Tekst Kapitein Jessica Bode
Foto Mediacentrum Defensie

x
Leestijd: +/- 25 seconden

Bont aan het Oekraïense front

Oekraïne heeft in de oorlog tegen Rusland nieuwe ‘bontgenoten’: katten.

De toenemende kou aan het front zorgt ervoor dat ratten en muizen hun toevlucht zoeken tot de loopgraven, op zoek naar warmte en voedsel. Ze knagen echter ook kabels door, beschadigen uniformen en kruipen in slaapzakken van de militairen, wat ten koste gaat van de nachtrust en de hygiëne, aldus de Duitse krant BILD.

Katten, die worden meegenomen naar het front of ‘geadopteerd’ in verlaten, heroverde dorpen, blijken de ideale oplossing voor dit probleem. Naast het feit dat ze het beste bestrijdingsmiddel tegen de ongewenste knagers in de loopgraven zijn, bieden ze de eenheden wat afleiding en gezelligheid.


Bron: Defensie | Foto’s: social media

x
Leestijd: >60 seconden

Commando krijgt vier jaar cel voor drugs- en wapenhandel

Een 44-jarige militair van het Korps Commandotroepen is maandag door de militaire kamer van de rechtbank Arnhem veroordeeld tot vier jaar cel voor drugs- en wapenhandel. Volgens de rechter heeft Sil A. meegeholpen aan de voorbereiding van twee grote cocaïnetransporten vanuit Suriname naar Antwerpen en Hamburg.

“Dat hij dit deed toen hij in dienst was als militair, maakt het nog erger. Hij had een voorbeeldfunctie, daar is hij niet zorgvuldig mee omgegaan”, aldus de rechtbank. Volgens de rechter heeft A. met zijn gedrag het Korps Commandotroepen “enorme schade” toegebracht.

De rechtbank acht ook bewezen dat A. optrad als wapenmakelaar voor een internationale cocaïnehandelaar. Daarnaast schond hij zijn geheimhoudingsplicht door met deze persoon geheime informatie te delen die te maken had met zijn werk als commando. Verder verduisterde de militair defensiegoederen en had hij zonder toestemming rookgranaten, oefenmunitie en scherpe munitie in huis.

De zaak van Sil A. staat extra in de belangstelling sinds hij een zeer gewilde getuige is in het Marengoproces. In 2019 zou Sil A. zijn benaderd om in het geheim hoofdverdachte Ridouan Taghi uit Dubai te halen of desnoods te ‘neutraliseren’, een eufemisme voor doden. Taghi’s advocaten wilden A. daarover als getuige horen, maar dat verzoek werd door de rechtbank afgewezen.

Er was door het Openbaar Ministerie zes jaar cel tegen A. geëist. Het OM verdacht hem van meer drugs- en wapengerelateerde misdrijven, maar de rechtbank ziet daar geen onomstotelijk bewijs voor. A. heeft de aantijgingen altijd ontkend. A. en zijn advocaat waren maandag niet aanwezig bij de uitspraak. Zijn advocaat kan nog niet zeggen of A. in hoger beroep zal gaan.

Bron: NOS/ANP

x
Leestijd: +/- 60 seconden

Kustwacht ontdekt mensensmokkelaars op zee 

De Nederlandse Kustwacht, onderdeel van Defensie, heeft vorige week tijdens een reguliere patrouillevlucht over de Noordzee zaterdag twee mensensmokkelaars ontdekt.  

Op de Noordzee werd een onbekend zeiljacht met verdachte kenmerken waargenomen. Het schip voer op dat moment zo’n 55 kilometer ten westen van IJmuiden. Hierop werd het patrouillevaartuig de Zeearend richting het zeiljacht gestuurd om een controle uit te voeren. Op het schip bevonden zich twee Nederlandse mannen. Toen met hun toestemming een luik naar de kajuit werd geopend, werden daar nog tien mensen aangetroffen. Het vermoeden ontstond dat zij werden gesmokkeld. De twee Nederlandse mannen van 39 en 29 jaar oud zijn aangehouden.

De twaalf personen zijn overgebracht naar IJmuiden, waar ze zijn overgedragen aan de Koninklijke Marechaussee, die het onderzoek voortzette. De twee verdachten werden voorgeleid bij de rechter-commissaris en zitten nu vast vanwege nader onderzoek. Het zeiljacht is in beslag genomen en de tien gesmokkelde personen van verschillende nationaliteiten zijn het vreemdelingentraject in gegaan. 

“Wat de Kustwacht aantrof op het zeiljacht, kennen we van beelden elders in Europa en dit gebeurt dus ook op de Noordzee. Een ernstig vergrijp, dat we de komende tijd verder gaan onderzoeken”, aldus Anne de Leeuw, officier van justitie gespecialiseerd in mensenhandel bij het Openbaar Ministerie.

Bron: Defensie 

x
Leestijd: +/- 45 seconden

Bouw grootste naoorlogse schepen Duitse marine van start 

In het Duitse Wolgast aan de Oostzee, niet ver van de Poolse grens, is scheepsbouwer Damen Naval begonnen aan het eerste F126-fregat. Vooralsnog zijn er vier van deze exemplaren besteld, die met tienduizend ton waterverplaatsing tot de grootste Duitse marineschepen sinds 1945 horen. 

