Oranje limousine is markante verschijning

Op kazernes is een voorbijrijdende limousine doorgaans een zeldzaamheid, laat staan een oranje. Maar niet op Fort Novosel in de staat Alabama. Hier in het diepe zuiden van de Verenigde Staten is de aanblik van een opvallend gepimpte zesdeurs Cadillac de gewoonste zaak van de wereld. Het is een traditie die Nederlandse luchtmachtstudenten er al ruim twee decennia in ere houden.
 

Tekst: redactie Defensiekrant | Foto: Dvidshub

‘Velen draaien hun hoofd om wanneer we voorbij rijden’

Op Fort Novosel, de bakermat van de Amerikaanse Army Aviation, wordt onder meer de opleiding tot Apachevlieger gegeven. Ook aan Nederlandse vliegers in spe, die er een bijzondere traditie met een oranje limousine op na houden. Met dit opvallende voertuig rijden ze in stijl naar de flightline, maar ook naar steden in de buurt, feesten en partijen. “Dan vinden we het leuk om met elkaar de negen stoelen te vullen, ook al hebben we zelf ook allemaal een auto", aldus eerste luitenant-vlieger-in-opleiding Martijn.

In Alabama zijn ze er inmiddels wel aan gewend. “Toch draaien velen nog steeds hun hoofd om wanneer we voorbijrijden. En al helemaal als we toeteren.”

Vier aspirant-vliegers staan met hun armen over elkaar voor de lange zijde van de oranje limousine en een van de jongens ligt bovenop.

‘Om onze Nederlandse cultuur bij ons te hebben’

Doorverkocht

Deze Cadillac is overigens niet het eerste voertuig waar het in 2003 allemaal mee begon. “Dat was een vierdeurs die de studenten destijds hebben gevonden en met oranje verf, LED-lampjes en een discobal hebben versierd”, weet Martijn. Elke lichting kocht de auto van de vorige klas over en voegde nieuwe accessoires toe om het voertuig hun eigen accent te geven.

Dat voor oranje werd gekozen is niet onlogisch. Het drukt de verbondenheid uit met het Koninklijk Huis. Een kleur die teruggaat tot de tijd van Willem van Oranje, die in 1544 tot Prins van Oranje werd gekroond. Daarbij springt de niet-alledaagse kleur er volgens Martijn “gewoon lekker uit”. Daardoor is en blijft het voertuig op en rond Fort Novosel een markante verschijning. “Het is voor de lol, maar het is ook een beetje om onze Nederlandse cultuur bij ons te hebben in Amerika."

Vijf aspirant-vliegers, vier jongemannen en een jongedame, aan weerszijde van de oranje limousine.

Aandenken

Op den duur was de eerste stretch, die vele generaties vliegers diende, totaal versleten. Inmiddels staat dit felgekleurde aandenken prominent voor het squadrongebouw van 301 op de vliegbasis Gilze-Rijen. “Elke ochtend keken we naar die oranje Cadillac en droomden we ervan om naar Fort Novosel te gaan”, blikt de luitenant-vlieger-in-opleiding terug.

Kort nadat de versleten Cadillac naar Nederland was gebracht, kocht de volgende lichting een nieuwe. Een limousine, in de kleur oranje. De ‘Dutch Limo’ werd hiermee officieel een traditie.

Voor een habbekrats werd een nieuwe limo op de kop getikt

Derde op rij

Het huidige voertuig is de derde op rij en werd in 2023 door de huidige vliegerklas aangeschaft. “Toen wij hier aankwamen, bleek de voorganger kapot. We hebben met z’n allen direct besloten dat er een nieuwe moest komen.” Via social media werd voor een habbekrats een oudje op de kop getikt. Met een spuitbus werd de limousine oranje gespoten, maar dat bleek geen succes. Door de zon verschoot de kleur zo snel dat een nieuwe laklaag nodig was. En die houdt zich inmiddels erg goed.

Ook werd er een stel toeters geïnstalleerd, waaruit af en toe het ‘Wilhelmus’ klinkt. Vooral kinderen vinden dat geweldig, weet Martijn. ”Tijdens het voorbijrijden, krijgen we vaak leuke reacties en daar doen we het natuurlijk voor. Iedereen amuseert zich, wij verspreiden een beetje Nederlandse cultuur en we rijden in stijl.” En zoals het de traditie betaamt, zal de ‘Dutch Limo’ ook weer aan de volgende lichting aspirant-vliegers worden doorverkocht.