Tekst kapitein Jessica Bode
Foto Mediacentrum Defensie

x
Leestijd: +/- 50 seconden

Luchtgevecht met door AI-bestuurde F-16

De Amerikaanse luchtmacht heeft voor het eerst een gesimuleerd luchtgevecht uitgevoerd tussen een F-16 met een menselijke vlieger en een door AI-bestuurde straaljager.

Het Amerikaanse Defense Advanced Research Projects Agency (Darpa) heeft beelden vrijgegeven van deze ​​speciaal aangepaste F-16, die autonoom kan vliegen. Het toestel is voorzien van AI-algoritmen (kunstmatige intelligentie).

Darpa is in december 2022 het experiment met AI-toepassingen begonnen, als onderdeel van het Air Combat Evolution (Ace)-programma. Tijdens de vlucht deze week namen de Ace AI-algoritmen de controle over van de X-62A, het Variable In-flight Simulator Aircraft (Vista).

De testvlucht vond plaats bij de Air Force Test Pilot School op Edwards Air Force Base (Californië). Tijdens de manoeuvres had de X-62A om veiligheidsredenen twee bemanningsleden aan boord. Zij konden de AI-agent uitschakelen, mocht er iets misgaan.

Eerst vloog de X-62A in een defensief scenario en vervolgens offensief. Er werden bij snelheden van twaalfhonderd kilometer per uur luchtgevechten, zogenoemde dogfights, nagebootst op afstanden van minder dan zeshonderd meter.

Bron: darpa.mil

x
Leestijd: +/- 50 seconden

Marechaussee Schiphol voorbereid op drukke meivakantie

De Koninklijke Marechaussee zegt “goed gevuld” te zijn tijdens de drukke meivakantie op Schiphol, vanaf vandaag tot en met 12 mei.

“Als het heel druk wordt, dan leggen we onze prioriteiten bij de vertrekkende en overstappende passagiers, zodat niemand zijn vlucht hoeft te missen. Het kan dan zijn dat je bij aankomst iets langer moet wachten bij de paspoortcontrole”, aldus een woordvoerder.

De marechaussee wijst erop dat sinds dit jaar ook veertien- en vijftienjarigen door de selfservice paspoortcontrole mogen. Passagiers scannen hier zelf hun paspoort. Eerder was dat vanaf zestien jaar. De woordvoerder raadt reizigers verder aan zich goed voor te bereiden, zodat er geen vertraging ontstaat bij de paspoortcontrole. Wel merkt de marechaussee dat het drukker is dan normaal bij het verstrekken van nooddocumenten, omdat in diverse gemeenten lange wachttijden zijn voor het verlengen van een paspoort.

Schiphol verwacht dat er in de meivakantie 3,3 miljoen passagiers op de luchthaven vertrekken, overstappen of aankomen. Dat is tien procent meer dan vorig jaar in deze periode.

Bron: ANP

x
Leestijd: +/-40 seconden

Nieuwe commandant Nederlandse Defensie Academie

Generaal-majoor Roy Sillen heeft gistermiddag het commando van de Nederlandse Defensie Academie (NLDA) overgenomen van generaal-majoor der mariniers Richard Oppelaar. Deze verlaat de krijgsmacht als actief dienend militair. De ceremoniële plechtigheid vond plaats op de Parade van het Kasteel van Breda, onder toeziend oog van personeel van de NLDA, militaire autoriteiten en genodigden.

Sillen rondde in 1993 de Koninklijke Militaire Academie (KMA), onderdeel van de NLDA, af als weg- en waterbouwkundige. Hij werd vervolgens commandant bij verschillende landmachtpelotons en  leidde daarna verschillende projecten, zoals dat van het Fennek-verkenningsvoertuig. Sinds 2022 was Sillen commandant van het Operationeel Ondersteuningscommando Land.

