Tekst Leo de Rooij

Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere twee weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier dan ook met de krijgsmacht te maken hebben. Genomen door zowel professionals als gepassioneerde amateurfotografen.

WE ZOEKEN UW DEFENSIEFOTO’S

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Hoe cliché ook, in onze razendsnelle maatschappij, waarin het soms steeds drukker lijkt te worden, nemen we minder vaak de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie emotioneert, fascineert en laat zien hoe zaken in elkaar steken. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO’S GEZOCHT!

Militairen op straat gezien? F-35’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden en dorpen, in de meest afgelegen delen van Nederland en in verlaten natuurgebieden.

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto(’s) met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb.

Hydrografisch dagje uit

Harry Hulshof uit Veendam 'doet' het een paar keer per jaar, “als het mooi weer is”: een dagje Den Helder. Daar had Harry deze maand geluk: hij spotte op het Marsdiep 'De Hydrograaf', de Expeditionary Survey Boat (ESB) van de Koninklijke Marine. De Hydrograaf (H8021) is een expeditionair hydrografisch onderzoeksvaartuig voor de Dienst der Hydrografie. Deze Expeditionary Survey Boat, die door grote schepen zoals Zr.Ms. Karel Doorman of een LPD kan worden meegenomen, kan worden ingezet om de zeebodem in kaart te brengen. De Hydrograaf werd op 21 januari 2021 te water gelaten en op 26 februari 2021 in dienst gesteld.

Op 't randje

Fraaie foto van twee Chinooks CH47F van 298 squadron die tijdens de oefening Bevoseals zestig mannen en vrouwen van 11Bevocie in de haven van Vlissingen aan de grond zetten voor een opdracht. Bij een zogenaamde 'ridgeline' landing staan alleen de achterste wielen van de Chinook op de grond en houdt de piloot, in nauwe samenwerking met de loadmasters de rest van de kist in de hoverstand. Dit soort landingen wordt in de regel alleen in de Alpen uitgevoerd, maar deze trainingslocatie bood een prima alternatief en ook een mooie uitdaging! (foto: smi S.P. Hoek, 11 bevoorradingscompagnie AASLT)

Bijzonder bezoek

Bewoners van zorgcentrum De Haven aan de Ree in Bunschoten - Spakenburg kregen afgelopen vrijdag bijzonder bezoek. Tientallen motorrijders van de Stichting Nederlandse Veteranen Motorrijders kwamen bij het zorgcentrum langs. Samen met de bewoners bezochten ze het Monument voor de Gevallenen. Ook Bronbeek werd bezocht en dat is een nu een al traditie! Alle bewoners kregen een coin van de motorrijders, dus dat wordt volgend jaar een coin-check! (foto: Isaac Jansen, Stichting Nederlandse Veteranen Motorrijders)

Doorbuffelen

Duitse soldaten maken een Leopard 2-bergingstank 'Buffel' (in Duits: Büffel) gereed voor speciale inzet. De Bundeswehr schoot de brandweer te hulp bij de bestrijding van twee grote bosbranden in de omgeving van voormalig oefenterrein Mecklenburg-Vorpommern.  De 'specs' van de Buffel zijn indrukwekkend: Lengte: 9,07 meter, Breedte: 3,54 meter, Hoogte: 2,92 meter (inclusief zwaailicht), Gewicht: 55.300 kilogram, Motor: 12 cilinder diesel, 1.100 kilowatt. Hij bergt (pantser)voertuigen en defecte tanks tot zestig ton. Een brandvrije greppel maken is dan ook een fluitje van een cent voor deze krachtpatser! (foto: Bundeswehr, Ulrich Metzler)

Brandje blussen

US Air Force senior airman Walker Taylor en Roscoe Wilson, brandbestrijders behorend tot 424 Air Base Squadron, gaan de strijd aan met een best brandje... Dat doen ze onder toezicht van een Nederlandse brandmeester op het Brandweer Opleiding en Training Centrum van de Koninklijke Luchtmacht op vliegbasis Woensdrecht. (foto: U.S. Army, Pierre-Etienne Courtejoie)

Beste ter wereld

Ze worden wel de beste tanks ter wereld genoemd. Reden waarom Oekraïne zo blij is met de levering van deze stalen monsters. Op deze foto is goed het verschil te zien tussen de M1A2 Abrams tank (midden) en de Duitse Leopard 2A6 tank. De tanks werden op de foto gezet tijdens een gecombineerde live fire oefening in Polen. (foto: U.S. Army, Staff Sgt. Matthew A. Foster)

Moeilijk afscheid

Een honderdtal Belgische militairen heeft afscheid genomen van hun families en zijn vanuit Melsbroek vertrokken naar Roemenië. Daar steunen ze de Battle Group onder Frans commando in de missie ter versterking van de oostzijde van de Forward Land Forces (FLF). Het doel is de versterkte afschrikking van het Bondgenootschap te ondersteunen, Roemenië gerust te stellen en de betrokkenheid van België bij NAVO-operaties te bevestigen. In juli vertrekt een tweede vliegtuig, een A400M, met nog eens honderd militairen (foto: Gert-Jan D'haene)

Secuur en veilig

Tijdens de oefening Everglade Sun in Florida worden Amerikaanse, Canadese en Nederlandse JTAC teams (Joint Terminal Attack Controller, red.) getraind op het coördineren van close air support. Daarbij worden vliegtuigen 'op doel' gepraat ter ondersteuning van eigen troepen. Precisiewerk, want de veiligheid is in het geding. Dat kan dus nooit genoeg worden getraind. (foto: U.S. Air Force, 1st Lt. Katie Tamesis)

Two of a kind

Nee, geen paartje tijdens een rondje pokeren. Maar wel twee B-1B Lancer bommenwerpers in take off vanaf Nellis Air Force Base in Nevada voor een missie. Deze Weapons School Integration missie geeft cursisten geavanceerde training in het gebruik van wapens en tactieken. Met de B-1B Lancer hebben ze daarvoor in ieder geval de goede troeven in huis...  (foto: U.S. Air Force, William Lewis)
 

(Not so) Lucky Lady

Reservisten van 728 Airlift Squadron poseren bij het oorlogsmonument voor B-17 bommenwerper 'Lucky Lady' in Midwoud. Het toestel crashte op 20 januari 1945 boven Nederland, waarbij zeven van de acht bemanningsleden omkwamen. Een delegatie Amerikanen van het huidige 728 Airlift Squadron, dat de voortzetting is van het 728 Bomber Squadron waartoe de Lucky Lady behoorde, heeft tijdens een korte ceremonie in Midwoud het staartwiel van het toestel in ontvangst genomen. Uitgever en filmmaker Peter Sasburg uit Midwoud legt momenteel de laatste hand aan een (aanvullende) documentaire over de Lucky Lady die volgend jaar moet uitkomen. (foto: U.S. Air Force, senior airman Ann Butler)
 

Vieren met vogeltjesdans

Soldaten uit Italië, Frankrijk en Nederland vieren met een speciaal dansje dat ze geslaagd zijn voor de Air Assault school, gevestigd op de luchtmachtbasis Mihail Kogalniceanu in Roemenië. Op deze school leren de militairen wat er allemaal komt kijken hoe ze veilig sling loads onder helikopters moeten bevestigen. (foto: US Army, Pfc. Kaylan Joseph)