Tekst Kapitein Jessica Bode
Zaterdag Veteranendag
Morgen vindt in Den Haag de Nederlandse Veteranendag 2023 plaats. Met dit jaarlijkse nationale evenement bedankt Nederland de circa 100.000 veteranen voor hun inzet, nu en in het verleden. Tijdens deze dag vindt in het centrum een defilé plaats van meer dan honderd detachementen, historische legervoertuigen en muziekkorpsen. Tevens geeft een luchtvloot van moderne en historische toestellen acte de presence.
De dag start voor enkele honderden veteranen in de Koninklijke Schouwburg met een toespraak van minister-president Mark Rutte en de voorzitter van het Nationaal Comité Veteranendag Jaap Smit. Dit gebeurt in aanwezigheid van Koning Willem-Alexander, Ridders Militaire Willemsorde en parlementsleden. Aansluitend wordt op het Lange Voorhout de Herinneringsmedaille voor Vredesoperaties uitgereikt aan zeventig militairen, die net terug zijn van hun missie. In het bijzijn van hun familieleden krijgen zij het kleinood opgespeld door onder anderen de minister-president en defensieminister Kajsa Ollongren.
Rond 13.00 uur start het Nationale Defilé, waarbij bijna vierduizend veteranen en actief-dienende militairen langs de Hofvijver marcheren, gevolgd door historische legervoertuigen. Het defilé wordt voorafgegaan door een luchtdefilé met achttien historische en moderne vliegtuigen. Het gronddefilé eindigt bij het Malieveld, rond de klok van 14.00 uur. Het evenemententerrein zelf is van 9.00 tot 17.00 uur opengesteld. Hier kunnen veteranen en bezoekers elkaar ontmoeten, stands van krijgsmachtdelen en verenigingen bezoeken, optredens bekijken en beluisteren, doe-dingen ondernemen en genieten van een hapje en een drankje.
Kun je zelf niet naar Den Haag komen, maar wil je de dag wel meebeleven, schakel dan in op NPO 1 voor live-verslaggeving (12.45-14.30 uur). Meer info op www.veteranendag.nl.
Bron: Veteranendag.nl
Nederlands-Belgische samenwerking ASW-fregatten
Defensie laat vier Anti Submarine Warfare (ASW)-fregatten bouwen, twee voor de Nederlandse en twee voor de Belgische marine. Minister Kajsa Ollongren en haar Belgische ambtgenoot Ludivine Dedonder ondertekenden het Memorandum of Understanding (MoU) over de aanschaf hiervan. Dat gebeurde gisteren aan boord van Zr.Ms. De Ruyter in de Antwerpse haven, voorafgaand aan een koninklijk staatsbezoek. De schepen worden duurder dan aanvankelijk begroot, zo staat in het gewijzigde MoU.
De Belgische en Nederlandse marines werken intensief samen, onder meer op het gebied van mijnenbestrijding, onderhoud, opleiding en training. In 2018 spraken beide landen af om onder Nederlandse leiding de vier multipurpose-fregatten te vervangen door ASW-fregatten. De aangepaste contracten worden nog ondertekend door de betrokken leveranciers. Dat de kosten hoger zijn dan aanvankelijk begroot, komt onder meer door kostenstijgingen als gevolg van COVID-19. Daarnaast speelt de oorlog in Oekraïne, extra budget voor modernere systemen en extra munitie hierbij een rol.
Bron: Defensie
Duits-Nederlandse werkovereenkomst F126-ASWF
In het kader van het Duits-Nederlandse MoU rond Common Naval Above Water Warfare System & Air and Missile Defence – Fire Control System (AWWS & AMD-FCS) is een eerste werkovereenkomst ondertekend. Namens Nederland tekende kapitein ter zee (TD) Olaf Binnenhei, hoofd afdeling Maritieme Systemen van het Commando Materieel en IT (COMMIT), tijdens een bezoek aan de maritieme afdeling van het Duitse Bundesambt für Ausrüstung, Informationstechnik und Nutzung der Bunderwehr (AAINBw) in Lahnstein. Aan Duitse-zijde was de werkovereenkomst reeds ondertekend door Annette Lehnigk-Emden, de presidente van het BAAINBw.
