Tekst kapitein Charlotte Verolme
Foto Mediacentrum Defensie

x
leestijd: +/- 30 seconden

Nederlandse militairen beëindigen bijdrage in Roemenië

De Nederlandse bijdrage aan de multinationale battlegroup in Roemenië is ten einde. Gedurende een jaar waren landmachtmilitairen gestationeerd in het Oost-Europese land. Aanleiding was de inval van Poetins troepen in Oekraïne en de daarmee gepaard gaande dreiging aan de oostflank van het NAVO-grondgebied.

De in Roemenië gestationeerde Nederlanders worden door Belgische collega’s afgelost. De meer dan 150 militairen van 11 Luchtmobiele Brigade keren huiswaarts.

De zogenoemde Battlegroup Forward Presence Roemenië bestaat uit zo’n duizend militairen. Ze zijn afkomstig uit Frankrijk, Luxemburg en na deze week ook uit België.

De Nederlandse militairen namen deel aan onder meer grote internationale (schiet)oefeningen waarbij tevens de interoperabiliteit tussen de verschillende partners is getraind. De Nederlandse inzet droeg niet alleen bij aan de voor de Russen bedoelde afschrikking, maar ook ter geruststelling van de Roemeense bevolking.

Bron: Defensie

x
leestijd: +/- 40 seconden

Laatste rustplaats voor Duitse soldaten uit WO II

Op de Duitse Militaire Begraafplaats in Ysselsteyn zijn woensdag tien Duitse soldaten uit de Tweede Wereldoorlog herbegraven. Dat gebeurde met een korte ceremonie en in het bijzijn van vertegenwoordigers van de Duitse ambassade en enkele nabestaanden.

De soldaten zijn teruggevonden in veldgraven verspreid over het hele land. De Bergings- en Identificatiedienst Koninklijke Landmacht (BIDKL) kon in drie gevallen de identiteit van de militairen achterhalen.

Unteroffizier Ernst Lehman sneuvelde op 18 september 1944 in Best tijdens gevechten met luchtlandingseenheden van de 101st US Airborne Division. Grenadier Karl Gerdes sneuvelde negen dagen later in de bossen bij Mook. Dat gebeurde tijdens schermutselingen met eenheden van de 82nd US Airborne Division.

De derde geïdentificeerde Duitser die herbegraven werd, was de piloot van de Focke-Wulf 190 die vorig jaar door het joint vliegtuigbergingsteam van Defensie is geborgen. Oberleutnant Karl Becker uit Lindenberg in de Allgau stortte op 30 juli 1943 tijdens luchtgevechten neer bij Angeren, in de gemeente Lingewaard.

De ceremonie werd geleid door de Duitse legeraalmoezenier Sebastian Gräßer, die in zijn grafrede wees op het belang van ‘Versöhnung über den Gräbern’; verzoening boven de graven.

De BIDKL is sinds 1945 namens het Rijk verantwoordelijk voor opsporing, berging en identificatie van vermiste slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog.

Bron: Defensie

x
leestijd: +/- 30 seconden

Zr. Ms. Groningen onderschept drugsboten met gericht vuur

Met waarschuwingsschoten en gericht vuur wist de marine in de Caribische Zee twee drugstransporten te stoppen. Bij deze acties is vorige week ruim 1.900 kilogram contrabande onderschept. 

Op de avond van 15 juni kreeg de bemanning van Zr.Ms Groningen een verdacht vaartuig in het vizier. Het stationsschip zette de achtervolging in met twee snelle FRISC’s. Aan boord zaten teams van de kustwacht en mariniers van het Fleet Marine Squadron. Op korte afstand van het verdachte vaartuig werden blauwe zwaailichten aangezet. Daarop ging de smokkelboot er met hoge snelheid vandoor terwijl de bemanning pakketten in zee gooide. Vanaf de FRISC’s werden waarschuwingsschoten gelost. De verdachten gaven zich echter pas over nadat de buitenboordmotor met gericht vuur was uitgeschakeld. De overboord gezette pakketten zijn opgevist. Een dag later herhaalde zich een soortgelijk scenario. De verdachten en de drugs zijn overgedragen aan de politie van Curaçao.

Eerder deze maand deed de marine ook nog een drugsvangst. Op 6 juni bij de Bovenwindse eilanden is tweehonderd kilo contrabande onderschept.

Bron: Defensie

x
leestijd: +/- 40 seconden

Vaardigheidsembleem voor militairen met geneeskundige neventaak

Militairen met een geneeskundige neventaak zijn vanaf nu herkenbaar. Zij mogen een eigen vaardigheidsembleem op hun uniform dragen. Stafarts Commando Landstrijdkrachten kolonel-arts Toon Kleinhout reikte het vaardigheidsembleem uit aan 39 militairen.