Het eerste staal van de nieuwe klasse werd woensdag gesneden op de Peene-Werft. “We zijn er trots op dat we geheel volgens planning zijn begonnen. We hebben de ontwikkelingsfase in recordtijd kunnen voltooien, iets dat mede te danken is aan de uitstekende samenwerking met verschillende partners”, zei Arnout Damen, CEO van Damen Shipyards Group in een toespraak. 

In juni 2020 gunde de inkooporganisatie van de Bundeswehr, BAAINBw, het bouwcontract voor de vier fregatten aan Damen Naval als hoofdaannemer, samen met onderaannemers Blohm+Voss en Thales. Het is het grootste scheepsbouwproject in de geschiedenis van de Duitse marine en het contract omvat een optie voor nog twee fregatten.

Bron: Marineschepen.nl 

x
Leestijd: +/- 35 seconden

Marechaussee treft 47 illegale vreemdelingen aan in vrachtwagen  

De Koninklijke Marechaussee heeft op Sinterklaasavond tijdens een reguliere controle, 47 illegale vreemdelingen aangetroffen in een vrachtwagen. De trailer werd gecontroleerd in Hoek van Holland, voordat deze met de ferry de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk zou maken. De Nederlandse chauffeur zit de komende twee weken in ieder geval nog vast voor mensensmokkel. 

Het was de migratiecontrolehond die bij het voertuig een melding gaf. De dieren zijn getraind in het onderkennen van menselijke geuren. Na het openen van de deuren zag men direct een paar vreemdelingen zitten. Anderen zaten verstopt onder en tussen goederen die in de trailer stonden. Het gezelschap bestond uit mannen, vrouwen en kinderen van verschillende nationaliteiten. 

Alle illegalen gaan het vreemdelingentraject in. De recherche van de Koninklijke Marechaussee onderzoekt de zaak onder leiding van het Openbaar Ministerie Rotterdam.

Bron: Defensie | Foto: Koninklijke Marechaussee 

x
Leestijd: +/- 25 seconden

Man aangehouden voor diefstal smartphones ter waarde van 1,7 miljoen euro 

In de omgeving van Delft is een 64-jarige man aangehouden die wordt verdacht van de diefstal van iPhones op Schiphol, voor een waarde van in totaal 1,7 miljoen euro. 

De diefstal pleegde hij al op 29 oktober, maar hij wist uit handen van de politie te blijven. Om de identiteit van de man te kunnen achterhalen toonde de Koninklijke Marechaussee afgelopen week beelden van de diefstal bij het televisieprogramma Opsporing Verzocht. Nog geen 24 uur na de uitzending kon het rechercheteam de man aanhouden.

De Koninklijke Marechaussee doet onderzoek naar de zaak, onder leiding van het Openbaar Ministerie Noord-Holland.

Bron: Defensie 

x
Leestijd: +/- 60 seconden

Nieuwe onderwijslocatie voor VeVa-studenten in Assen

Jongeren van de mbo-opleiding Veiligheid & Vakmanschap (VeVa) kunnen voortaan terecht op een gloednieuwe onderwijslocatie in Assen. Eerder werd besloten om de opleiding, waarbij studenten worden klaargestoomd voor een baan binnen Defensie, per september 2023 over te plaatsen van de provincie Groningen naar Drenthe.

Een nieuwe locatie én een nieuwe school met andere regels en systemen, dat was wel even wennen. “Een opleiding verhuizen is een behoorlijke klus, zeker als het onderwijs gewoon doorgaat”, weet docent en teamcoördinator Thijmen Komen. “Door het beschikbaar stellen van locaties op de kazerne en het oefenterrein in Assen konden wij ons richten op de verhuizing en de intake van onze nieuwe studenten.”

VeVa is een opleiding met veel aandacht voor praktijkgericht onderwijs. “Het is juist daarom een goede aanvulling op het opleidingsaanbod van het Drenthe College”, reageert opleidingsmanager Jack Bijlholt. Wat hem betreft is de opleiding ook een goede match met de regio Assen. “Er is hier steeds meer aandacht voor orde en veiligheid en het militair oefenterrein en de kazerne liggen om de hoek.” Volgens Marco Out, burgemeester van Assen, is de komst van de opleiding een welkom cadeau. “Als ze me dit een jaar geleden hadden verteld, had ik dat niet geloofd.”

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 25 seconden

Maritieme missie in Straat van Hormuz in Nederlandse en Belgische handen

België en Nederland voeren sinds woensdag een half jaar het commando over de European Maritime Awareness in the Strait of Hormuz (EMASoH). 

Deze Europese maritieme missie ging in 2020 van start en richt zich op het verminderen van de spanningen in de Golfregio. Door in kaart te brengen wat er gebeurt in de regio, draagt de missie ook bij aan een veilige doorvaart voor civiele schepen.

België levert tot en met 6 juni de commandant en nog eens zeven functies. Nederland is verantwoordelijk voor diens plaatsvervanger en heeft daarnaast zes stafofficieren en andere ondersteuners meegestuurd.  

Bron: Defensie