Tekst kapitein Jessica Bode
Foto Mediacentrum Defensie

x
Leestijd: >60 seconden

Amerika investeert in verlate vliegbases Stille Oceaan

De Amerikaanse luchtmacht wil dit jaar 78 miljoen dollar uitgeven aan de modernisering en uitbreiding van militaire faciliteiten op het eiland Tinian in de Stille Oceaan.

Het gaat om twee vliegvelden die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden gebruikt door bommenwerpers die Japan bombardeerden. De twee B-29 Superfortress toestellen die de eerste atoombommen wierpen op Hiroshima en Nagasaki startten ook vanaf Tinian.

De Amerikanen willen dat vliegtuigen van andere vliegbases in de regio, zoals de tweehonderd kilometer naar het zuiden gelegen Anderson Air Force Base in Guam, naar Tinian kunnen uitwijken. Dat kan nodig zijn na natuurrampen, maar ook in het geval China dreigt raketten af te vuren op de Amerikaanse installaties op Guam. Door de vliegtuigen te verspreiden over een groter gebied verkleint de U.S. Air Force het risico dat bij zo'n aanval veel vliegtuigen worden uitgeschakeld.

Er is een compleet nieuwe faciliteit gepland. Al moet de basis eerst worden ontdaan van alle beplanting die over het terrein is gegroeid sinds de laatste eenheden van de Amerikaanse luchtmacht in 1946 vertrokken. In 1945 was de basis nog een van de drukste ter wereld en waren er liefst 269 B-29's gestationeerd, die gelijktijdig gebruik maakten van de vier vliegvelden op North Island. Ook Tinian International Airport in het midden van het eiland werd in de oorlog door de Amerikanen gebruikt. Hier worden tegenwoordig af en toe al tijdelijk Amerikaanse straaljagers gestationeerd voor oefeningen. Volgens de plannen wordt ook dit vliegveld gemoderniseerd.

Bron: CNN 

x
Leestijd: >60 seconden

Amerikanen en Britten vallen Houthi-doelen in Jemen aan, Nederland ondersteunt

De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben tientallen doelen van de Houthi-rebellen in Jemen bestookt, als reactie op de aanvallen van de rebellen op schepen in de Rode Zee. Volgens de premiers van de landen zijn de aanvallen uitgevoerd met hulp van Nederland, Australië, Canada en Bahrein.

“Er zijn voor het eerst in de geschiedenis ballistische raketten tegen schepen gebruikt”, aldus de Amerikaanse president Biden in een verklaring. “Deze aanvallen hebben Amerikaans personeel, civiele zeelieden, partners en de handel in gevaar gebracht en de vrijheid van scheepvaart bedreigd.”

Volgens de Amerikaanse luchtmacht zijn er meer dan zestig doelen op zestien locaties in Jemen aangevallen. Het zou gaan om onder meer opslagplaatsen, lanceersystemen, productiefaciliteiten en luchtverdedigingssystemen. Bij de aanvallen werden meer dan honderd raketten gebruikt.

Een hooggeplaatst lid van de Houthi-rebellen zegt dat er aanvallen zijn uitgevoerd op de hoofdstad Sanaa, het gouvernement Hodeidah en de steden Sa'dah en Dhamar. Volgens een Amerikaanse functionaris hebben de aanvallen “een significante impact op het vermogen van de Houthi's om schepen aan te vallen in de Rode Zee.” Houthi-kopstuk Hussein al-Izzi zei op een lokale tv-zender dat de VS en het VK “een hoge prijs zullen betalen voor deze flagrante agressie.”

In reactie op de aanvallen roept Rusland de Veiligheidsraad bijeen om de kwestie vandaag nog te bespreken. Afgelopen woensdag nam de Veiligheidsraad een resolutie aan waarin werd geëist dat de Houthi's zouden stoppen met hun aanvallen op de scheepvaart in de Rode Zee. Rusland en China onthielden zich toen van de stemming.

In een Kamerbrief schrijven de demissionaire ministers Bruins Slot van Buitenlandse Zaken en Ollongren van Defensie dat Nederland de operatie politiek steunt en op verzoek van de VS ook “niet-operationele militaire steun” aan de operatie geeft in de vorm van één stafofficier. De bewindslieden benadrukken dat bij het besluit om mee te doen “de impact van deze operatie op de Nederlandse presentie en Nederlandse belangen in de regio is meegewogen.”

De Houthi-rebellen in Jemen vallen al weken schepen in de Rode Zee aan die banden zouden hebben met Israël. Dat doen zij vanwege de oorlog in de Gazastrook. Schepen die Jemen moeten passeren worden met raketten en drones beschoten. Veel schepen mijden het gebied sindsdien. Met de luchtaanvallen willen de Amerikanen en de Britten daar een einde aan maken. Het is de eerste keer dat de door Iran gesteunde rebellengroep wordt aangevallen.