Met het MoU streven COMMIT en BAAINBw de voordelen na van gezamenlijke ontwikkeling, aanschaf en in-service-support van maritieme bovenwater-gevechtscapaciteiten. De overeenkomst betreft de integratie van de Evolved Sea Sparrow Missiles-2 (ESSM-2) in de Duitse F126- en Nederlandse Anti-Submarine Warfare-fregatten (ASWF). Beide scheepsklassen gaan gebruikmaken van een vergelijkbaar radar- (APAR Block 2) en vuurleidingssysteem voor zelfverdediging, geleverd door Thales Nederland.
Door de werkovereenkomst kunnen engineeringinformatie, testmiddelen, -plannen en -gegevens met elkaar gedeeld worden. Hierdoor ontstaat synergie in het ESSM-2 kwalificatietraject van de beide scheepsklassen en worden dubbele werkzaamheden voorkomen.
Bron: Defensie
Aandacht voor morele vorming militairen
Militairen moeten voortdurend morele beslissingen nemen. Niet alleen in gevechtssituaties, maar ook bij ontwikkelingswerk, diplomatie en reddingswerk na rampen. De Diensten Geestelijke Verzorging besteden hier veel aandacht aan. Dit resulteerde in het boek: ‘Morele vorming van militairen; bijdragen van de geestelijke verzorging’.
Geestelijk verzorgers zijn van oudsher betrokken bij de morele vorming van militairen. Bij de opleidingen en tijdens conferenties op het landgoed Beukbergen komen allerlei vraagstukken aan bod waar een militair mee te maken kan krijgen. Het gaat hierbij om levensvragen rond leven en dood, goed en kwaad, schuld en schaamte.
In het boek beschrijven onderzoekers, geestelijk verzorgers en docenten Ethiek hoe de geestelijke verzorging kan bijdragen aan de vorming van militairen. Er wordt een aantal ethische onderwerpen uitgediept. Ook de praktijk komt aan bod.
‘Morele vorming van militairen, bijdragen van de geestelijke verzorging’, onder redactie van Pieter Vos en Fred van Iersel, is verkrijgbaar via uitgeverij Eburon. ISBN: 9789463014403.
Bron: Defensie
Gezamenlijk verkenningsbataljon
België en Luxemburg gaan samenwerken in een binationaal Verkenningsbataljon. De Belgische minister van Defensie Ludivine Dedonder en haar Luxemburgse ambtgenoot François Bausch hebben daarvoor een akkoord ondertekend.
Met meer dan zevenhonderd militairen zal het Belgisch-Luxemburgse Verkenningsbataljon worden opgeleid en uitgerust om een breed scala aan missies uit te voeren. In een nationaal of multilateraal kader, of ter ondersteuning van een internationale of regionale organisatie, zoals de EU, de NAVO of de VN. België en Luxemburg zullen zo een concreet voorbeeld bieden van de uitvoering van concepten van de NAVO en de EU die gericht zijn op het bevorderen van versterkte multinationale samenwerking.
“Deze ondertekening geeft een sterk signaal aan onze bondgenoten en toont onze inzet, onze solidariteit en onze vastberadenheid om de regionale samenwerking naar een nieuwe dimensie te tillen”, stellen beide bewindslieden.
Bron: Defensie (België)
NAVO-hoofdkwartier zeventig jaar
Het NAVO-hoofdkwartier van Allied Joint Force Command (JFC) in Brunssum bestaat zeventig jaar. Die verjaardag wordt samen met de stad Brunssum vandaag, 23 juni, met een uitgebreid feestprogramma gevierd.
Het Allied Joint Force Command Headquarters Brunssum (HQ JFCB), zoals het hoofdkwartier volmondig heet, is een militair hoofdkantoor van de NAVO op operationeel niveau. Het houdt zich bezig met de planning, uitvoering en ondersteuning van militaire operaties van de NAVO. JFCB is sinds 1967 gevestigd op het terrein van de voormalige Staatsmijn Hendrik in Brunssum en telt circa 1.800 personeelsleden, afkomstig uit alle lidstaten van de NAVO.
