Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere twee weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier dan ook met de krijgsmacht te maken hebben. Genomen door zowel professionals als gepassioneerde amateurfotografen.

Tekst: Evert Brouwer  |  Foto's: Diversen

WE ZOEKEN UW DEFENSIEFOTO’S

Een beeld zegt meer dan duizend woorden, hoe cliché ook. In onze razendsnelle maatschappij, waarin het soms steeds drukker lijkt te worden, nemen we minder vaak de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie emotioneert, fascineert en laat zien hoe zaken in elkaar steken. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO’S GEZOCHT!

Militairen op straat gezien? F-35’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden en dorpen, in de meest afgelegen delen van Nederland en in verlaten natuurgebieden.

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto(’s) met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb.

Dichtbij

Een militair loopt over een winters landschap nabij Utqiagvik, Alaska. Het Joint Pacific Multinational Readiness Training Center hield daar een oefening en bereidt eenheden voor op optreden onder arctische omstandigheden. Niet zo vreemd als je bedenkt dat de afstand tussen het noordelijkste puntje van het Amerikaanse vaste land en Rusland zonog geen negentig kilometer bedraagt. Er zijn ooit plannen geweest om een tunnel met treinverbinding aan te leggen onder het stukje Beringstraat, maar die staan nu ongetwijfeld in de ijskast. De foto is van Brandon Vasquez.

Een Amerikaanse militair loopt over een winters landschap in Alaska.

Blue Angels gaan ervoor

Het US Navy Flight Demonstration Squadron bereidt zich voor op het aankomend festivalseizoen. Marinefotograaf Crayton Agnew legde het tafereel van de 'Blue Angels' vast tijdens een training boven Naval Air Facility El Centro in Californië. Het demonstratieteam werd opgericht in 1946 en is daarmee het op één na oudste ‘stuntteam’ ter wereld. Alleen de Patrouille de France is vijftien jaar ouder. De Blue Angels vliegen trouwens met Boeing F/A-18 ‘Super Hornets’. Volgende week, zaterdag 9 maart, is de formatie voor het eerst dit jaar te zien tijdens de El Centro Air Show in de gelijknamige stad. Voor de komende twee jaar staan er helaas geen optredens in Europa op het programma.

Een brandweermannetje

Kinderboekenschrijfster Annie M.G. Schmidt dichtte ooit ‘Met hun bollen op het kussen, dromen zij van branden blussen’ in het gouden boekje ‘Vijf Brandweermannetjes’. Wellicht dat het ventje op deze foto van Lucinda Allisson ’s avonds ook spannende avonturen heeft beleefd in zijn slaap, na zijn avontuur op HMAS Arunta. Hij mocht matroos Peter Mason assisteren bij de demonstratie van brandbestrijding aan boord. Deze week hadden de marinedagen in geheel Australië plaats. Vandaag, 1 maart, viert het varende krijgsmachtdeel de 123ste verjaardag. HMAS Arunta, een fregat van de Anzac-klasse, lag tijdens de open dag in de marinehaven van Sydney, New South Wales.

Een jonge bezoeker van de open dag van marinehaven Sydney houdt samen met een matroos de brandspuit vast bij het fregat HMAS Arunta.

Nieuwe verkenners

Na zestien weken was het dan zover, het einde van de algemene verkenningsopleiding (AVO) bij 13 Lichte Brigade. De eenheid is hiermee elf nieuwe verkenners rijker, waaronder vijf voor 42 Brigade Verkennings Eskadron Regiment Huzaren van Boreel, vijf voor de genieverkenners van 41 Pantsergeniebataljon en een infanterieverkenner voor 17 Pantserinfanteriebataljon Garde Fuseliers Prinses Irene. De AVO bestaat uit optreden te voet, gevolgd door optreden met het Fennek verkenningsvoertuig.

Een groep militairen komt aan bij de kazerne in Oirschot na de slotoefening van de verkennersopleiding.

Goede reis

De marineschepen Zr.Ms. Johan de Witt en Zr.Ms. Karel Doorman zijn eind vorige maand vertrokken naar het noorden van Noorwegen. Ze nemen deel aan Steadfast Defender, de grootste NAVO-oefening sinds de Koude Oorlog. Onze Helderse fotograaf John van Helvert legde het vertrek vast vanaf de kade in de Nieuwe Haven. Dat levert altijd bijzondere foto’s op, zeker als John de camera hanteert.

Een schip van de marine verlaat de haven voor een grote oefening in Noordwegen, uitgezwaaid door familie en vrienden.

Prikkels

Bij die andere oefening rond Scandinavië, Nordic Respone, zijn onder andere US Marines aanwezig. Ter plekke bereiden ze hun deelname aan de oefening tot in de puntjes voor. Pottenkijkers zijn daarbij niet altijd welkom en dus komen de rollen concertinadraad tevoorschijn om de tijdelijke verblijfplaatsen af te schermen van ongewenste bezoekers. Korporaal Orlanys Diaz Figueroa had de handen vrij om deze fraaie plaat te schieten.

Amerikaanse mariniers rollen prikdraad uit in de Noorse sneeuw.

Liggende foto

Een puber die luistert naar je adviezen, kom daar nog maar eens om. Zijn ouders hebben er misschien andere ervaringen mee, maar onze fotograaf Herman Zonderland is bijzonder tevreden over de volgzaamheid van de nog immer vijftienjarige amateurfotograaf Brian van den Heuvel. ‘Ga door je knieën of hurken of op de grond liggen voor een ander perspectief’, adviseerde Herman zijn jonge collega eerder. En zie hier het resultaat bij het volgende bezoek van Brian aan de Ginkelse Heide. Nu nog eens een andere locatie zoeken misschien?

Een Chinook transporthelikopter landt op de Ginkelse Heide, waar een aantal militairen wacht om aan boord te gaan.

Indrukwekkend eerbetoon

Vliegers van de US Air Force, 1st Special Operations Squadron, betuigen bij de Filippijnen hun respect op de crashlocatie van STRAY 59. De herdenkingsvlucht eert de militairen die op 26 februari 1981 zijn omgekomen toen een Lockheed MC-130E Combat Talon I, roepnaam STRAY 59, neerstortte tijdens een oefening. Daarbij kwamen 23 militairen uit de Verenigde Staten, van de Filipijnse marine, het Australische Special Air Service Regiment en de New Zealand Special Air Service om het leven. Foto: US Air Force.

Vijf vliegers van de US Air Force brengen op de laadklep van de C-130 een eregroet aan de omgekomen militairen.

Samenwerking werkt

Het contact tussen Turkije en de Verenigde Staten is wat verstoord sinds de Amerikanen een streep zetten door een bestelling F-35’s aan de regering-Erdogan, maar op de Middellandse Zee was daarvan weinig te merken. USS Bataan (LHD 5) en USS Mesa Verde trokken samen op met de Turkse fregatten TCG Gelibolu (F-493) en TCG Goksu (F-497). De Bataan Amphibious Ready Group is vorige week overgedragen aan Standing NATO Maritime Group 2, die een oogje in het zeil houdt in het oostelijk deel van het gebied. De foto werd gemaakt door korporaal Rafael Brambila-Pelayo van de US Navy.

Vier schepen patrouilleren in de Middellandse Zee.