Bron: NOS

x
Leestijd: >60 seconden

Eerste vernieuwde LCU-landingsschip te water gelaten 

Het eerste vernieuwde Landing Craft Utility-landingsschip van de Koninklijke Marine is deze week te water gelaten in Rotterdam. De Haas Shipyards voert een midlife upgrade uit aan alle vijf LCU-landingsschepen. Dankzij de ingreep kunnen de vaartuigen nog tot zeker 2032 mee. 

Het duurt nog wel enkele weken voor de marine echt met de LCU Mark III aan de slag mag. Nu het tweehonderd ton wegende schip in het water ligt, worden de laatste tests uitgevoerd en de laatste werkzaamheden aan boord afgerond. Na certificering gaat het via het Commando Materieel en IT naar de marine. 

Het landingsvaartuig is aangepast om te kunnen blijven voldoen aan nieuwe eisen en veranderend gebruik. Zo is er onderin het schip een nieuw slaapverblijf gemaakt. Ook zijn de generatoren vernieuwd, is het stuurhuis compleet vervangen en zijn de uitlaten naar het achterschip geplaatst. Daarnaast zijn veel systemen vervangen en zijn er extra functionaliteiten toegevoegd. De overige schepen worden gefaseerd tot 2025 vernieuwd. 

De marine gebruikt dit type landingsvaartuigen om zwaar materieel te vervoeren vanaf een amfibisch transportschip naar het strand en terug. Het zijn de grootste landingsvaartuigen van de marine. Aan boord van een LCU-schip is plek voor onder meer drie trucks, twee pantservoertuigen en een BARV-bergingsvoertuig of honderddertig volledig bepakte mariniers. 

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 50 seconden

Luchtmachtopleiding met versoepelde toelating op mbo-instelling 

Op het mbo is vorige week een nieuwe luchtmachtopleiding voor onderofficieren gestart. Ook de toelatingseisen zijn versoepeld.  

Voorheen was de opleiding binnen het vakgebied Communicatie en Informatie Systemen alleen te volgen via de Koninklijke Militaire School Luchtmacht (KMSL). Het aantal plekken was daardoor te beperkt. Het gaat om een vaktechnische opleiding (VTO) voor onderofficieren. Ze leren onder meer om telefonie-, radio- en satellietverbindingen tot stand te brengen en te onderhouden.

Door de nieuwe samenwerking tussen het mbo en de Koninklijke Militaire School Luchtmacht kunnen er meer leerlingen aan de opleiding beginnen. Deze maand gaan er 42 van start aan het ROC Koning Willem I College in Den Bosch. In september volgt er nog een groep van ongeveer veertig leerlingen. De luchtmacht verwacht op deze manier de komende jaren honderden extra technici op te leiden. Als de studenten-in-spe niet de juiste vooropleiding hebben, kunnen ze een schakelprogramma volgen. Daardoor is de toelaatbaarheid en daarmee de instroom van nieuw personeel te vergroten.

Bron: Defensie 

x
Leestijd: +/- 40 seconden

EOD bijna tweeduizend keer in actie

De Explosieven Opruimingsdienst rukte vorig jaar 1.995 keer uit om projectielen met ontploffingsgevaar te vernietigen. Van een oorlogsbom en zwaar vuurwerk tot plofkraakmunitie.

Van de tweeduizend keer dat de EOD in actie kwam was dat in 1.241 gevallen op basis van meldingen van verdachte pakketjes. Ook aan plofkrakers hadden de explosievenruimers afgelopen jaar opnieuw hun handen vol. Er werden diverse bommen onschadelijk gemaakt die waren bedoeld om pinautomaten op te blazen.

De EOD ruimde in 2023 verder veel oude munitie uit de Tweede Wereldoorlog. Vaak is de locatie van deze explosieven al langer bekend.

Het aantal meldingen van projectielen met ontploffingsgevaar was dit jaar lager dan in 2022. Toen kreeg de EOD meer dan 2.700 meldingen. Overigens verwacht de EOD wel dat er de komende dagen nog een aantal bijkomen.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 25 seconden

Drie miljoen voor antiterrorisme-academie in Ivoorkust 

Nederland verhoogt de bijdrage aan de internationale antiterrorisme-academie in Abidjan (Ivoorkust) met drie miljoen euro voor de komende drie jaar. Daarmee steunt ons de strijd tegen terrorisme in West-Afrika.  

