Tekst kapitein Jessica Bode
Foto Mediacentrum Defensie

x
Leestijd: +/- 50 seconden

Vernieuwde radar Wier sinds vandaag weer 24/7 operationeel

Het militaire radarstation in het Friese Wier is sinds vandaag weer operationeel. De SMART-L was tijdelijk niet in gebruik, omdat die in de avond en nacht te veel geluid produceerde. Nu de aandrijving en koepel zijn vernieuwd, valt het geluid wel binnen de gestelde normen. Met de radar zet Defensie een belangrijke stap om de bewaking van het luchtruim te garanderen.

Door de situatie in Oekraïne en de Russische dreiging was de radar in Wier sinds maart 2022 dag en nacht operationeel. Een Deployable Air Defence Radar (DADR) van de NAVO verving het station sinds oktober vorig jaar, om het luchtruim boven Noord Nederland te bewaken. Deze DADR verhuist nu naar Nieuw Milligen om de dekking boven Zuid-Nederland over te nemen van een verouderde radar, de Medium Power Radar.

Meer weten? Bekijk hieronder de video die in januari tijdens de werkzaamheden werd gemaakt.

Bron: Defensie | Foto: ANP

x
Leestijd: +/- 55 seconden

Bronzen ereteken voor scheidend 'grondlegger Mediacentrum Defensie'

Martin Zijlstra, grondlegger van het Mediacentrum Defensie (MCD), is onderscheiden voor zijn staat van dienst. Met het Ereteken voor Verdienste in brons op de borst ging hij gisteren na bijna vijftig jaar met pensioen. 

Zijlstra is “een begrip, misschien beter gezegd een icoon binnen het communicatievakgebied van Defensie", sprak brigadegeneraal Laurens Jobse, Commandant Divisie Facilitair, Logistiek en Beveiliging bij de uitreiking. “Altijd leverde hij vol passie en overgave een positieve bijdrage aan het interne en externe beeld over deze organisatie."

De laatste elf jaar van zijn carrière was Zijlstra hoofd van de redactie en plaatsvervangend commandant van het MCD. Hij werd onder meer geëerd vanwege zijn bijdrage aan de oprichting en professionalisering daarvan. “Hij was een van de, zo niet dé grondlegger van het MCD”, aldus Jobse. In 2012 moesten Zijlstra en z'n collega's vanwege bezuinigingen onder meer 76 papieren bladen terugbrengen naar acht digitale uitgaven. Zijlstra was ook in de nadagen van zijn carrière nog bezig met het naar een hoger niveau brengen van 'zijn' MCD.

x
Leestijd: +/- 35 seconden

CBR en Defensie slaan handen ineen

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) wil gebruik gaan maken van het Opleidings- en Trainingscentrum Rijden (OTCRij) van Defensie. Het landmacht oefenterrein in Oirschot zou mogelijkheden bieden voor civiele examinators, die er een deel van hun praktijkopleiding kunnen afleggen.

Ook willen beide partijen een kennisuitwisseling, gezamenlijke training en opleiding. De Algemeen directeur CBR, Alexander Pechtold, en commandant OTCRij kolonel Walter van Bijlevelt hebben dit voornemen deze week schriftelijk vastgelegd.

Het OTCRij is het militaire rij-instituut waar rijopleidingen voor de hele krijgsmacht worden verzorgd en examens worden afgelegd. Het trainingscentrum beschikt over een verkeersoefenterrein met ruim 23 kilometer wegen. Die bieden een brede variatie aan wegdekken en wegbreedte. Daarnaast leert het OTCRij hoe het bergen van voertuigen in zijn werk gaat.

Bron: Defensie | Foto: archieffoto MCD

x
Leestijd: +/- 55 seconden

Denemarken op zoek naar nieuwe ‘army chief’

De Deense krijgsmacht moet op zoek naar een nieuwe legerleider. De huidige chef, generaal-majoor Gunner Arpe Nielsen, heeft aangegeven af te treden.

In april wordt de nieuwe ‘Chief of the Royal Danish Army’, het landcomponent van de krijgsmacht, aangesteld. Nielsen legt dan na drie jaar zijn functie neer en gaat aan de slag als plaatsvervangend commandant bij de afdeling ontwikkeling en planning.

Het NAVO-lid heeft grote moeite om de militaire uitgaven omhoog te brengen tot de NAVO-doelstelling van twee procent en het eigen grondgebied te verdedigen. Volgens Nielsen heeft de oorlog in Oekraïne en de groeiende militaire dreiging van Rusland grote tekortkomingen aan het licht gebracht.

