Materieel, wapens en munitie. Er werden vorig jaar weer heel wat handtekeningen gezet onder plannen van aanschaf. Tijd voor een kijkje in de glazen bol. Wanneer vliegt, vaart, rijdt en werkt wat?
 

Tekst: kapitein Bianca Brasser | Foto: archief MCD

De genoemde jaartallen in dit artikel zijn gebaseerd op planningen die niet in beton zijn gegoten. Defensie is onder meer afhankelijk van grondstoffen, leveranciers en de situatie in de wereld.

Heftrucks op waterstof

De eerste vorkheftrucks op waterstof komen binnen. In totaal rijden er straks vijftien verspreid over zeven locaties van de luchtmacht, marine, landmacht en COMMIT. Defensie huurt ze voor drie jaar, inclusief zeven vulstations. De waterstofvorkheftrucks zijn extra, ze vervangen de elektrische voertuigen die nu in gebruik zijn dus niet.

Een vorkheftruck die op waterstof rijdt.

Nieuw anti-drone-systeem

Een nieuw counter drone-systeem gaat de strijd aan met drones tot twintig kilo. Eind 2024 krijgt de counterdrone-eenheid van de landmacht drie mobiele versies. Ook de eerste statische systemen worden dan geleverd voor vliegbases Leeuwarden en Volkel. Wanneer ze kunnen worden gebruikt, is afhankelijk van onder andere wetgeving en aanpassingen aan de infrastructuur.

Test van de Caracals-voertuigen

Dit jaar worden de vier nieuwe Caracals getest. Deze Airborne Vehicles worden als tactisch transportmiddel ingezet door onder meer de Luchtmobiele Brigade. De lichte voertuigen kunnen onder een helikopter worden vervoerd. Na de testen start in 2025 de serieproductie van uiteindelijk 504 voertuigen voor Nederland en een kleine duizend voor Duitsland.

Defensie test Caracal airborne vehicles in besneeuwd landschap

Manticore arriveert

De Manticore arriveert bij de eerste eenheden. Deze nieuwe terreinwagen vervangt onder meer de bekende MB’s. De totale levering van 1.185 terreinwagens aan zowel de landmacht, marine, luchtmacht en marechaussee loopt tot en met 2028.

Terreinwagens Luchtmobiel

De eerste Vectors stromen binnen bij 12 Infanteriebataljon van 11 Luchtmobiele Brigade. Het Korps Commandotroepen rijdt al langer in deze terreinwagens die veelzijdig ingezet kunnen worden in bijvoorbeeld modder, woestijnzand, sneeuw en bergachtig terrein. De Luchtmobiele Brigade krijgt er 41.

De nieuwe Vector die binnenstroomt bij 12 Infanteriebataljon van 11 Luchtmobiele Brigade.

PULS-raket-artilleriesystemen

Het Vuursteun Commando van de landmacht gebruikt de eerste vier PULS-raket-artillerie-systemen. PULS staat voor Precise and Universal Launching System en kan heel precies over grote afstand een doel raken. Het heeft een bereik van tientallen tot honderden kilometers, afhankelijk van het type raket dat wordt afgeschoten. Er wordt nu eerst ervaring opgedaan op het gebied van opleidingen en trainingen, het optreden zelf en onderhoud. Vanaf 2025 begint de levering van de overige systemen.

Tekeningen van de nieuwe munitie-technische werkplaats van de Explosieven Opruimingsdienst (EOD)

Munitie-technische werkplaats EO

De munitie-technische werkplaats voor de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) opent. De EOD maakt zich al jaren sterk voor de komst van het gebouw. Vooral voor opleidingen is de werkplaats van belang. Er kan onder meer geregeld worden dat de temperatuur niet boven ontvlamtemperatuur komt, waardoor explosies worden voorkomen.

Modernisering LCF

Het eerste Luchtverdedigings- en Commandofregat (LCF) vaart weer na modernisering.  Zr.Ms. de Zeven Provinciën is onder meer uitgerust met nieuwe anti-scheepsraketten. Deze Naval Strike Missiles vervangen de Harpoons. Ze kunnen worden ingezet tegen schepen op middellange afstand. Ook heeft het schip een nieuw boordkanon met een bereik tot tachtig kilometer.

Den Helder operationeel

Het nieuwe Combat Support Ship Den Helder is operationeel. Dit bevoorradingsschip voorziet marineschepen op zee van onder meer brandstof en munitie.

Artist impression van het nieuwe combat support ship Den Helder

Nieuwe draagbare radio’s

De eerste spullen arriveren voor het vervangen van alle draagbare radio’s voor grond-luchtverbinding. Er zijn 1.200 nieuwe radio’s aangeschaft. De gebruikers worden eerst omgeschoold, daarna kunnen de nieuwe radio’s operationeel gebruikt worden.