Het NAVO-commando heeft in die zeventig jaar op verschillende locaties onder diverse namen gefunctioneerd: HQ AFCENT, RHQ AFNORTH en JFC Brunssum. Ook veranderde de taakstelling meerdere malen. Tegenwoordig worden vanuit Brunssum NAVO-missies zoals de Enhanced Forward Presence (EFP) in Noordoost-Europa en de snelle reactie-eenheid NATO Response Force (NRF) aangestuurd.
Bron: NAVO
Veteranen openhartig in ‘Sporen’
Hoe verandert het leven van een militair die terugkomt na een uitzending? Dat onderzoeken Olof van Joolen en Niels Roelen in ‘Sporen - Veteranen na de oorlog’. Minister Kajsa Ollongren nam het boek deze week in aanloop naar de Veteranendag in ontvangst.
Zo’n honderdduizend Nederlanders mogen zich veteraan noemen. Ze hebben zich ingezet tijdens een van de internationale missies voor vrede en veiligheid. Die periode heeft hun leven gevormd en vaak een andere wending gegeven.
Maar hoe precies? Kwamen ze met een trauma terug of bracht de uitzending juist het soort wijsheid dat alleen een oorlog je kan bijbrengen? Maakten ze na de missie radicaal andere keuzes of bevestigde deze dat ze al de juiste keuzes in hun leven hadden gemaakt?
In 'Sporen' vertellen 26 Nederlandse veteranen het persoonlijke verhaal over hun missie en terugkeer in de samenleving. Het boek is sinds vorige week verkrijgbaar in de boekwinkel.
Bron: Defensie
Nederland en Duitsland gaan samen helikoptervliegers opleiden
Nederland en Duitsland trekken vanaf 2026 samen op bij het opleiden van helikoptervliegers. Commandant Luchtstrijdkrachten generaal André Steur en zijn collega Alfons Mais van de Duitse Landstrijdkrachten hebben hiervoor een verklaring ondertekend.
Nederland neemt sinds 2015 een beperkt aantal opleidingen af van het International Helicopter Training Center (IHTC) van de Bundeswehr in het Duitse Bückeburg. Het gaat om trainingen voor toekomstige NH90-vliegers en zo lang de Cougar nog niet vervangen is ook voor de vliegers voor dit type transporthelikopter. Vanaf 2026 werken Nederland en Duitsland permanent samen in de helikopteropleiding in Bückeburg.
In die opleiding bundelen beide landen hun kennis en capaciteiten. Daardoor bieden ze een beter trainingsprogramma aan. De ondertekening van het document markeert een volgende stap in het versterken van de Nederlands-Duitse samenwerking.
De Nederlandse luchtmacht blijft ook nauw verbonden met de Amerikaanse krijgsmacht voor verdere opleidingen en samenwerking. In de Verenigde Staten worden de vliegers opgeleid voor de Chinook-transporthelikopter en de Apache-gevechtshelikopter.
Bron: Defensie
Noren willen leren van integriteitsbeleid Defensie
Integriteit, hoe gaat je daar als Defensie mee om? Met die vraag kwam de Noorse majoor-generaal Elisabeth Michelsen deze week naar Nederland. Chief of Defence generaal Eirik Kristofferson bracht gelijktijdig een bezoek aan Den Helder en maakte nader kennis in Den Haag.
Onlangs kregen de Noren te maken met integriteitsproblemen. Vandaar dat de delegatie wilde weten hoe Defensie hiermee omgaat. De Centrale Organisatie Integriteit Defensie (COID) legde Michelsen uit hoe het integriteitsbeleid van Defensie in de praktijk werkt. Hoe bijvoorbeeld seksueel overschrijdend gedrag wordt aangepakt en hoe je met trainingen de sociale veiligheid kunt verbeteren.
Michelsen liet weten dat het bezoek haar veel nuttige kennis had opgeleverd. Met name over de manier van melden, de zorg voor een veilige sociale omgeving en de noodzaak van laagdrempelige hulpverlening.
Het Noorse bezoek bestond uit twee programma’s. Naast kennis opdoen over integriteit bij Defensie, wilden beide landen meer van elkaars krijgsmacht weten. Daarvoor nam Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim zijn Noorse collega Eirik Kristoffersen mee naar Marinebasis Den Helder en de Joost Dourleinkazerne op Texel.
Bron: Defensie