Tekst kapitein Saminna Bulk, kapitein Djenna Perreijn, Michael Simon
Foto Mediacentrum Defensie

x
leestijd: +/- 30 seconden

Grote veiligheidscontrole op Rotterdam The Hague Airport

De Koninklijke Marechaussee heeft vrijdag 14 juli in nauwe samenwerking met de Belastingdienst, Politie en Douane een grote veiligheidscontrole gehouden op Rotterdam The Hague Airport. Tijdens die controle werden wapens en drugs aangetroffen en diverse boetes en openstaande schulden geïnd.

Bijna dertigduizend euro aan openstaande schulden werd geïnd door de Belastingdienst. Daarnaast werden bekeuringen uitgedeeld en verdachte situaties vastgelegd in systemen. Bij de controle werden verder onder meer de volgende zaken aangetroffen:
 

  • luchtbuks inclusief munitie (zonder vergunning)
  • 9x strafbaar wapen
  • 2x ploertendoder
  • 1x aanhouding rijden onder invloed van drugs
  • 4x kleine hoeveelheid verdovende middelen

Samenwerking
Tijdens de actie stond samenwerking met andere diensten centraal, ter vergroting van de veiligheid op en rond de luchthaven en het versterken van het zicht op mogelijke criminaliteitsvormen en ondermijnende criminaliteit. De actie wordt regelmatig gehouden door de Marechaussee in Zuid-Holland, in nauwe samenwerking met andere opsporings- en controlediensten.

x
leestijd: +/- 35 seconden

Oekraïners dankbaar voor Nederlandse hulpgoederen

Van een verouderd voertuig tot een tourniquet: Nederland doneert massaal hulpgoederen aan het door oorlog getroffen Oekraïne. Daar worden de giften goed gewaardeerd.

De NOS bezocht een Oekraïens magazijn, gevuld met een hoop spullen van Nederlandse herkomst. “We kunnen nog meer tourniquets gebruiken”, geeft vrijwilliger Natalja aan. “Die gebruiken mensen die bloeden.” Ook komt een koffer van de Regionale ambulancevoorziening voorbij. “Deze geven we aan de militairen”, vertelt ze, terwijl ze de kist vult met verbandjes en andere medische noodvoorzieningen.”

Militairen die de goederen komen ophalen zijn erg te spreken over de donaties. “Een spalk. Geweldig, want we hadden er maar een”, vertelt een vrijwillig militair medisch instructeur. “Dit alles is heel waardevol voor een instructeur.”

Bron: NOS.

x
leestijd: +/- 25 seconden

Amerikaanse militair gevangengenomen in Noord-Korea

Een Amerikaanse militair is Noord-Korea binnengelopen en opgepakt. De 23-jarige man bezocht een tour door de Joint Security Area, het gedemilitariseerde gebied tussen Noord- en Zuid-Korea, dat wordt gemonitord door de Verenigde Naties.

Volgens Amerikaanse media gaat het om soldaat der tweede klasse Travis T. King. Hoe de militair zomaar de grens over kon steken is vooralsnog een raadsel. De zone ligt namelijk vol met landmijnen, is omgeven door hekken met prikkeldraad en wordt 24 uur per dag bewaakt.

Travis was gelegerd in Zuid-Korea en net vrijgelaten uit een Zuid-Koreaanse gevangenis. De militair zat vast op verdenking van mishandeling. Ook zou hij tegen een deur van een politiewagen hebben geschopt en bij zijn arrestatie grove taal hebben geuit. Eenmaal vrij was de bedoeling dat de soldaat werd gerepatrieerd naar de Verenigde Staten. Vermoedelijk hing hem een oneervol ontslag boven het hoofd.

In plaats van op het vliegtuig naar Texas te stappen, nam hij deel aan de tour op de grens, die hij daarna overstak. Deze keer belandde hij naar verluidt dus in een Noord-Koreaanse gevangenis.

De Verenigde Naties bevestigt het incident en is in gesprek met de Noord-Koreaanse autoriteiten.  

Bron: ABC News.

x
leestijd: +/- 30 seconden

Marine vangt drugs na wilde achtervolging

Zr.Ms. Groningen heeft zo’n 1.600 kilo drugs onderschept in de Caribische Zee. Dat gebeurde afgelopen zondag na een anderhalf uur durende achtervolging door hoge, onstuimige golven. De vangst is pas vandaag bekendgemaakt.

