschijnlijk verkocht aan rebellengroepen in Colombia. Ook bestaat de kans dat ze naar Haïti zijn gesmokkeld of op de internationale markt zijn verhandeld.

Bron: BBC

x
Leestijd: +/- 25 seconden

Dit jaar toch Belgische F-16’s naar Oekraïne

België gaat dit jaar toch F-16-gevechtsvliegtuigen leveren aan Oekraïne. Dat hebben premier Alexander De Croo en defensieminister Ludivine Dedonder aangekondigd.

De regering wacht dus niet tot 2025 om de vliegtuigen te leveren, zoals aanvankelijk het plan was. Daarnaast wil de overheid luchtafweergeschut leveren ter waarde van ruim 200 miljoen euro. "Al wordt dat betaald met belastinggeld op geparkeerd Russisch geld", aldus De Croo. ‘Een grote stap voor de verdediging van Oekraïne’, aldus de bewindsman.

België levert vooralsnog maximaal 4 toestellen. Verdere leveringen zijn afhankelijk van het tijdstip waarop de F-35’s F-16’s vervangen", aldus de premier. Het is nog niet helemaal duidelijk wanneer de F-16's geleverd zullen worden, maar volgens minister Dedonder gebeurt dat ‘zo snel mogelijk’.

Bron: VRT

Twee Belgische F-16’s stijgen op
x
Leestijd: +/- 45 seconden

Genie helpt stoomtreinonderneming

De landmacht schiet de Stoomtrein Goes-Borsele te hulp. Eind volgend jaar wil de SGB met onderdelen van een oude werkplaats van de Rotterdamse stadvervoerder RET een eigen treinenfabriek annex museum bouwen.

De onderdelen liggen alweer een jaar of zes opgeslagen op het terrein van de SGB. Het bouwen van de treinenfabriek annex museum is een gigantisch karwei dat de vrijwilligers van de SGB niet alleen aankunnen. Reden voor hen om bij de genie van de landmacht aan te kloppen. “We hebben de stoute schoenen aangetrokken”, zegt Martin Huzen van de SGB. Volgens hem reageerde de genie enthousiast. “Voor hen is dit een mooie oefening.” De vergunning voor de bouw van de treinenfabriek annex museum is aangevraagd.

x
Leestijd: +/- 45 seconden

Nieuwste lichting officieren aan de slag

De krijgsmacht is 150 officieren rijker. Zij kregen een week geleden hun diploma tijdens de zogeheten ‘Bullenparade’ op het Kasteel van Breda.

De militairen van landmacht, luchtmacht en marechaussee rondden hiermee hun opleiding aan de Koninklijke Militaire Academie (KMA) af en gaan aan de slag bij een operationeel onderdeel. Het zijn geen eenvoudige tijden om militair te zijn, volgens commandant KMA kolonel René Baksteen. “Het fundament voor jullie loopbaan is gelegd, maar let op: het wordt er niet gemakkelijker op. Er wordt veel van jullie verwacht. Jullie krijgen de leiding en de zorg over én voor onze mensen. Kijk positief naar de uitdagingen waar je, samen met je team, voor staat.”

Uiteraard haalde Baksteen de oorlog in Oekraïne aan. “Deze oorlog in Europa raakt ons allemaal. Ook de KMA neemt in de beschreven context meer verantwoordelijkheid om onze officieren nog beter voor te bereiden op oorlog met een reële vijand. Meer focus op militaire normen en waarden. En zorgen voor sociale en fysieke veiligheid in het opleidingsproces. Want mentale fitheid en fysieke gesteldheid zijn in ons vak van cruciaal belang. Luister naar je mensen. En dien de militairen die op je rekenen als het spannend wordt.”

Traditiegetrouw werd de met militaire muziek omlijste parade afgesloten met het pettenmoment.

Bron: Defensie

Aan het einde van de parade gooien de cadetten hun petten in de lucht.
x
Leestijd: +/- 60 seconden

Mijnenjager Zierikzee terug uit Noord-Europa

Na een oefenperiode van drie maanden in de Noord-Europese wateren is mijnenjager Zr. Ms. Zierikzee eind april teruggekeerd in de haven van Den Helder. Samen met vaartuigen van het snel inzetbare NAVO-vlootverband Standing NATO Mine Counter Measures Group 1 (SNMCMG 1), maakte het schip in onder meer de wateren bij Estland explosieven onschadelijk.

De 35-koppige bemanning deed ook mee aan internationale oefeningen, zoals Steadfast Defender bij Noorwegen. Daarbij deed de Zierikzee onder meer de haven van Hammerfest in het uiterste noorden van Noorwegen aan.

Voor de terugtocht naar Nederland deed het schip in de Baltische Zee mee aan de door Estland georganiseerde oefening Open Spirit. Daarbij ondernam het samen met vaartuigen uit andere landen een zoektocht naar mijnen en explosieven. In de oefenzone liggen circa 50.000 mijnen uit de Tweede Wereldoorlog. In een week tijd ruimden de mijnenjagers er 23, waarvan 3 door de Zierikzee. Na afloop van de training keerde het schip terug naar thuisbasis Den Helder.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 50 seconden

Open dag Savaneta trekt 18.000 bezoekers

Hitte, een harde wind en veel publiek kenmerkten de jaarlijkse open dag van Marinierskazerne Savaneta op Aruba.

Traditioneel houdt Defensie op 1 mei een open dag, waarbij de samenwerkende hulpdiensten, zoals het Korps Mariniers, de Koninklijke Marechaussee, de Arubaanse Militie, de brandweer, het Korps Politie Aruba, de Kustwacht en het Crisis Management Office ook aanwezig zijn. Ze laten zich van hun beste kant zien met demonstraties op het land en op zee.

Aan de zeekant van het kazerneterrein lag de kustwachtcutter Panter aangemeerd, die toegankelijk was voor het publiek. De bekende vaartocht met snelle kustwachtboten ontbrak ook niet. Wie het aandurfde kon een toren beklimmen en onder begeleiding van mariniers abseilen. Een parachutesprong moest helaas worden afgelast vanwege de harde wind. De organisatie schatte het aantal bezoekers op zo’n 18.000 en noemde de dag ‘een succes dankzij de inzet van alle hulpdiensten en de enthousiaste komst van het publiek’.

Bron: Antilliaans Dagblad/Ora24.com

Een militair voertuig rijdt over de Marinierskazerne Savaneta