Tekst Jack Oosthoek
Foto Mediacentrum Defensie

x
Leestijd: +/- 35 seconden

Nederland present bij Aziatische Christmas Drop

Twee Nederlandse militairen van het Air Mobility Command op Vliegbasis Eindhoven zijn in Azië toeschouwer geweest bij de 72e editie van Operation Christmas Drop. Adjudant René Seelen en kapitein Niels van Bergen grepen de gelegenheid aan om kennis en ervaring uit te wisselen met personeel van Air Mobility Commands van andere landen.

Met de kerstgedachte in het achterhoofd lieten C-130 Hercules-transportvliegtuigen goederen neer op afgelegen eilanden in Micronesië en de republiek Palau in Oceanië. De toestellen kwamen uit de Verenigde Staten, Canada, Japan en Zuid-Korea. Qua goederen ging het onder meer om speelgoed, visnetten, kleding en rijst. Op de eilanden wonen alles bij elkaar circa 20.000 mensen. De vliegtuigen vlogen vanaf Anderson Air Force Base in Guam. Een gemiddelde vlucht duurde 4 uur, waarbij elke C-130 2 eilanden aandeed. De droppings vonden plaats vanaf circa 100 meter boven strand of water. In totaal werden op de verschillende eilanden 210 ladingen neergelaten.

Bron: Defensie | Foto’s: René Seelen en Niels van Bergen.

x
Leestijd: +/- 25 seconden

Nieuwe arbeidsvoorwaarden

De vakbonden en Defensie zijn begin deze week een definitief arbeidsvoorwaardenakkoord voor 2024 overeengekomen. Na raadpleging van de vakbondsleden zijn alle partijen het unaniem eens geworden.

Het arbeidsvoorwaardenakkoord heeft een looptijd van één jaar en gaat op 1 januari in. Vanaf 2024 krijgt iedere defensiemedewerker onder meer een loonsverhoging van zeven procent en wordt een aantal toelagen voor militairen verhoogd. Burgermedewerkers krijgen extra salarisverhoging, personeel in het buitenland mag een betere vergoeding verwachten en voor al het defensiepersoneel is er een hogere tegemoetkoming in de reiskosten. “We zijn verheugd over dit akkoord. Het drukt erkenning en waardering uit voor het belangrijke werk van zowel militairen als burgermedewerkers”, laten bewindslieden en militaire bonden weten.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 30 seconden

Streep door Grebbeberg Masters

Het is over met de Grebbeberg Masters, het jaarlijkse fiets- en loopevenement met en voor gewond geraakte militairen.

Reden is een oplopende werkdruk bij militaire eenheden. Ook liep de belangstelling terug, wat onder meer komt doordat de Invictus Games een goed alternatief bieden voor gewonde militairen die sporten. Kortom, de Grebbeberg Masters waaraan honderden (oud-)defensiemedewerkers deelnamen, voldeden steeds minder aan het oorspronkelijke oogmerk. Voor de landmacht als organisator dus reden om het evenement te schrappen.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 35 seconden

Dreigingsniveau in Nederland omhoog

De kans op een terroristische aanslag in ons land is gegroeid. Daarom gaat het dreigingsniveau van 3 naar 4, het op één na hoogste niveau.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), Pieter-Jaap Aalbersberg, heeft dat vorige week besloten. De kans op een aanslag in ons land is nu ‘reëel’ in plaats van alleen ‘voorstelbaar’. Achtergrond vormen de spanningen in het Westen door de oorlog tussen Israël en Hamas. Een rol speelt ook de verbranding en verscheuring van Korans in Europese landen, waaronder Nederland. Tevens zijn er signalen dat Al-Qaeda en de Afghaanse tak van Islamitische Staat aanslagen willen plegen in Europa. Denk daarbij aan terreurdaden als eerder in Parijs en Brussel en de aanhouding door inlichtingen- en veiligheidsdiensten van Jihadisten. Ook in Nederland zijn verdachten van terrorisme aangehouden, meldt de NCTV.

Bron: NCTV

x
Leestijd: +/- 25 seconden

Medaille voor Trident Justice-militairen

94 Nederlandse militairen hebben afgelopen week de Herinneringsmedaille Internationale Missies gekregen voor hun inzet in Oekraïne.

Onder de naam Trident Justice deden zij in het door oorlog geteisterde land forensisch opsporingswerk. Dat gebeurde onder de vlag van het Internationale Gerechtshof. Doel van de missie was om bewijsmateriaal te verzamelen van mogelijke oorlogsmisdaden. De onderzoeksteams bestonden uit onder anderen personeel van forensische, digitale en tactische opsporingseenheden van de marechaussee. Specialisten van andere krijgsmachtdelen leverden ook een bijdrage. De medailles werden uitgereikt door de commandant van de Koninklijke Marechaussee, luitenant-generaal Annelore Roelofs, Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim en directeur Training en Operaties van het CLAS brigadegeneraal Maurice Timmermans.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 40 seconden

Tromp eerste marineschip met ‘eigen’ bier

Het Luchtverdedigings- en Commandofregat Zr.Ms. Tromp (F803) heeft als eerste marineschip een ‘zelf’ gebrouwen biertje aan boord, de F80 Tripel.