Combattanten met een Geneeskundige Neventaak (CGN), zoals ze officieel genoemd worden, hebben naast hun eigen organieke taak nóg een taak te vervullen, op de momenten dat dat nodig is. De CGN wordt ingezet op plaatsen, doorgaans binnen het landdomein, waar eenheden niet, of niet meteen, terug kunnen vallen op geneeskundige steun. Dan is de CGN degene die zelfstandig in soms zware operationele omstandigheden medische (levensreddende) handelingen verricht.

 Dit vergt bijzondere capaciteiten van de CGN. De opleiding is zeer pittig, duurt vier tot 24 weken en staat zowel in Nederland als daarbuiten hoog aangeschreven. Het zijn in oplopende volgorde van zwaarte de gewondenhelper, de MEDIC en de NSOCM. In bijna elke operatie sinds de invoering heeft het concept van de CGN inmiddels zijn nut bewezen. 

Deze bijzondere vaardigheid was tot nu toe niet aan het aan het uniform af te lezen. Dit was voor twee opleiders de aanleiding om een voorstel in te dienen voor de ontwikkeling en invoering van een embleem voor de CGN. Iedere militair die de opleiding met goed gevolg afsluit en als CGN werkt, mag het vaardigheidsembleem op het uniform dragen.

Bron: Defensie

x
leestijd: +/- 25 seconden

Opnieuw verlenging inzet MQ-9 Reaper vanaf Curaçao

Het onbemande verkenningsvliegtuig MQ-9 Reaper blijft tot 30 september dit jaar gestationeerd op vliegveld Hato, Curaçao. Dit gebeurt om het luchtmachtpersoneel voor te bereiden op zwaardere taken en grote operaties. Het personeel werkt verder aan de operationele gereedstelling van het systeem. Het is de tweede verlenging.

De gunstige weersomstandigheden en beschikbaarheid van het luchtruim waren reden om het onbemande systeem op het eiland te beproeven. Bovendien verzamelt het toestel al inlichtingen ter ondersteuning van de (militaire) organisaties in het Caribisch gebied.

De MQ-9 Reaper verzamelt vanuit de lucht data en informatie. Dankzij de besturing per satelliet is het toestel wereldwijd te bedienen. Het systeem past volledig bij de wens van Defensie om te opereren op basis van informatiegestuurd militair optreden.

Drie van de vier aangekochte toestellen staan gestationeerd op Curaçao.

Bron: Defensie

x
leestijd: +/- 40 seconden

Defensie verdedigt kwetsbare natuur

Vleermuizen, jeneverbesstruweel en de kleine wrattenbijter: dit soort flora en fauna heeft baat bij de rustige Defensieterreinen. En bij het terreinbeheer van Defensie, dat zich sterk maakt voor ‘klimaatrobuuste’ militaire oefenterreinen met hoge natuurwaarden.

Staatssecretaris Christophe van der Maat legt in een brief aan de Tweede Kamer uit hoe het beheer van de oefenterreinen in z’n werk gaat. Hij put daarbij uit de nieuwe rapportage ‘Natuurwaarden op Defensieterreinen’, die het Rijksvastgoedbedrijf in opdracht van Defensie heeft gemaakt.

Hoewel er op oefenterreinen van Defensie een relatieve rust heerst, staat ook hier de natuur onder druk. De biodiversiteit neemt gestaag af door klimaatverandering en de nationale stikstofproblematiek. Het hoogveensysteem in het Witterveld (vlak bij Assen) heeft bijvoorbeeld veel te lijden van de afgelopen droge zomers. Het hoogveen verdroogt en door de stikstofdepositie treedt vergrassing van onder meer de hoogveenheides op.

Defensie zoekt oplossingen voor deze en andere problemen, bijvoorbeeld om terreinen te vergroten en met elkaar te verbinden. Hierdoor worden de gebieden minder kwetsbaar. Ook valt te denken aan het verhogen van het waterpeil. Dit om verdere achteruitgang van hoog- en laagveengebieden te voorkomen.

Het zijn nu nog aanbevelingen uit de rapportage, maar Defensie ‘neemt ze ter harte’, schrijft Van der Maat. “Defensie zal bijdragen aan de maatschappelijke opgave om het herstel van de natuurkwaliteit van Nederland te realiseren.”

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 50 seconden

Vrouwenvoetbalteam wint openingspot militair WK

Het nationaal elftal is het militair wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen begonnen met een eclatante 7-0 zege op het zwakke Ierland. Eigenlijk zou Nederland het toernooi op het complex van IJsselmeervogels in Bunschoten-Spakenburg openen tegen Nigeria, maar door visumproblemen rond deze ploeg veranderde dat in Ierland.

Al in de zesde minuut van de eerste helft geeft Oranje haar visitekaartje af door na een soepele aanval 1-0 aan te tekenen. Weliswaar via een eigen doelpunt, maar dat mag de pret niet drukken.