De NLDA verzorgt voor Defensie de initiële officiersopleidingen, het hoger loopbaanonderwijs en de begeleiding op het gebied van leiderschapsontwikkeling en van taalvaardigheid voor zowel militair- als burgerpersoneel. Bovendien verricht de NLDA wetenschappelijk onderzoek voor Defensie en de samenleving.

Bron: Defensie

Roy Sillen in zijn nette pak achter een lessenaar tijdens zijn speech.
x
Leestijd: >60 seconden

Kamp Amersfoort speelde grotere rol bij Holocaust dan gedacht

Kamp Amersfoort speelde een grotere rol bij de Holocaust dan tot nu toe werd gedacht. Zo vonden via het doorgangskamp bij Leusden, aan de zuidkant van Amersfoort, wel degelijk directe deportaties plaats naar concentratiekampen in het oosten.

Dat blijkt uit het boek ‘Het vergeten verhaal van de Joodse gevangenen van Kamp Amersfoort’ van onderzoeker Amanda Kluveld (Universiteit Maastricht).

Kamp Amersfoort staat sinds de Tweede Wereldoorlog bekend als een doorgangskamp voor dwangarbeiders en als locatie waar verzetsmensen zaten, maar niet als kamp waarin Joden werden verzameld en waar vandaan ze werden gedeporteerd. Uit het onderzoek van historica Kluveld blijkt nu dat dat beeld moet worden bijgesteld en dat het kamp op de lijst gezet moet worden van nazikampen die in de oorlog een grote rol hadden bij de vernietiging van Joden.

Joden werden in het kamp gruwelijk behandeld. Zo blijken er 82 personen te zijn vermoord, onder wie een baby. “Wat met de Joden in Kamp Amersfoort gebeurde, past niet in het relatief cleane beeld dat er is van de Jodenvervolging in Nederland”, zegt Kluveld tegen Trouw. “Er werden potloden in hun ogen gestoken, baarden in brand gestoken, Joden werden in beerputten gegooid, doodgeslagen.”

Wat we volgens de historica uit dit onderzoek leren is dat Kamp Amersfoort voor heel veel Joodse gevangenen het begin van het einde was. Ze hoopt dat het nieuwe inzicht bijdraagt aan de erkenning voor het leed dat zich hier heeft afgespeeld.

Bron: Trouw, NOS

x
Leestijd: +/- 35 seconden

Mariniers gewond tijdens parachutesprong

De parachutes van twee mariniers zijn donderdag tijdens een sprong uit een vliegtuig verstrengeld geraakt. Een van de militairen raakte daarbij gewond.

Het ongeluk gebeurde tijdens een oefening boven een militair terrein in het Belgische Diest, in de omgeving van Leuven. De mannen waren kort daarvoor met een C-130 Hercules-transporttoestel van de luchtmacht gedropt. Volgens Defensie is het risico op ongevallen tijdens militaire oefeningen groter geworden, omdat die oefeningen massaler zijn dan voorheen. Naast meer deelnemers en de inzet van meer en zware militaire voertuigen, vinden de trainingen plaats in een hoger geweldsspectrum en worden ze zo realistisch mogelijk uitgevoerd. Dat heeft te maken met de oorlog in Oekraïne, waar een dreiging voor Europa vanuit gaat.

Bron: Defensie

Twee parachutisten met uitgeklapte parachute tegen een helderblauwe achtergrond.
x
Leestijd: +/- 15 seconden

Nieuwe hypotheek voor helden

Voor mensen die werkzaam zijn in de vitale sector is er nu een nieuwe hypotheek ‘voor helden’. De lening is speciaal voor iedereen die zich inzet bij Defensie, de politie, brandweer, in de zorg en in het onderwijs.

Bij het vaststellen van de hypotheekmogelijkheden houdt hypotheekverstrekker NIBC, meer informatie op hun website, rekening met de bijzondere werksituatie. Zo kunnen overwerk en onregelmatigheidstoeslag tot honderd procent worden meegenomen in de inkomensberekening.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 45 seconden

Bouw drijvende haven Gaza mogelijk dit weekend van start

De Amerikaanse strijdkrachten beginnen mogelijk dit weekeinde aan de bouw van een drijvende haven voor de kust van de Gazastrook. Dat zeggen ingewijden tegen zakenkrant The Wall Street Journal.