“In een regio die kampt met toenemende instabiliteit is samenwerking met deze landen van groot belang in de strijd tegen terrorisme”, aldus demissionair minister van Defensie Kajsa Ollongren. Ze onderstreept tevens het belang van het tegengaan van de grondoorzaken van jihadistisch terrorisme. “Preventie begint bij het bieden van perspectief voor de jeugd, waaronder investeren in onderwijs en werkgelegenheid. Alleen zo kan jihadisme in een vroeg stadium worden voorkomen.”

Bron: Defensie 

x
Leestijd: +/- 50 seconden

Boek over kunst en veteranen

Inspecteur-generaal der Krijgsmacht luitenant-generaal der mariniers Frank van Sprang heeft gisteren het eerste exemplaar van ‘Helmen Vol Verhalen’ in ontvangst genomen. Hij deed dat samen met de Gelderse Gedeputeerde Peter Drenth in het provinciehuis van Gelderland in Arnhem.

Met als ondertitel ’22 kunstenaars en veteranen samen mee op missie’ blikt het boek terug op de reizende expositie ‘Helmen Vol Verhalen’. Op de voorgrond staat het verhaal van de veteraan, de kunstenaars vertellen waarom en hoe hun werk tot stand is gekomen. In de kunstwerken staat de helm symbool voor het militaire beroep. “Het kunstwerk is de brug van verbinding naar de samenleving. “Veel veteranen vinden het soms moeilijk hun ervaringen onder woorden te brengen. Daarom laten we veteranen hun verhaal vertellen aan een kunstenaar, die dat vertaalt naar een kunstwerk”, aldus auteur, veteraan en initiatiefnemer Amy van Son.

Helmen Vol Verhalen 22 kunstenaars en veteranen samen op missie telt 360 pagina’s en kost € 25,00 (ISBN 9789023259954)

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 40 seconden

NAVO sluit deal om duizend Patriot-raketten

Een aantal NAVO-landen, waaronder Nederland, Duitsland, Spanje en Roemenië, gaat gezamenlijk duizend in Europa geproduceerde Patriot-luchtverdedigingsraketten aanschaffen. Het is nog onduidelijk hoeveel raketten Nederland precies koopt en wanneer ze worden geleverd.

In Zuid-Duitsland wordt op dit moment een productielijn aangelegd waar uiteindelijk duizenden raketten gebouwd moeten worden. Met behulp van deze raketten kan een Patriot-systeem luchtvaartuigen en projectielen uit de lucht schieten. Ook Oekraïne maakt gebruik van het systeem om zich tegen Russische raketten te verdedigen.

Nederland heeft vorig jaar twee lanceerinstallaties naar Oekraïne gestuurd en kondigde in oktober aan extra raketten te doneren. “De komende tijd blijven we, samen met onze Europese partners en de industrie, kijken hoe we de productiecapaciteit kunnen opschalen. Door de oorlog in Oekraïne en de toenemende dreiging en conflicten wereldwijd is dit broodnodig”, aldus demissionair minister van Defensie Kajsa Ollongren.

x
Leestijd: +/- 60 seconden

Laatste overlevende vlieger 320 Dutch Squadron overleden

André Hissink, de laatste overlevende vlieger van het 320 Dutch Squadron dat tijdens de Tweede Wereldoorlog deel uitmaakte van de Britse Royal Air Force, is op 1 januari overleden. Hij werd 104 jaar.

Hissink werd in het voorjaar van 1943 bij het squadron geplaatst, als waarnemer op de B-25 Mitchell. Hij voerde meer dan zestig oorlogsvluchten uit boven Frankrijk, Nederland en Duitsland. Voor zijn verrichtingen kreeg hij het Vliegerkruis.

Na de Tweede Wereldoorlog werkte Hissink voor onder meer KLM in Zurich en later bij verschillende luchtvaartorganisaties in Nieuw-Zeeland en Canada. In 1953 moest hij afstand doen van zijn Nederlandse nationaliteit, omdat hij bij de Nieuw-Zeelandse luchtvaart actief werd. Een aantal jaren geleden kreeg hij de Nederlandse nationaliteit terug.

Er is momenteel nog één Engelandvaarder in leven, zo blijkt uit het archief van het Museum Engelandvaarders. Het gaat om de honderdjarige Ellis Brandon. Ze werd tijdens de Tweede Wereldoorlog al snel actief in het verzet en koerierde onder meer voor verzetskrant Het Parool, hielp Joodse gezinnen en bracht geheime berichten over aan verzetslieden.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog reisden Nederlandse verzetsstrijders naar Engeland om van daaruit bij te dragen aan de strijd tegen de Duitse bezetter. Zij staan als de Engelandvaarders bekend.

Bron: Defensie