Oranje dendert door en in de veertiende minuut zorgt Maura Missaglia voor 2-0, opnieuw na een blunder in de Ierse defensie. Nadat de keepster een ogenschijnlijk simpel te stoppen bal uit de handen laat stuiteren, rolt die tergend langzaam over de doellijn.

In de 23ste minuut komt het verdienstelijk combinerende Nederland op 3-0 door een doelpunt van Lindsay Gabriel. In het verloop van de tweede helft blijft Ierland in de houdgreep van Oranje, wat uitmondt in 4-0 door Nikki van Wijk.

In de tweede helft loopt het oppermachtige Holland uit naar 7-0 door goals van Rianne Oudejans, Margriet Samson en Bo Peters. De Iersen rest weinig anders dan de schade zoveel mogelijk te beperken.

Of Nederland kans maakt op de militaire wereldtitel hangt volgens trainer-coach sergeant-majoor Sigi Carrera af van de loting die volgt na de tweede groepswedstrijd, tegen Griekenland. Mocht die worden gewonnen, dan stuit Nederland mogelijk op Zuid-Korea of Frankijk. Beide landen hebben speelsters in de gelederen die betaald voetbal spelen en voor de duur van dit WK militair zijn gemaakt. Goede teams dus. Carrera: “Ik schat onze kans op de wereldtitel op veertig procent.”

Aan het militair WK voor vrouwen doen na de afmelding van Nigeria elf landen mee. De eerstvolgende wedstrijd van Nederland is aanstaande zaterdag tegen Griekenland. Bureau Internationale Militaire Sportwedstrijden is organisator.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 20 seconden

EU Military Staff onder leiding van luitenant-generaal Van der Laan

Luitenant-generaal Michiel van der Laan is nu directeur-generaal van de European Union Military Staff (EUMS). Tevens is hij eindverantwoordelijk voor de militaire missies van de EU. Sinds woensdag volgt hij de Franse viceadmiraal Hervé Bléjean op.

Van der Laan heeft nu een belangrijke strategische adviesrol op alle militaire onderwerpen die in EU-verband spelen. Verder vervult hij een sturende rol in de planning van (nieuwe) EU-missies.

De luitenant-generaal was tot nu toe Hoofd Permanente Militaire Vertegenwoordiging bij de EU en NAVO in Brussel.

Bron: Defensie

x
leestijd: +/- 30 seconden

Defensie in zee met bouwers nieuwe ASW fregatten

Damen en Thales Nederland gaan definitief de vier nieuwe Anti Submarine Warfare (ASW) fregatten ontwerpen, bouwen en leveren. Twee voor de Nederlandse en twee voor de Belgische marine. Damen bouwt de schepen en Thales het geïntegreerde radar- en vuurleidingssysteem. Staatssecretaris Christophe van der Maat ondertekende donderdag de contracten aan boord van Zr.Ms. Karel Doorman in Den Helder.

De ASW-fregatten vervangen de huidige vier multipurpose-fregatten (M-fregatten) van beide landen. De Nederlandse en Belgische schepen hebben inmiddels het einde van hun levensduur bereikt, al zijn ze nog inzetbaar. Het eerste fregat is voor de Koninklijke Marine en moet in 2029 inzetbaar zijn. Het tweede schip gaat een jaar later naar België. Beide resterende fregatten volgen in 2031 voor respectievelijk Nederland en België.

Van der Maat: “De verwerving van de ASW-fregatten gebeurt zoals ik dat het liefst zie: Door intensieve samenwerking, tussen landen, krijgsmachten en industrie. Het resultaat op termijn is een innovatief en krachtig wapensysteem. Daar profiteren wij als directe gebruikers van, maar ook Europa en de NAVO.”

Bron: Defensie

x
leestijd: +/- 25 seconden

Marinedagen 2023

Vanaf vandaag tot en met zondag 2 juli staan de poorten van de marinehaven in Den Helder open voor publiek. Tijdens de Marinedagen is het mogelijk om meerdere marineschepen te bezoeken, waaronder Zr. Ms. Karel Doorman en Zr. Ms. Tromp. Ook zijn er demonstraties van de Dienst Speciale interventies, het Korps Mariniers en de Kustwacht.

Het marineterrein in Den Helder is geopend van 9.00 uur tot 17.00 uur en vrij toegankelijk. De Marinedagen worden dit jaar gecombineerd met Sail Den Helder.

Vanwege de nautische evenementen rijdt de NS met extra lange treinen van en naar de havenstad. Bezoekers voor de Marinedagen kunnen uitstappen op station Den Helder Zuid, waarna pendelbussen hen naar het marineterrein brengen. Bezoekers voor SAIL kunnen uitstappen op station Den Helder. De NS raadt reizigers aan om voor vertrek de reisplanner te checken.

Bron: Defensie