Tekst kapitein Jessica Bode
Foto Mediacentrum Defensie

x
Leestijd: +/- 40 seconden

Nederlandse krijgsmacht koploper F-35-onderhoud

Nederland gaat als tweede Europese land zelfstandig groot onderhoud uitvoeren aan F-35 gevechtsvliegtuigen. Dat gebeurt in het nieuwe F-35 National Air Vehicle Depot. Deze vernieuwde onderhoudshangar werd gisteren geopend op Vliegbasis Woensdrecht.

Tot nu toe moesten F-35’s voor dit onderhoud naar een regionaal depotonderhoudscentrum in Italië vliegen. Dat is nu niet in alle gevallen meer nodig. De luchtmacht bespaart daarmee geld en tijd. Bovendien blijft specifieke kennis over het gevechtsvliegtuig behouden voor Nederland.

De hangar werd voorheen gebruikt voor werkzaamheden aan de F-16. Na een grondige verbouwing voldoet de ruimte aan alle standaarden voor onderhoud, modificaties en reparaties aan de F-35. Een deel van de vliegtuigonderhoudsmonteurs van het Logistiek Centrum Woensdrecht is inmiddels omgeschoold van F-16-deskundige naar F-35-specialist. Naast Nederland voert ook de Britse luchtmacht het onderhoud aan de jachtvliegtuigen zelfstandig uit.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 55 seconden

Uitbreidingslocaties Defensie onder de loep

Nadat Defensie onlangs duidelijk maakte dat de krijgsmacht in het hele land meer ruimte nodig heeft om te oefenen, trainen en voor opslag hebben burgers, overheden en maatschappelijke locaties tot maandag de tijd om op de plannen te reageren.

Twee maanden geleden werd duidelijk dat het leger moet uitbreiden. Zowel in oppervlakte als in milieu- en geluidsoverlast. Dat is noodzakelijk vanwege de toegenomen, internationale dreiging, wijzend op de oorlogen in Oekraïne en Gaza.

Bij de uitbreidingsplannen kijkt Defensie naar locaties in heel Nederland. Van Vliegbasis Leeuwarden en de Vliehors op Vlieland tot plekken bij Breezanddijk (Afsluitdijk) en de Marnewaard bij Lauwersoog. Ook wil de krijgsmacht het geneeskundig opslagcentrum in Heerenveen uitbreiden en zoekt het extra opslagplekken voor munitie, mogelijk in de omgeving van Tiel.

Onder meer Friesland heeft al vragen gesteld. Via een zogeheten zienswijze laat de provincie weten bezorgd te zijn, bijvoorbeeld over mogelijke beperkingen bij de bouw van nieuwe windmolens in de buurt van de vliegbasis en eventuele beperkingen bij de aanleg van de Lelylijn. In diverse andere gemeentes zijn raadsvragen gesteld.

Uiteindelijk beslist het nieuwe kabinet over de uitbreidingsplannen van Defensie. Dit kan nog even duren.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 20 seconden

Marechaussee test nieuwe motoren

De Koninklijke Marechaussee begint met het testen van nieuwe motoren van het type BMW K 1600 GT-p. Deze stap volgt omdat de huidige Yamaha FJR1300-motoren het einde van hun levensduur hebben bereikt.

In een eerdere fase heeft de Marechaussee civiele versies van zowel de BMW R 1250 als de K 1600 GT getest. Hieruit bleek de K 1600 GT aan alle eisen te voldoen. In de komende periode worden daarom twee motoren van dit type uitgebreid getest in de praktijk.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 60 seconden

46 terabyte informatie in beslag genomen bij 'lekkende NCTV'er'

Bij de medewerker van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), die verdacht wordt van het lekken van staatsgeheime informatie aan Marokkaanse inlichtingendiensten, is 46 terabyte aan informatie in beslag genomen.

“Dat komt overeen met 11,5 miljard A4'tjes", verduidelijkte de officier van justitie woensdag tijdens de eerste openbare zitting in deze zaak in de beveiligde rechtbank in Rotterdam.
Het onderzoek naar al die documenten gaat nog veel tijd in beslag nemen, vervolgde de officier. Dat het om honderden documenten met de kwalificatie staatsgeheim gaat, is volgens hem al duidelijk. “De veiligheid van de Nederlandse staat is in het geding geweest.”
De 64-jarige Ab el M. uit Rotterdam werkte jarenlang voor de NCTV, in verschillende functies waaronder analist. In oktober 2023 begon het Openbaar Ministerie een onderzoek na een ambtsbericht van de AIVD dat hij staatsgeheime informatie zou hebben geprint. Dat zou in ieder geval vanaf april vorig jaar zijn gebeurd. El M. heeft de informatie volgens het OM op kantoor in Den Haag geprint, thuis ingescand en vervolgens zou hij op het vliegtuig naar Marokko zijn gestapt om de informatie daar over te dragen aan zijn contacten bij de inlichtingdienst daar.
Kort na de AIVD-melding werd hij samen met een collega opgepakt. El M. werd op Schiphol aangehouden toen hij van plan was op het vliegtuig naar Marokko te stappen. Hij had op dat moment “een grote hoeveelheid gegevensdragers bij zich”, aldus de officier.
Toen hij mei vorig jaar een andere functie kreeg, en niet meer de autorisatie had om te printen, zou hij een collega hebben gevraagd dit te doen. Deze vrouw is ook verdachte in het onderzoek, maar zij zit niet meer in voorarrest. El M. zit nog wel vast en blijft dat ook tot in ieder geval de volgende zitting in mei. Dan zal de zaak overigens nog niet inhoudelijk worden behandeld.