De Kustwacht Caribisch Gebied ontdekte een verdacht bootje op een bekende smokkelroute en alarmeerde het marineschip. Dat volgde de zogenoemde go-fast gedurende de nacht, om bij zonsopkomst zijn FRISC-motorboten in stelling te brengen. Die koersten vervolgens op hoge snelheid naar de smokkelboot, ondersteund door het Dash-8 patrouillevliegtuig van de kustwacht. Als de verdachten proberen te vluchten, gaan de FRISC’s er in volle vaart achteraan. Bij die actie moesten de bemanningen alle zeilen bijzetten vanwege de harde wind. Toen de smokkelaars hun kansen uiteindelijk zagen afnemen, gooiden ze brandstofvaten en pakketten drugs overbood. Zo wisten ze snelheid te winnen én te ontkomen.

De militairen waren vervolgens nog uren bezig om de drugs uit het water te vissen. De contrabande is overgedragen aan het Korps Politie Curaçao. Het was de zevende drugsvangst van Zr.Ms. Groningen dat sinds mei als stationsschip opereert in het Caribisch Gebied. Het voert er niet alleen counterdrugsoperaties uit maar is ook paraat voor humanitaire hulpverlening.

x
leestijd: +/- 30 seconden

Foutje: Nederlander ontvangt 117.000 militaire mails

Gevoelige Amerikaanse informatie als paspoortnummers, de productie van wapens en reisdata van hooggeplaatste militairen: alles belandde met ruim 117.000 e-mails in de inbox van Joost Zuurbier. Het gaat om een veelvuldig gemaakte tikfout. De Nederlander heeft namelijk de Malinese domeinextentie .ml in beheer, dat bijzonder veel lijkt op het militaire .mil van het Amerikaanse ministerie van Defensie.

De webexpert ziet dat de tikfout al tien jaar wordt gemaakt en waarschuwde meermaals de Amerikaanse overheid. Begin deze maand schreef hij het Pentagon nog, want: “Dit risico is reëel en kan worden uitgebuit door tegenstanders van de VS.” Daarbij loopt het contract van Zuurbier komende week af, waarna Mali zelf weer domeinextentie .ml beheert. Mali staat bekend om haar banden met Rusland en kreeg eerder ook steun van het Russische huurlingenleger van de Wagner Group.

Tot nu toe kreeg Zuurbier weinig reactie op zijn waarschuwingen en schrijven. Volgens een zegsman van het Amerikaanse ministerie van Defensie is het departement ‘op de hoogte van de kwestie’ en staan er geen staatsgeheimen in de mails; desalniettemin neemt het ministerie ‘ongeoorloofde onthullingen van gecontroleerde nationale veiligheidsinformatie serieus’.

Bron: Bright/Financial Times.

x
leestijd: +/- 55 seconden

Benelux doneert pantserinfanterievoertuigen aan Oekraïne

Nederland, België en Luxemburg slaan de handen ineen. Samen doneren de drie landen ergens in de komende maanden M113 pantserinfanterievoertuigen aan Oekraïne. De voertuigen zijn door het sterke pantser uitermate geschikt om infanteristen op het strijdtoneel van het ene naar het andere punt te verplaatsen.

De M113 is bij veel internationale partners in gebruik. De te doneren vehikels zijn opgeknapte voertuigen die bij de industrie worden ingekocht. De M113’s worden voorzien van een op afstand bestuurbaar wapensysteem. Ook is het mogelijk om mitrailleurs op de voertuigen te monteren. Oekraïne krijgt verder de nodige reserveonderdelen.

“Met deze donatie tonen we dat we Oekraïne blijven steunen tegen de Russische agressie”, melden de ministers Ludivine Dedonder (België), Kajsa Ollongren (demissionair, Nederland) en François Bausch (Luxemburg) in de verklaring. “Door onze krachten te bundelen, komen we tegemoet aan het verzoek van de Oekraïense strijdkrachten om pantservoertuigen te kunnen blijven inzetten.”

Bron: Defensie.nl

x
leestijd: +/- 25 seconden

Viaduct vernoemd naar sergeant Mark Weijdt

Het viaduct over de Maas en Waalweg tussen Afferden en Horssen draagt sinds woensdag de naam van sergeant Mark Weijdt uit Puiflijk, die in 2008 in Uruzgan sneuvelde. Janneke Weijdt, de zus van Mark, en Robbie, het zoontje van Marks buddy uit het leger, onthulden het naambord tijdens een speciale ceremonie.

Voorafgaand aan de onthulling hield majoor André Derksen, plaatsvervangend commandant van het Regiment van Heutsz, het regiment waarin Weijdt diende, een toespraak. “Enerzijds vind ik het een eer dat ik hier mag spreken, anderzijds brengt het denken aan Mark me altijd terug naar 19 december 2008 in Uruzgan op Cemetery Hill West.”

Daarmee verwijst Derksen naar de datum waarop Weijdt sneuvelde toen hij en z’n collega’s onder vuur lagen en besloten de aanval te openen. “Bovenop de heuvel hadden we nog niet eens allemaal onze positie ingenomen toen Mark ergens op stapte. Hij had geen schijn van kans. Mark was op een bermbom gestapt.”

