Tekst kapitein Jessica Bode
Foto Mediacentrum Defensie

x
Leestijd: +/- 35 seconden

KMA viert 195e verjaardag met mars door Breda

De Koninklijke Militaire Academie (KMA) in Breda is jarig. Het instituut viert vandaag haar 195e verjaardag, de Diës Natalis, met een mars van cadetten en adelborsten door de binnenstad.

De mars, onder leiding van KMA-commandant kolonel René Baksteen start rond 13:30 bij het Kasteel van Breda en voert via de Prinsenkade, de Haven, de Nieuwstraat, Karrestraat naar de Torenstraat. Daar, achter de Grote Kerk, wordt een defilé afgenomen.

Sinds 24 november 1828 worden op de KMA, officieren opgeleid voor de Koninklijke Landmacht, de Koninklijke Luchtmacht en de Koninklijke Marechaussee. Sinds de oprichting zijn er tal van generaties Nederlandse officieren gevormd.

De KMA is sinds 2005 een onderdeel van de NLDA, het instituut dat alle hogere defensieopleidingen, van de initiële officiersopleidingen tot het topmanagementniveau, bundelt.

Bron: Defensie | Foto: archief Mediacentrum Defensie

x
Leestijd: +/- 50 seconden

Nederlandse inzet Irak vooralsnog niet aangepast

Het kabinet ziet vooralsnog geen aanleiding om de huidige of geplande Nederlandse militaire bijdrage aan Irak aan te passen.

Sinds begin vorige maand is de veiligheidssituatie in veel landen in het Midden-Oosten gespannen. Dreiging richt zich met name tegen de Verenigde Staten, maar daarmee is ook de dreiging tegen Westerse militaire presentie toegenomen. Zo werd er deze week een aanslag gepleegd op de Al-Asad Airbase, waar ook enkele Nederlandse militairen aanwezig waren. Niemand raakte gewond. Ook is geen sprake van materiele schade. De Nederlanders waren op het Iraakse vliegveld voor een verkenningsmissie met het oog op een toekomstige inzet. Vanaf mei 2024 draagt Nederland met een honderdtwintigkoppig detachement en drie Chinook-transporthelikopters bij aan de NAVO-missie in Irak. Vanaf 1 januari volgend jaar leveren nog eens 145 Nederlandse militairen op verzoek van Irak force protection in Bagdad.

Defensieminister Ollongren geeft in december een nieuwe update over de dan geldende veiligheidssituatie in Irak en wat eventuele gevolgen zijn voor Nederlandse inzet.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 25 seconden

Emissieloos gezondheidscentrum in ’t Harde

De Tonnetkazerne in ’t Harde krijgt het eerste emissieloze gebouw van de krijgsmacht. Er komt een gezondheidscentrum dat met zo min mogelijk uitstoot wordt gebouwd.

Ook het vervoeren van personeel en bouwmaterialen over de kazerne gaat via emissieloze voertuigen. Het gebouw is rond begin 2025 gereed. In het gezondheidscentrum komen ook de tandartsen.

Defensie Vastgoed Management en Rijksvastgoedbedrijf werken samen aan het vastgoedprogramma voor Defensie, waaronder de realisering van nieuwe duurzame gezondheidscentra. Eerder werden deze voorzieningen al geopend op de kazernes in Stroe en Den Helder, al werden die niet emissieloos gebouwd.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 35 seconden

Laatste officier Slag om Arnhem overleden

De Britse veteraan luitenant Ron Johnson is op 102-jarige leeftijd in het Engelse graafschap Essex overleden. Johnson was de laatste nog levende officier die meevocht in de Slag om Arnhem in 1944.

Hij deed dienst bij het E Squadron van het Glider Pilot Regiment. Dat regiment landde in 1944 als onderdeel van Operatie Market Garden met zogeheten Horsa-zweefvliegtuigen in de buurt van Arnhem. Dit waren speciaal voor de oorlog gebouwde houten zweefvliegtuigen. Johnson landde in Wolfheze. Hij rukte op naar Oosterbeek en belandde daar in een vuurgevecht, waarbij hij werd geraakt aan zijn hoofd en zijn rug. De Brit werd afgevoerd naar een krijgsgevangenenkamp in het Duitse Kassel.

Bij de 75e herdenking van de Slag om Arnhem in 2019 onthulde Johnson een monument voor zijn gevallen kameraden in Wolfheze.

x
Leestijd: +/- 35 seconden

Nat pak voor Amerikaans marinevliegtuig

Een P-8A Poseidon onderzeebootbestrijdingsvliegtuig van de Amerikaanse marine schoot maandag door onbekende oorzaak door bij de landing en belandde in zee.

Het ongeval gebeurde op het Marine Corps Air Station Kaneohe Bay in Hawaii. Bij het ongeval met het toestel, een aangepaste Boeing 737 bleven de negen bemanningsleden ongedeerd.

Het vliegtuig hoort bij Patrol Squadron 4 ‘The Skinny Dragons’ en kwam terecht in ondiep water in het verlengde van de landingsbaan. Het grootste deel van het toestel bleef hierbij boven water. De Amerikaanse marine heeft gelijk maatregelen genomen om vervuiling van het milieu te voorkomen én zoveel mogelijk apparatuur te bergen.