Het initiatief komt van korporaal Evert Dirksen. “Ik dacht: hoe mooi zou het zijn als we op ons schip een eigen biertje hebben. En als je dat dan kan combineren met een goed doel, dan is dat helemaal mooi...” Dat doel is het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht, waar de moeder van een collega van Dirksen werkt. Zij maakt de schade mee die kan ontstaan wanneer kinderen een infuus krijgen. Een speciaal apparaat kan dat voorkomen, maar de aankoop van deze IV Watch loopt in de papieren. Reden voor Dirksen om een duit in het zakje te doen. Samen met een brouwerij zette hij de bieractie voor de Tromp op touw, waarbij de korporaal zelf ‘brouwt’. Dat moet 600 liter (1.900 flessen) opleveren, waarvan een deel aan de scheepsbemanning wordt verkocht.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 35 seconden

Geen stropdas meer voor luchtmachtvrouwen

De stropdas verdwijnt uit de garderobe van de vrouwelijke luchtmachtmilitair. Zij hoeft die niet langer te dragen als onderdeel van het dagelijks tenue. Dat besluit nam Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal André Steur.

Volgens de luchtmacht zijn uniform en uitrusting deels gebaseerd op het ‘fysiek’ van mannen. Dat kan onder meer leiden tot minder draagcomfort voor vrouwen, een probleem waarvoor luitenant-generaal Elanor Boekholt-O’Sullivan (foto) al eerder aandacht vroeg. “In een inclusieve organisatie moeten we vrouwen niet vragen om mannenkleren en mannenmaten te dragen. Defensie moet de diversiteit van militairen erkennen.” Steur deelt die mening: “Het is vreemd dat we in dat opzicht onvoldoende rekening houden met het verschil tussen mannen en vrouwen. Dat moet echt anders.” De andere krijgsmachtdelen studeren nog op een meer inclusief kleding- en uitrustingspakket voor vrouwelijke militairen.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 30 seconden

Mars voor veteranen

Werkstudenten van het Defensity College zijn vanmiddag rond 15.00 uur aangekomen op het Marine Etablissement Amsterdam (MEA). Ze hadden er toen een 24-uurs mars met twaalf kilo bepakking op zitten. De estafettetocht van dik honderd kilometer begon gisterenmiddag bij NS-station Arnhem Centraal.

Met hun actie tijdens de ‘Heldenweek’ zamelen de studenten geld in voor twaalf gezinnen van militairen met missie-gerelateerde post-traumatische stressstoornis. Ze steunen daarmee een volledig ‘ontzorgde’ vakantie bij Villa Pardoes. Hulp voor Helden, een goede doelen-organisatie voor veteranen, verzorgt dit samen met Villa Pardoes.

Het Defensity College biedt studenten een bijzondere bijbaan bij Defensie, voor één of twee dagen in de week. Zo leren ze de organisatie te ontdekken.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 25 seconden

Eerste F-35 voor Belgische luchtmacht

De Belgische luchtmacht heeft zijn eerste F-35 A Lightning II gekregen. Begin december rolde het toestel uit de fabriek van Lockheed Martin in Fort Worth, Verenigde Staten.

"De introductie van dit toestel binnen de Belgische luchtmacht zal ons in staat stellen onze missies in de komende decennia te blijven vervullen, in samenwerking met onze bondgenoten en partners in de NAVO, de EU en daarbuiten”, aldus de stafchef van de Belgische Strijdkrachten, admiraal Michel Hofman. Ook in België volgt de F-35 de verouderde F-16 Fighting Falcon op. Het land krijgt in totaal 34 toestellen, een project ter waarde van 4,5 miljard euro. Naar verwachting komen ze vanaf 2025 stapsgewijs naar België. Evenals de Nederlanders krijgen de Belgische vliegers hun opleiding op Luke Air Force Base in Arizona.

Bron: Belgisch ministerie van Defensie

x
Leestijd: +/- 30 seconden

Britse vaar- en voertuigen naar Oekraïne

Het in oorlog verkerende Oekraïne krijgt 43 vaar- en voertuigen van het Verenigd Koninkrijk. Dat heeft de Britse staatssecretaris van Defensie Grant Shapps vorige week bekendgemaakt.

Volgens Shapps moet de leverantie als een signaal worden gezien aan het adres van de Russische president Vladimir Poetin. “Als de despoot van het Kremlin denkt dat we worden afgeleid door de gebeurtenissen in het Midden-Oosten, heeft hij het mis.”
De levering omvat 23 onderscheppingsschepen en 20 amfibische Viking-voertuigen. In een eerder stadium leverde het Verenigd Koninkrijk Oekraïne ook 2 mijnenjagers, die intussen varen onder de vlag van dat land. Daarnaast leiden de Britten Oekraïense mariniers op.

Bron: Brits ministerie van Defensie