Denemarken beloofde eerder om de komende tien jaar 143 miljard Deense kronen (21 miljard dollar) te investeren in Defensie. Maar grote investeringen blijven vooralsnog uit. “Er wordt niets gedaan om het leger te versterken. De politici blijven praten over de noodzaak om te investeren, maar het geld heeft de soldaten nog niet bereikt”, reageerde onafhankelijk militair analist Hans Peter Michaelsen tegen Reuters.

Bron: Reuters

x
Leestijd: +/- 35 seconden

Marechaussee plukt dronken automobilist van A2

Een automobilist heeft zijn rijbewijs in moeten leveren, nadat hij stomdronken achter het stuur van zijn auto was gehaald op de A2 bij Born. De man had zo veel gedronken dat hij volgens de marechaussee amper op zijn benen kon blijven staan.

Het rijgedrag was reden om de man aan de kant te zetten. De dronken bestuurder haalde eerst een dienstwagen van de Marechaussee rechts in en miste nipt een vrachtwagen die ook op de snelweg reed. Eenmaal aan de kant bleek de man drie promille alcohol in zijn bloed te hebben, zes keer zo veel als maximaal toegestaan. Het rijbewijs werd ingevorderd. Ook kreeg de man meteen een zelf te betalen cursus 'Educatieve Maatregel Alcohol en Verkeer' opgelegd.

Bron: 1Limburg

x
Leestijd: +/- 40 seconden

Europa gaat defensiekantoor openen in Kyiv

Europa zal een kantoor voor vernieuwde defensietechniek openen in Kyiv, de hoofdstad van Oekraïne. Dat heeft Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gezegd in het Europees Parlement.

Ze is van mening dat Europa, Oekraïne onverminderd moet blijven steunen. Ze is van mening dat de Europese Unie moet overwegen om militair materiaal aan te schaffen met de winsten van de bevroren Russische tegoeden. Dat zou een stap verder gaan dan waar eerder sprake van was; het geld gebruiken voor het herstel van oorlogsschade. Op die manier zou duidelijk zijn dat Rusland zelf betaalt voor de schade die het in Oekraïne aanricht.

Bron: ANP

x
Leestijd: +/- 20 seconden

Militairen goederen voor training Oekraïners gestolen

Militaire kleding en uitrusting, bestemd voor Oekraïense militairen die in Groot-Brittannië training krijgen, is tijdens transport vanuit Nederland uit de vrachtwagen gestolen

De roof uit het civiele voertuig vond vorige week plaats tijdens een nachtelijke stop in Groot-Brittannië. Hierbij werd het zeil van de laadruimte opengesneden en de inhoud deels meegenomen. Oekraïense militairen krijgen in Groot-Brittannië een militaire training via operatie Interflex. Ook Nederlandse militairen leveren daar een bijdrage aan. De lokale politie doet onderzoek naar de diefstal.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 15 seconden

Twee militairen gewond op Oranjekazerne

Twee militairen zijn dinsdagmiddag gewond geraakt op de Oranjekazerne in Arnhem. De personen leunden tegen een reling en vielen in een kuil, waarbij zij verwondingen opliepen. 

Brandweer, traumahelikopter, ambulances en meerdere eenheden van de politie kwamen met spoed naar het kazerneterrein. De traumahelikopter hoefde uiteindelijk niet te landen. De militairen zijn met ambulances overgebracht naar het ziekenhuis. De Koninklijke Marechaussee doet onderzoek naar het incident.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 60 seconden

Honderd miljoen extra voor granaten Oekraïne

Nederland draagt meer dan honderd miljoen euro bij aan een Tsjechisch initiatief, om snel honderdduizenden artilleriegranaten te kopen voor Oekraïne.

“Het is allereerst essentieel om te gaan leveren wat we beloofd hebben en om te kijken wat we nog meer kunnen doen”, reageerde demissionair premier Mark Rutte maandag op X. Het gaat volgens een woordvoeder om nieuw geld waar afgelopen week overeenstemming over is bereikt.

Oekraïne zit al lange tijd verlegen om munitie voor zwaar geschut. Het land moet heel zuinig zijn met zijn granaten, terwijl Rusland de Oekraïense linies naar hartenlust bestookt. De EU beloofde rond deze tijd een miljoen granaten te hebben geleverd, maar maakt hooguit de helft daarvan waar. Tsjechië speurde daarop elders in de wereld naar partijen voor artilleriemunitie en vond die in Zuid-Korea en Turkije. Volgens de regering in Praag kunnen de landen samen op korte termijn bijna een half miljoen granaten leveren. Met name Frankrijk eiste lang Europese makelij, om de Europese wapenindustrie meteen ook uit het slop te trekken. 

Bron: ANP