De Poseidon wordt niet alleen gebruikt voor de onderzeebootbestrijding maar ook voor patrouille- en verkenningstaken. Op het moment van het ongeval waren de weersomstandigheden niet ideaal.

Bron: Defensie |Foto: U.S. Marine Corps, Lance Corporal Tania Guerrero

x
Leestijd: +/- 25 seconden

Militair aangehouden na vondst hennepkwekerij

De Koninklijke Marechaussee heeft eerder deze maand twee mannen aangehouden in Midden-Limburg die worden verdacht van illegale hennepteelt. Een van de twee mannen is militair.

Het rechercheteam van de marechaussee stelde een onderzoek in. Naar aanleiding hiervan werd in een woning in Limburg een grote hennepkwekerij aangetroffen. In verband met deze ontdekking, werden een 37-jarige en 52-jarige man aangehouden. Beiden zitten nog vast.

Het onderzoek naar de zaak wordt gedaan onder leiding van het Openbaar Ministerie Oost-Nederland. De KMar is belast met opsporing van strafbare feiten op militaire locaties of gepleegd door militairen.

Bron: Defensie

x
leestijd: >60 seconden

Stoffelijke resten in Britse bommenwerper van vermiste bemanning

De stoffelijke resten die in het najaar werden gevonden bij de berging van de Britse bommenwerper Lancaster ED603 in het IJsselmeer zijn van de drie vermiste bemanningsleden van het toestel uit de Tweede Wereldoorlog. Dat blijkt uit onderzoek door de Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht.

De nabestaanden van Arthur Smart, Charles Sprack en Edward Moore zijn over de resultaten geïnformeerd. “Voor hun families in het Verenigd Koninkrijk komt er hiermee een einde aan een lange periode van onzekerheid over hun lot", aldus Defensie in een verklaring. Waar en wanneer de stoffelijke overschotten worden begraven, is nog niet duidelijk.

Bij de bergingsoperatie van Defensie zijn ook twee verzilverde sigarettenkokers gevonden, met daarop de initialen van twee van de bemanningsleden. Die worden teruggeven aan hun families.

De Lancaster ED603 werd in 1943 uit de lucht geschoten door een Duits jachtvliegtuig, kort nadat het Britse toestel bommen had gedropt boven Bochum in Duitsland. Het Britse vliegtuig, met aan boord zeven bemanningsleden, stortte neer in het IJsselmeer. De lichamen van vier omgekomen bemanningsleden spoelden dagen later aan op de Friese kust, maar die van de drie andere passagiers bleven spoorloos.

Het bergen van de Britse bommenwerper gebeurde in het kader van het nationaal programma berging vliegtuigwrakken, dat in 2019 is begonnen. Volgens het ministerie van Defensie liggen op dertig tot vijftig wraklocaties in Nederland zeer waarschijnlijk nog stoffelijke resten van vermiste bemanningsleden.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 25 seconden

Duitse krijgsmacht krijgt geld voor ziekenhuistrein

De Duitse krijgsmacht krijgt 115 miljoen euro voor een ziekenhuistrein die ingezet kan worden om snel grote aantallen gewonde militairen te vervoeren.

Duitse adviseurs hebben aangeraden om de ontwikkeling van zo’n trein, plus eenheid en materieel, te versnellen vanwege de oorlog in Oekraïne. Volgens de deskundigen kunnen er bij een oorlog tussen Duitsland en een opponent met vergelijkbare militaire kracht, honderden gewonden per dag vallen. Troepenvervoer over het spoor kan dan uitkomst bieden, omdat militairen dan snel behandeld kunnen worden.

De eerste hospitaaltreinen werden in het leven geroepen voor gewonden uit de Krimoorlog in de negentiende eeuw. Tegenwoordig zijn ze in Europa een zeldzaamheid.

Bron: ANP

x
Leestijd: +/- 30 seconden

Zwitserland akkoord met verkoop 25 Leopards aan Duitsland

De Zwitserse regering exporteert toch 25 Zwitserse Leopard 2 A4 tanks die ze niet meer gebruiken naar Duitsland. Zwitserland voert geen wapens uit naar oorlogvoerende landen en Berlijn heeft beloofd dat de tanks niet in Oekraïne terechtkomen.

Ze gaan naar de wapenfabriek Rheinmetall Landsysteme waar dit type tank vandaan komt. Daarna wordt bekeken wat er binnen de NAVO of bij Europese partners van Duitsland mee gedaan wordt. Nederland heeft eerder dit jaar vergeefse pogingen gedaan tientallen van deze Zwitserse tanks te kopen om aan Oekraïne te geven.

Volgens Zwitserse media staan er nu nog 71 oude tanks in de opslag. Het leger moet nog vaststellen wat daarmee gebeurd. Ze worden gemoderniseerd voor hernieuwde inzet, voor training gebruikt of voor onderdelen achter de hand gehouden.

Bron: Defensie | Foto: archief Mediacentrum Defensie (op de foto een Singaporese Leopard 2A4SGP)