Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere twee weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier dan ook met de krijgsmacht te maken hebben. Genomen door zowel professionals als gepassioneerde amateurfotografen.

Tekst: Evert Brouwer  |  Foto: Diversen

WE ZOEKEN UW DEFENSIEFOTO’S

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Hoe cliché ook, in onze razendsnelle maatschappij, waarin het soms steeds drukker lijkt te worden, nemen we minder vaak de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie emotioneert, fascineert en laat zien hoe zaken in elkaar steken. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO’S GEZOCHT!

Militairen op straat gezien? F-35’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden en dorpen, in de meest afgelegen delen van Nederland en in verlaten natuurgebieden.

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto(’s) met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb.

Aan de kust

Zet onder deze foto van Timothy M. Black het chanson ‘La Mer’ van Charles Trenet en je hebt een perfect beeld. Tijdens een patrouille langs de kust van Californië legde de fotograaf van de US Navy de USS Sampson, een geleidewapenfregat van de Arleigh Burkeklasse, op de gevoelige plaat vast. Het schip is vernoemd naar viceadmiraal William T. Sampson (1840–1902). Het staat in de geschiedenisboeken vanwege de overwinning bij de Slag om Santiago de Cuba, gedurende de Spaans–Amerikaanse Oorlog (1898).

Solo

Majoor Fred Warmer en zijn camera waren begin deze maand in Theater Hanzehof & Buitensociëteit te Zutphen, voor het jaarlijkse Korpsconcert van de Fanfare Korps Nationale Reserve (FKNR). “Het publiek werd getrakteerd op een ware muzikale reis, waarbij dirigent kapitein Alfred Willering een uiteenlopend repertoire verzorgde. Het orkest was in al zijn facetten te beluisteren”, zo meldt Fred. Zoals tijdens ‘The Maestro’ van componist Andrew Pierce, met als soliste korporaal Maxine Tegelaers. “Het stuk is een eerbetoon aan de muzikale leiders die de kunst van het dirigeren tot in perfectie beheersen”, voegt de fotograaf eraan toe.

Spring maar achterop

De redacteur van LENS! kan er de klok bijna op gelijkzetten: om de week gaat donderdagmiddag de telefoon en verschijnt de naam van vaste LENS!-fotograaf Brian in het scherm. Enthousiast als altijd is de montere middelbare scholier dan op weg naar de Ginkelse Heide. Als Brian daar verschijnt, gebeurt er meestal wat. Zo ook vorige week, toen een grote groep van 11 Luchtmobiele Brigade aan boord ging van deze CH-47 Chinook. “Gelukkig zijn de proefwerkweken voorbij en is het bijna vakantie”, laat Brian weten.

Warm welkom

De carrier HMS Prince of Wales beleefde een grootse terugkeer in de marinehaven van Portsmouth. Senior marinefotograaf Finn Stainer-Hutchins, winnaar van vele prijzen, legde het tafereel afgelopen maandag vast. Meer dan tweeduizend belangstellenden verwelkomden het grootste schip van de Royal Navy in de thuishaven. Het vliegdekschip is drie maanden op zee geweest voor oefeningen bij de Verenigde Staten. In die periode zijn uitgebreide tests uitgevoerd met onder meer F-35 Lightning II-gevechtsvliegtuigen.

Meer MANs

Kenners van het voertuigenarsenaal bij Defensie hebben bij het zien van deze foto van Wim den Dunnen wellicht toch vraagtekens in de ogen. Op Maaldrift, bij het Zuid-Hollandse Wassenaar, zijn deze twee MAN-zwaartransporttrekkers door het Materieel Logistiek Commando (Matlogco) overgedragen aan de voorzitter Rekwisieten Commissie Koninklijke Landmacht (RCKL), Gerard Santes. De voertuigen vervangen twee Mercedes-Benz trekker-opleggercombinaties voor het transport van historische rups- en wielvoertuigen. De voertuigen zijn tweedehands en geheel aangepast aan de wensen van de RCKL. Trucks van het merk MAN zijn niet zo bekend bij de landmacht. Voor zover de redactie weet, heeft alleen het Regiment Genietroepen ze in gebruik, bijvoorbeeld als mattenleggers.

Japan traint

Crew Chiefs van de Japanse Air Self-Defense Force bereiden een Mitsubishi F-2 voor op Tsuiki Air Base. De F-2’s namen afgelopen dinsdag deel aan een oefening met Amerikaanse toestellen van het type F-35A Lightning II om de vliegers van de respectieve toestellen met elkaar vertrouwd te maken. De foto van de Amerikaanse luchtmacht is gemaakt door sergeant Kyle Johnson.

Oud-commandocentrum

Experts, zoals onze collega kapitein Arthur van Beveren, herkennen hier natuurlijk meteen de Diogenesbunker. Het betonnen bouwwerk ligt niet ver van de Oranjekazerne in Schaarsbergen, het thuis van 11 en 12 Infanteriebataljon Luchtmobiel. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het een commandocentrum van de Derde Jachtdivisie van de Duitse Luftwaffe. De fotograaf is onze bekende Mark de Reus, van wie we een tijdje niets hadden gehoord. Welkom terug!

Actie!

Voor actiefoto’s kun je altijd terecht bij de fotografen van 43 Gemechaniseerde Brigade. In de vorige editie van LENS! eerden we korporaal 1 Harm Mooibroek, nu is Heidi Mulder-Stoffer aan de beurt. Sinds jaar en dag brengt zij de landmacht in alle facetten in beeld. Voor de brigade zelf, maar ook voor de magazines van Defensie. Buiten het werk brengt ze veelal de rust in de natuur in beeld, maar als ze legergroen draagt, dan is het altijd actie!

IJsberen

De term elephant walk mag zo langzamerhand wel bekend zijn: grote aantallen vliegtuigen die op een start- en landingsbaan staan opgesteld. Als training, maar ook voor fraaie foto’s. De Defensiekrant schreef er vorige week nog over. Sergeant-majoor Julie Avey van de Air National Guard bedacht een fraai alternatief: de polar bear walk. Op Eielson Air Force Base in het ijskoude Alaska (tien graden onder nul) fotografeerde ze KC-135 tankvliegtuigen van 168th Wing. De Amerikaanse luchtmacht liet daar, aan de grens met Rusland, zijn spierballen zien.

Rake klappen

Collega’s van ons Mediacentrum Defensie, zowel cameralieden als fotografen, legden vanaf dinsdag tot vandaag een militair vierlanden bokstoernooi vast. En dat leverde mooie plaatjes op. In Sportcentrum Nicolaas te Rijswijk (ZH) kwamen pugilisten uit Ierland, Duitsland, Engeland en Nederland in de ring. Op de foto is marinier-1 Terence Rijsenbrij in actie tegen de Ier David Kennedy. De organisatie is zoals altijd in handen van het Bureau Internationale Militaire Sport.

Oudjes op weg

“Wat is er aan de hand? Een grote oefening van jullie?”, vroeg een bekende uit Groningen. Er ging immers een flink aantal pantserwagens per trein richting Eemshaven, zo zag hij. Het ging om overtollige voertuigen die per zee naar een nieuwe eigenaar vertrekken. Het beladen levert altijd spectaculaire plaatjes op, zoals deze van Kick Smeets.