De nieuwe haven moet het mogelijk maken meer hulpgoederen te leveren aan het geïsoleerde kustgebied. Het Pentagon schat dat de aanleg zo'n tien tot veertien dagen kan duren, al zou ook rekening worden gehouden met een langere bouwtijd.

Het is de bedoeling dat humanitaire hulp straks via Cyprus naar de haven wordt verscheept. Daar worden de hulpgoederen dan overgeladen op kleinere vaartuigen en naar Gaza gevaren.

Amerikaanse functionarissen waarschuwen volgens de krant dat hulpverlening over zee geen alternatief is voor hulp over land. Dat wordt gezien als de meest effectieve manier om voedselhulp naar Gaza te brengen.

In de Gazastrook is sprake van ernstige voedseltekorten. Er komt veel minder voedsel binnen dan voor de Israëlische militaire operatie tegen Hamas.

Bron: ANP | Archieffoto: sergeant Ashunteia Smith (een vergelijkbaar, drijvend platform voor de Australische kust in 2023)

Een drijvende haven van grijze platen met daarop wat loodsen en een bulldozer.
x
Leestijd: +/- 50 seconden

Verenigd Koninkrijk verhoogt uitgaven Defensie

Premier Rishi Sunak heeft plannen bekendgemaakt om de Britse defensie-uitgaven te verhogen tot 2,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp) in 2030.

Nu is dat met 2,3 procent al boven het door de NAVO gewenste minimum. Er is brede steun in het Lagerhuis, want behalve de Conservatieven staat ook Labour positief tegenover dit vaste percentage van het bbp. Alleen was er nog geen datum gesteld.

In geld uitgedrukt gaat het over zes jaar om een budget van 87,1 miljard Britse ponden (101,6 miljard euro). Dat is zeven miljard pond (8,17 miljard euro) meer dan was begroot bij de huidige koers.

De omvang van de Britse strijdkrachten verandert hierdoor niet. Het gaat om het opbouwen van de munitievoorraden, vooral artilleriegranaten en raketten. De extra financiering is ook bedoeld voor de programma's die al zijn gestart, zoals de bouw van nieuwe fregatten, de ontwikkeling van een nieuw gevechtsvliegtuig en de modernisering van de Britse kernwapensystemen.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 50 seconden

Minister Ollongren: ‘Samenleving moet voorbereid zijn op groot conflict’

Van grote werkgevers, tot vervoersbedrijven, ziekenhuizen en jongerenorganisaties. De gehele samenleving moet voorbereid zijn op een grootschalig militair conflict waarbij Nederland betrokken raakt.

Dat zei minister van Defensie Kajsa Ollongren deze week tijdens de conferentie Defensie en Samenleving in Den Haag. Bijna honderd vertegenwoordigers van civiele organisaties brainstormden over hoe zij kunnen bijdragen aan de militaire paraatheid. 

Ollongren benadrukte dat de samenleving zich meer bewust moet worden van de oorlogsdreiging. “Het is niet denkbeeldig dat de NAVO binnen enkele jaren betrokken raakt bij een grootschalig militair conflict. De bewustwording begint hier, in zalen zoals deze. En die moet ook naar buiten”, aldus de bewindsvrouw. “Voor een geloofwaardige afschrikking moet de hele samenleving inzetgereed zijn. Van keukentafel tot formatietafel moet duidelijk zijn waar we mee te maken hebben.”

De deelnemers aan de conferentie brainstormden in kennissessies over een gezamenlijke reactie op de dreiging. Ze bespraken verschillende samenwerkingen tussen Defensie, bedrijven en andere organisaties. 

Bron: Defensie

Voordeur van het ministerie van Defensie aan het Plein in Den Haag