Eerste mijnenjager overgedragen aan de marine

Zr.Ms. Vlissingen wordt overgedragen aan de marine. Het is het eerste nieuwe mijnenbestrijdingsvaartuig voor Nederland. Samen met België kocht Nederland twaalf vaartuigen. Zes voor ons, zes voor onze zuiderburen. Het schip wordt uitgerust met een groot aantal drones; voor boven- op- en onder water. Deze onbemande systemen zijn de nieuwe tools om te kunnen mijnenjagen en mijnenvegen, in samenwerking met de duikers.

Een van de zes nieuwe mijnenbestrijdingsvaartuigen, Zr.Ms. Vlissingen, die in 2025 wordt overgedragen aan de marine.

Airsoftwapens

Eenheden van de marechaussee en landmacht, onder meer alle (pantser)infanteriebataljons, krijgen airsoft wapens. 11 Luchtmobiele Brigade experimenteert hier al een tijdje met succes mee. Het gaat om replica’s van bestaande kleinkaliberwapens. Er komen geen kogels en schietgassen uit, en de knal is minder luid, ideaal om veilig en veel te oefenen in tactische schietscenario’s.

Bruggenbouwer

Het eerste nieuwe systeem voor drijvende brugslagcapaciteit arriveert. Het tweede en derde systeem volgen een jaar later, dan kan de landmacht een drijvende brug van 225 meter leggen. De aankoop bestaat uit midden- en eindpontons en duwboten om deze brugdelen op het water te verplaatsen. Ook komen er middelen om brugdelen en boten uit het water te halen en te vervoeren op het land.

Het nieuwe systeem voor drijvende brugslagcapaciteit.

Nieuwe hulpvaartuigen

Het eerste van acht nieuwe hulpvaartuigen voor de marine is in gebruik. Deze vervangen de oudere hulpvaartuigen. Als het voorhanden is, draaien ze op klimaatneutraal geproduceerde methanol. Ze worden ingezet voor ondersteunende taken. Denk bijvoorbeeld aan hydrografische werkzaamheden, het bergen van oefentorpedo’s en ter ondersteuning van duikers en collega’s in opleiding.

Artist impression van nieuwe hulpvaartuigen voor de marine.

Radargeleide raketten

De eerste nieuwe radargeleide raketten voor de Apache worden geleverd en zijn direct operationeel te gebruiken. Deze Joint Air to Ground Missiles (JAGM) volgen de Hellfires op. De laatste levering staat eind 2027 gepland.

Littoral Assault Craft (LAC)-vaartuigen

De eerste nieuwe landingsvaartuigen voor mariniers zijn er. Het gaat om twaalf Littoral Assault Craft (LAC)-vaartuigen, die mariniers vanaf amfibische schepen aan land brengen. Later, rond 2028-2029, volgen acht grotere landingsvaartuigen. Deze kunnen ook lichte voertuigen aan land brengen.

Tomahawk voor de Tromp

Het eerste marineschip, Zr. Ms Tromp is operationeel met de Tomahawk. Dit is een langeafstandswapen voor de Luchtverdedigings- en Commandofregatten, bedoeld om vanaf zee doelen ver op land aan te vallen.

Uitgerust met lange afstandswapens

De F-35’s worden uitgerust met lange afstandswapens, de zogenoemde JASSM-ER (Joint Air-to-Surface Standoff Missile-Extended Range). Dit wapen heeft een eigen motor en vliegt met hulp van gps naar het vooraf geprogrammeerde gronddoel. Het ‘kijkt’ ter plekke wat het aantreft en kan eventueel dan nog bijgestuurd worden. Het wapen heeft zelfbeschermingscapaciteit, waardoor het vijandelijke verdediging kan omzeilen. Het heeft een bereik van tenminste duizend kilometer na afvuren.

C-390M arriveert

De C-390M arriveert in Nederland. Dit transportvliegtuig vervangt de C-130 Hercules. Met de nieuwe vliegtuigen kunnen veel missies gehalveerd worden in tijd, onder meer door de snelheid en het laadvermogen. Ook is het toestel geavanceerder op het gebied van zelfbescherming en communicatiesystemen. Uiteindelijk vervangen vijf nieuwe vliegtuigen de vier oude. De C-130 werd onder andere ingezet bij de evacuaties uit Kaboel en Soedan. En voor medisch transport na de aardbeving in Turkije.

Caracal-heli voor speciale operaties

Een nieuwe helikopter, de Caracal, vervangt de Cougar. Uiteindelijk komen er veertien Caracals, bedoeld voor speciale operaties. De laatste Caracal verschijnt in 2030.

Onderzeebootjager

Het eerste nieuwe Anti Submarine Warfare (ASW)-fregat is inzetbaar. Het schip spoort met hulp van de NH-90 onderzeeboten op afstand op. Ook is het uitgerust om met onbemande systemen samen te werken. Het heeft verbeterde sonar- en softwaresystemen en het schip is stiller. Verder heeft het een 76-millimeter Sovraponte kanon. Deze kan, naast gebruikelijke munitie, ook radargestuurde munitie afvuren. Samen met België zijn er vier ASW-fregatten aangeschaft, voor elk land twee.

Artist impression van het nieuwe anti submarine warfare (ASW) fregat

Dit artikel verscheen eerder in het defensiemagazine Sterker!