El M. heeft tot nu toe gezwegen. Hij heeft wel de behoefte om inhoudelijk te reageren, zei zijn advocaat Bart Nooitgedagt, “maar hij heeft een geheimhoudingsplicht waar hij eerst van ontheven zou moeten worden.” De advocaat van El M. noemde het “onbegrijpelijk” dat de zitting in het openbaar plaatsvond “gezien zijn functie”. “Mijn cliënt wordt geframed en de redenen zijn ons vooralsnog onduidelijk.”

Bron: ANP

x
Leestijd: +/- 40 seconden

Zr.Ms. Holland na bijna drie maanden terug uit Cyprus

Zr.Ms. Holland is woensdag na een uitzending van 2,5 maand weer thuis in Den Helder. Het patrouilleschip vertrok medio november naar het oostelijk deel van de Middellandse zee voor operatie Mistral in het Midden-Oosten.

Vanwege de onrustige situatie aldaar stond de bemanning paraat om ondersteuning te bieden in het geval van evacuaties uit Gaza. Hoewel het van officiële inzet niet is gekomen, heeft de bemanning niet stil gezeten. Los van havenbezoeken in steden als Dubrovnik, Iraklion, Piraeus en Lissabon, hebben de militairen zich volop voorbereid op de eventuele opdracht. Zo hebben de mariniers onder meer een evacuatiecentrum ingericht en beoefende het hele team het opvangen van evacués. Zowel op land als op het schip. Deze amfibische bewegingen vonden plaats onder verschillende gesimuleerde dreigingsniveaus. Ook zijn op zee tal van oefeningen gehouden met diverse NAVO-partners in de regio.

Bron: Defensie

x
Leestijd: > 60 seconden

MIVD onthult werkwijze Chinese spionage in Nederland

De Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) heeft Chinese cyberspionage in Nederland blootgelegd. De dienst ontdekte geavanceerde Chinese malware die dit mogelijk maakt. Een Chinese statelijke actor is hiervoor verantwoordelijk. Dit stelt de MIVD op basis van eigen inlichtingen.

China gebruikt dit type malware voor spionage op computernetwerken. De malware wordt ingezet bij systemen (FortiGate) van het bedrijf Fortinet, waarmee men op afstand kan werken. Fortinet levert wereldwijd deze cyberbeveiliging.
De MIVD trof de malware vorig jaar bij de krijgsmacht aan op een losstaand computernetwerk. Dit werd gebruikt voor ongerubriceerde Research and Development (R&D). Doordat dit systeem op zichzelf stond, leidde dit niet tot schade aan het netwerk van Defensie. “De MIVD kiest er voor het eerst voor om een technisch rapport over de werkwijze van Chinese hackers openbaar te maken. Het is belangrijk om dergelijke spionageactiviteiten van China te attribueren”, aldus defensieminister Kajsa Ollongren.
De MIVD deelt op de website van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) informatie over het incident en de kenmerken van de malware. Hiermee kunnen gebruikers van het systeem FortiGate vaststellen of zij slachtoffer zijn geworden. Ook kunnen zij maatregelen treffen om zich te verdedigen.
De MIVD vraagt organisaties die deze malware aantreffen, om zich te melden bij het NCSC. Zo kan de Chinese spionagecampagne worden tegengegaan.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 40 seconden

Nederland haalt F-16’s uit de verkoop en geeft ze aan Oekraïne

Nederland staakt de gesprekken over de mogelijke verkoop van zes F-16’s aan de firma Draken International. De gevechtsvliegtuigen worden nu toegevoegd aan de achttien exemplaren die gereed worden gesteld voor levering aan Oekraïne. De overige achttien toestellen zijn bestemd voor een F-16-trainingscentrum in Roemenië.

Nederland had met de internationale firma in 2021 afspraken gemaakt over de verkoop van twaalf jachtvliegtuigen. Deze verkoop ging echter niet door, waarna Nederland Draken de mogelijkheid bood om in de toekomst alsnog zes exemplaren te kopen. Dat zou gebeuren onder nog nader vast te stellen voorwaarden. Nu de gesprekken met Draken zijn beëindigd, is hiervan geen sprake meer.
De F-16 vormde jarenlang het belangrijkste deel van de slagkracht van de Koninklijke Luchtmacht. Deze rol is inmiddels overgenomen door de F-35. Alle F-16’s worden afgestoten.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 15 seconden

Doden na “enorme luchtaanval” op Oekraïne

Volgens de Oekraïense president Zelensky zijn bij “enorme Russische luchtaanvallen” zeker drie doden gevallen. Meer dan tien mensen raakten gewond en ook tientallen huizen raakten beschadigd.

De Oekraïense strijdkrachten zeggen dat Rusland 64 drones en raketten heeft gebruikt om doelen aan te vallen. Daarvan zouden er 44 zijn vernietigd. Zes regio’s werden onder vuur genomen. De aanval viel samen met een bezoek van EU-buitenlandgezant Josep Borrell aan Kyiv. Hij zocht dekking in een schuilkelder.

Bron: ANP