02

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 23

Air Defender 23 in vogelvlucht

Tekst Kapitein Charlotte Verolme
Foto (boven) Sergeant Jasper Verolme

Terugblik op grootste NAVO-luchtmachtoefening ooit

Met 25 deelnemende landen, 10.000 militairen en 250 vliegtuigen gaat Air Defender de boeken in als grootste NAVO-luchtmachtoefening ooit. Twee weken lang werd er door bondgenoten volop getraind in het Europese luchtruim. Even gemist? Check hier de foto-impressie! 

Air Defender 23

Bij Air Defender speelde het zogenoemde Artikel 5 op de achtergrond. Volgens dit NAVO-artikel is een aanval op één bondgenoot, een aanval op de volledige NAVO. De internationale luchtmachten trainden daarom snelle en wendbare inzetbaarheid en hoe dat het best gezamenlijk kan. Vliegers voerden tal van verschillende scenario’s uit die zich zowel focusten op verdediging van het grondgebied als het aanvallen van gronddoelen. De twee weken durende oefening speelde zich voornamelijk af in het Duitse luchtruim, maar ook Nederland stelde een deel beschikbaar. Naast twee F-35’s en twee F-16’s van de Koninklijke Luchtmacht waren tevens Nederlandse luchtgevechtsleiders actief, evenals de Nationale Datalink Management Cel.