Met het vernoemen van het viaduct over de N322 bij Afferden krijgt Mark Weijdt een permanente publieke herinneringsplek. Het Vereniging Veteranen Platform wil de komende jaren zo’n veertig bruggen en viaducten vernoemen naar omgekomen militairen.

Bron: Koninklijke landmacht

x
Leestijd: +/- 35 seconden

Eerste 11 Luchtmobiele herdenking

11 Luchtmobiele Brigade heeft voor het eerst een eigen herdenking op de Oranjekazerne gehouden. Vorige week vrijdag ontving generaal Schreurs familie en vrienden van gesneuvelde collega’s.

De generaal sprak hen toe en ook stadsdichter Jesse Laport droeg een gedicht voor bij de herdenking. Het programma werd afgesloten met de onthulling van het monument 'Gewond, niet verslagen', ontworpen door kunstenaar Niek Verschoor. Het symboliseert de vechtlustige geest van fysiek en/of mentaal gewonde militairen. Het laat zien wat iemand, ondanks diens verwondingen, kan bereiken.

Bron: 11 Luchtmobiele Brigade.

x
leestijd: +/- 20 seconden

Nieuw mijnenbestrijdingsvaartuig in de maak

De bouw van het toekomstige mijnenbestrijdingsvaartuig Zr.Ms. Scheveningen is begonnen. Woensdag werd in de Roemeense stad Giurgiu de kiel van het schip officieel gelegd. Dat gebeurde door middel van een ceremonie waarbij een munt in de kiel werd gelast.

De komende periode staat in het teken van het bouwen van het casco. Vervolgens worden de grote componenten zoals motoren geplaatst en worden vele kilometers leidingen en kabels aangelegd. Als laatste volgt het afmonteren en krijgt het schip de verflaag, wat in Frankrijk zal gebeuren. Na het in bedrijfstellen van alle systemen volgt er een proefvaart waarna het schip officieel wordt overgedragen.
Zr.Ms. Scheveningen is het vierde schip in de reeks van de in totaal twaalf schepen die voor de Belgische en Nederlandse marine worden gebouwd en geleverd zullen worden in de periode 2025 en 2030.

Bron: COMMIT Instagram.

x
leestijd: +/- 35 seconden

Reuring bij Marnewaard

Eenheden van 13 Lichte Brigade trainden de afgelopen twee weken in de buurt van het Groningse Marnewaard. Dat deden ze onder uiteenlopende weersomstandigheden: variërend van stormachtig weer met zware regenval tot felle zon en hoge temperaturen.

De focus van de oefening Active Hunter lag op het versterken van de bekwaamheid van de compagnieën en het bataljon. Hierbij lag de nadruk op het vermogen tot snelle verplaatsing, het behouden van terreindelen en het vertragen van de vijand. De oefening is een essentiële stap in het opwerktraject naar de certificering die in 2024 tijdens de oefening Grand Quadrica zal plaatsvinden.

Bron: 13 Lichte Brigade

x
leestijd: +/- 35 seconden

Persoonlijke objecten USAF captain in Nationaal Militair Museum

Het Nationaal Militair Museum (NMM) heeft een aantal persoonlijke objecten ontvangen van een vlieger uit het roemruchte 32nd TFS Wolfhounds: USAF captain Eric ‘Clone’ Fiore. Ze zijn geschonken door zijn Amerikaanse weduwe Carol Ann Fiore. Eric was als F-15 vlieger gestationeerd bij het 32nd TFS Wolfhounds op vliegbasis Soesterberg. Het is voor het eerst dat het NMM zoveel persoonlijke objecten een plek kan geven in het museum.

USAF captain Eric ‘Clone’ Fiore was als F-15 vlieger gestationeerd bij het 32nd TFS Wolfhounds. Met echtgenote Carol Ann Fiore woonde hij van 1985 tot 1988 in Nederland. Eric verliet na tien jaar de luchtmacht en werd testvlieger bij vliegtuigbouwer Bombardier. In 2000 sloeg het noodlot toe en kwam Eric bij een vliegtuigongeval om het leven. Carol zocht contact met het NMM om een aantal persoonlijke objecten van haar man te schenken. Zeer waardevolle objecten voor het NMM, die daarmee de vlieger uit het roemruchte 32nd TFS Wolfhounds een gezicht wil geven. Tot de collectie behoren onder meer zijn vliegeroverall, helm, logboek en foto’s. Deze worden 27 juli onthuld samen met het zeldzame Wolfhounds songbook. Ook wordt hier het persoonlijke verhaal van Eric en Carol in videovorm verteld.